Traži

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina

Detalji koji čine razliku

Tekst: Lidija Lončarić


Fotografija: Oa Zo

Istražujući društvene mreže, svakodnevno nailazimo na kreativce čije rukotvorine nas tjeraju da vjerujemo kako na svijetu još uvijek postoje one lijepe i stvari u koje se zaljubljuje na prvu. Isti takav osjećaj izazvali su i keramički komadi domaćeg brenda OaZo. Iza njega stoji Romana Puljak, kreativka koju je glina oduševila prije sedam dugih godina na jednoj od tematskih radionica, a s vremenom je njezina fasciniranost materijalom narasla do te mjere da je odlučila pokrenuti svoj obrt.

Danas izrađuje predmete od gline na svoj, jedinstven način. Uspjela je, njezini su komadi drugačiji od svega što se može pronaći u trgovinama i oni koji instantno kradu pažnju u baš svakom prostoru.

"Prije pokretanja vlastitog posla zaglibila sam na poslu gdje sam intenzivno krenula propitkivati konzumerizam, klasnu nejednakost i hiperprodukciju. Kao svojevrsni psihološki balast, u potrazi za smislom vlastite pozicije, a opet nekim logičnim slijedom vlastitih kreativnih potreba, krenula sam u priču s glinom. Osnovna je ideja bila združivanje praktičnih i estetskih dimenzija keramike u obliku jedinstvenih, ručno izrađenih predmeta", rekla nam je odmah na početku Romana.

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 1)

Otkrila nam je zatim i kako je more jedna od njezinih najvećih inspiracija pa upravo zato njezini komadi podsjećaju na čudesan morski svijet prepun detalja i sitnica koje zatim ona na savršen način može i zna ukomponirati u nešto naizgled jednostavno kao što su vaze ili tegle za cvijeće.

"Ideja iza sferičnih skulptura bila je revalorizirati organsku estetiku koraljnog svijeta koji vapi za širim razumijevanjem pitanja o važnosti njegove narušene i nikad potrebnije uloge u ekosistemu. Osim koralja, inspiracija su mi najrazličitije organske forme i teksture koje egzistiraju u svijetu prirode  prirodnim materijalima, često nezamijećene."

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 2)

Romana proizvodi isključivo male serije i kolekcije keramike, ne robuje trendovima, radi prema osjećaju i svaki predmet je unikat iza kojeg stoji jedinstveni proces stvaranja, mnogo pažnje i strpljenja te, dodaje, mnogo sati provlačenja materijala kroz ruke. U njezinim kolekcijama tako možete pronaći lampe i svijećnjake, koje smatra najosjetljivijim radovima s najduljim procesom izrade, a tu je i kolekcija visećih posudica za zračne biljke koje dolaze u različitim bojama i izrađene su od različitih glina. Također, proizvodi i vaze, teglice za bilje te nakit koji je pak, kako kaže, odraz cjelokupne organske estetike u minijaturi.

Naglasak voli stavljati na prirodne materijale pa tako koristi isključivo organske elemente bez sintetskih dodataka. Kako su njezini ručno izrađeni komadi zbilja posebni, zanimalo nas je koliko je vremena potrebno da jedan predmet od gline nastane. Pitali smo je koliko joj je vremena potrebno za izradu, primjerice, jedne vaze ili svijećnjaka.

"Ruke su glavni alat cijelog procesa i svaki predmet prolazi nebrojeno puta kroz njih, sve dok ne odluče da je završen. Tehnički proces najčešće se sastoji od nekoliko faza.

Glina se najprije priprema osiguravanjem idealnih uvjeta vlažnosti. Oblikovanje je ručno, bez kola, komadi gline se strpljivo prstima utiskuju i zaglađuju sve dok ne izgrade zamišljenu formu. Nakon izgradnje osnovne forme, slijedi njezino pažljivo dorađivanje, estetsko razvijanje i minuciozni rad na teksturama i detaljima. Svaki predmet pamti najmanje nekoliko sati stoičkog podnošenja sitnih umjetničkih preoblikovanja. Kad je rad dovršen, započinje faza sušenja koja se odvija prirodno, bez strojeva, zahtijevajući ponekad duge periode koji glinu osiguravaju od pucanja.

Potpuno osušeni radovi stavljaju se u peć na prvo paljenje od 1000 stupnjeva. Nakon 20-ak sati paljenja i hlađenja, pečena keramika se vadi kako bi bila spremna za drugu fazu. U drugoj fazi keramika se boja prirodnim spojevima – engobama, oksidima, mineralnim pigmentima – i premazuje glazurama kako bi bila spremna za finalno, 'glazurno' paljenje. Drugo se paljenje odvija na 980 stupnjeva – finalni proces u kojemu se prva i druga faza sjedinjuju."

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 3)

Kada nam je otkrila sve detalje, pitali smo je postoji li mogućnost izrade ukrasnih komada po narudžbi ili baš sve radi po vlastitom osjećaju, ali i je li razmišljala o širenju na druga područja kada je primjena njezinih komada u pitanju, poput primjerice izrade uvijek popularnog keramičkog posuđa.

"Uglavnom radim prema trenutnom osjećaju, no uvijek se može naručiti određeni predmet po narudžbi ako nije dostupan. Vrijeme izrade ovisi o samom predmetu, obično je to dva do tri tjedna. Izrada posuđa u klasičnom smislu me još uvijek ne privlači. Povremeno napravim male serije pojedinih uporabnih radova za kuhinju, poput žličica, bočica i posuda za začine."

Romana sa svojim radovima često sudjeluje i na sajmovima rukotvorina te smatra kako izravno iskustvo s kupcima nudi daleko više od online prodaje te tako, osim razmjene dojmova i informacija, uvijek postoji mogućnost za suradnju s drugim umjetnicima što ju iznimno veseli. Osim na sajmovima, njezine radove možete pronaći i na nekoliko mjesta u zemlji, a planira i otvaranje vlastitog prostora gdje će zainteresirani zatim moći doći, razgledati, kupiti i iz prve ruke doživjeti kako izgleda cijeli proces nastajanja OaZo keramike. Mi jedva čekamo posjetiti je!

Mjesta na kojima možete pronaći OaZo keramiku su:

  • Galerija Putevi slika, Zagreb
  • Nushu Concept Store, Čakovec
  • Galerija Brek, Rovinj
  • Dalmatiner Gift Shop, Primošten

Osim toga, Romanine rukotvorine možete potražiti i na društvenim mrežama OaZo keramike, Facebook stranici i Instagram profilu.

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 4)

 

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 5)

 

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 6)

 

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 7)

 

OaZo keramika: Kreativka Romana Puljak otkrila nam je sve o umjetnosti koja stoji iza divnih keramičkih rukotvorina (фото 8)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar