Search

Novi jezici uče se uz nove tehnologije, znamo nekoliko jednostavnih i nimalo dosadnih načina

Novi jezici uče se uz nove tehnologije, znamo nekoliko jednostavnih i nimalo dosadnih načina

Neće vam oduzeti previše vremena

Tekst: L.L.


Image: Imaxtree,
Unsplash

Za naš odrasli svijet upuštanje u učenje nečeg novog od samog početka naizgled može predstavljati veliki problem. Nedostatak vremena, koncentracije koju uglavnom u velikim količinama trošimo kroz osmosatna radna vremena i svakodnevne obaveze, iz dana u dan, govore nam kako u već ionako prenatrpanom rasporedu naprosto nema vremena za nova saznanja koja nas odjednom jako zanimaju. U tu kategoriju ulazi i učenje novih jezika. No, uvjereni smo kako baš uvijek postoji lakši i jednostavniji put za rješavanje naizgled složenih situacija pa smo tako pronašli rješenje koje će vam pomoći učenje jezika pretvoriti u svakodnevnu aktivnost na koju, s vremenom, više nećete gledati kao na obavezu već kao zabavan dio dana.

Iskoristite tehnologiju

Želite li naučiti govoriti, primjerice, španjolski, jezik na svom mobitelu naprosto prebacite na upravo španjolski pa kroz već poznate funkcije koje i inače koristite na dnevnoj bazi prolazite na novi način. U početku će vam baratanje vlastitim uređajima možda ići nešto sporije, no zbog učestalog korištenja istih, vjerujte, snaći ćete se prije nego što ste mislili. Osim na mobitelima, ovu metodu možete primijeniti i na računalima te u pojedinačnim aplikacijama i platformama.

Novi jezici uče se uz nove tehnologije, znamo nekoliko jednostavnih i nimalo dosadnih načina (фото 1)

Kroz igru uči se lakše

Iako možda smatrate da su igre stvorene isključivo za djecu, razmislite još jednom. U pitanju ne moraju biti društvene igre poput "Čovječe ne ljuti se", situaciju možete pojednostavniti skidanjem aplikacija poput detektivskih igrica čije postavke zatim možete postaviti na željeni jezik, pa kroz složene zadatke otkrivati nove riječi na do tada nepoznatom jeziku. Interaktivne igre odlična su prilika za usavršavanje jezika koji ste u jednom trenutku naprosto odlučili prestati učiti, a voljeli biste mu se vratiti dok će one nešto jednostavnije, poput mozgalica za treniranje mozga, biti idealne za početnike.

Razgovor čini čuda

Upoznavanje na internetu možda se čini kao stvar prošlosti, no u službi nečeg korisnog kao što je učenje novih jezika, postaje itekako dobra ideja. Osim aplikacija koje danas omogućuju čak i razgovore s izvornim govornicima za simboličnu naknadu, a u svrhu obrazovanja, tu je i jednostavniji način, onaj s kojim možete započeti već danas. Naime, listanje društvenih mreža zbilja može biti korisno uključite li se u razgovor s izvornim govornicima na omiljenim profilima. Naprosto krenite s razgovorom u komentarima ili pošaljite poruku profilima čije radove pratite pa sami sebe prisilite pisati na jeziku koji želite naučiti. Jednostavnijeg načina nema, a ako i pogriješite, drugoj će strani, sigurni smo, situacija zvučati i više nego simpatično.

Slušajte, čitajte, učite

Čitanje knjiga na stranom jeziku koji ste tek krenuli učiti možda se čini kao velik zalogaj, no slušanje istih moglo bi pojednostavniti stvari. Audio knjige odličan su način za učenje novih riječi i formiranje rečenica, pravilnu upotrebu gramatike i naglasaka. Odlična ideja bit će i preslušavanje podcasta te radio postaje koje vrlo lako možete slušati i putem interneta, onako usputno, uz svakodnevne obaveze.

Novi jezici uče se uz nove tehnologije, znamo nekoliko jednostavnih i nimalo dosadnih načina (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više