Search

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu

Tekst: Tina Kovačiček


Postoje te poslovne priče koje se dosljedno, bez puno buke, ali iznimno uspješno grade tabajući put vlastitoj prepoznatljivosti. Korak po korak, kroz generacije. Najiskreniji trenutak širenja tih priča jest onaj po principu preporuke prijatelja kojima vjerujete, a koji se i meni dogodio prije sedam godina kada sam prvi put kušala njihov rosé i otada im se redovito vraćam. Ta lijepa poslovna priča nosi ime obitelji Rossi iz Istre koja već pet generacija radi pod motom “nije bitna kvantiteta nego kvaliteta”. Započeli su 1885. godine i to vinarstvom, da bi danas proizvodili višestruko nagrađivana vrhunska vina, tradicionalne istarske rakije, premium craft likere, vlastiti gin i vinjak. Strateški ulažu u vrhunske i inovativne tehnologije koje im pomažu održati i podizati kvalitetu proizvoda koje nude na tržištu, a cilj im je da “Rossi” postane brend beskompromisne kvalitete vina i destilata. Najnovije dobre vijesti stigle su prije koji tjedan kada je destilerija Rossi osvojila je priznanje kvalitete na Europskom natjecanju The Europe Wine & Spirits Trophy u Luksemburgu i to za Teranino, liker od autohtonog istarskog terana i Amaro Istriano, liker izrađen po tradicionalnoj talijanskoj recepturi.

Cijela je obitelj, majka, otac i tri sina, uključena u posao, složna u cilju da stvori kvalitetan brend, a prisutnost na nekoliko inozemnih tržišta i naravno nagrade, govore o tome da su možda već na taj cilj i stigli. Prije svega vole to što rade, uživaju maksimalno u svojoj obiteljskoj tradiciji, a nas su inspirirali da ih pitamo što ih to izdvaja na tržištu. Razgovarali smo s jednim od sinova, Lukom Rossijem.

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu (фото 1)

Tradicija obitelji Rossi traje dugih pet generacija. Kako je tekao put, kako se uspjela priča tako dosljedno prenijeti s koljena na koljeno...

Svaki dugi put ima one lakše i teže dionice, pa tako i naš. Kroz 136 godina dugu tradiciju obitelj se našla u svakakvim situacija od naprimjer ratova, promjene vlasti (Venecija, Austro-Ugarska, Italija, Jugoslavija, a danas i Hrvatska) pa do svakakvih obiteljskih nepodopština. I to se sve događalo na istoj adresi kroz generacije. Možda je baš to što je ojačalo naše naslijeđe i tradiciju. Znanje i iskustvo koje se steknu u nepovoljnim razdobljima je baš ono koje ti treba kada sve ide super. Tako uvijek ostaneš priseban, s nogama na zemlji jer znaš kako izgleda kada nije tako. Nama u obitelji jako je važno to iskustvo koje se stvaralo kroz sve te godine i to je u stvari ono najbitnije što se prenosi s koljena na koljeno - filozofija življenja.

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu (фото 2)

Gdje nastaju vina i rakije Rossi, koji je to dio Istre i po čemu je poseban?

Naša vinarija i destilerija je smještena u zapadnom dijelu Istre, na južnim obroncima rijeke Mirne, točnije u Bajkinima. To je područje specifično po mnogočemu. Ono što je najdirektnije povezano s našom proizvodnjom je tlo. Naši se vinogradi nalaze na sve četiri istarske zemlje; bijela, siva, crvena i crna, to je najspecifičnija karakteristika našeg imanja. Zatim i klima je jako specifična jer s tokom Mirne do nas dolazi morski zrak sa zapada i planinski zrak s istoka, s Učke. Pošto sve proizvode proizvodimo uvijek u skladu s prirodom posebnost naše mikrolokacije je ključna za onaj detalj koji čini razliku.

Čime se danas obitelj Rossi najviše ponosi?

Ponosimo se svim našim proizvodima jer u svaki ulažemo maksimalan trud i znanje, ali možda ono što vrijedi istaknuti je sustav vrijednosti koji su naši stariji usadili u nas kako bismo što uspješnije živjeli u skladu s prirodom i moralnim vrijednostima. Taj je sklad neophodan za znati najbolje iskoristiti svaki tren u danu. To se uvijek nekako na kraju odrazi kroz naše proizvode.

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu (фото 3)

Cijela je obitelj uključena u posao, tko je za što zadužen?

Ono što je ključno za posao to je da svi znamo raditi sve poslove u firmi. Naravno, svakome nešto bolje leži pa smo sukladno tome nekako i podijelili obaveze i poslove. Glave obitelji, Marino i Ines su ti koji paze da se čvrsto svi zajedno držimo puta i naravno cilja, iako imaju i druge obaveze kao primjerice kontrola kvalitete, briga o domaćinstvu (Ines), briga o svim strojevima i mehanizaciji (Marino). Mi sinovi, Luka, Marko i Filip smo više specijalizirani za druge poslove - Luka komercijalni dio firme (nabava, prodaja, marketing) i destilerija, Marko se usavršava voditi brigu o vinogradima i podrumu dok Filip sve snage upire u gastronomiju.

Priča je započela s vinima, ali ste u jednom trenutku počeli i s destiliranjem tako da sada njegujete i vinariju i destileriju. U kojem trenutku ste se proširili?

U pravilu cijelo se vrijeme bavimo jednim i drugi paralelno jer kao brižna obitelj uvijek smo pazili da sve maksimalno iskoristimo. Stvar je da se prije 50-100 godina vino moglo prodati i ono je bilo komercijalno dok se rakija uvijek proizvodila za naravno prodaju i konzumaciju, ali i zbog drugih razloga poput primjene u liječenju, domaćinstvu… I tako je bilo do trenutka kad je Marino odlučio devedesetih i tu djelatnost podići na višu razinu te je počeo macerirati u rakiji različite trave i začine. Tada je počeo plasirati proizvode u objekte visokih kategorija…

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu (фото 4)
Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu (фото 5)

Upravo ste osvojili europsko priznanje vrhunske kvalitete za Teranino i Amaro, kakva je to nagrada i koliko su nagrade danas zapravo bitne?

To je velika potvrda za naš trud. Kao što i sam naziv govori to je priznanje na europskoj razini i to nas itekako dodatno motivira da i dalje nastavimo naš put. Trenutno je na tržištu prisutno puno svakakvih proizvoda, a medalja je možda onaj detalj koji skreće pozornost upravo na tvoj proizvod i kupac ga kupi i proba. Nakon toga ako kupac ponovi kupnju, to nam je i vrjednija medalja.

Pomažu li one u plasmanu na strano tržište? Kako brend Rossi kotira po tom pitanju?

Sve ono što je navedeno u gornjem odgovoru na svjetskom se tržištu još više odražava. Mi nismo veliki brend stoga je jako teško potaknuti korisnika da se odluči baš na nešto što nije poznato. Prepoznatljivost i povjerenje kupca za neki proizvod nikad nije bilo teže izgraditi nego danas. Trenutno izvozimo u 9 država i u procesu smo otvaranja tržišta još u nekim državama.

S obzirom na dugu tradiciju vinarstva, kako gledate na hrvatsko tržište, kako se razvijalo, kako biste usporedili onda i danas tržište vina u Hrvatskoj?

Hrvatsko se tržište u posljednjih 20-ak godina ozbiljno razvilo. Kultura stola i vina je stvarno na jednoj lijepoj razini. Naravno, ako se idemo uspoređivati s Italijom, Francuskom i sličnima, čeka nas još puno truda, ali na dobrom smo putu. Ono što je ključno za razvoj tržišta vina i gastronomije je standard lokalnog stanovništva i turista.

Obitelj Rossi upravo je iz Europe u Istru donijela dva zlata, razgovarali smo s njima o tom uspjehu (фото 6)

Jeste li zadovoljni s razvojem priče Rossi, biste li nešto mijenjali i kako planirate dalje?

Vrlo smo zadovoljni s razvojem priče Rossi. Jako temeljito se postavljamo u svim poljima poslovanja jer nam nije bitno koliko brzo idemo, nego koliko daleko možemo ići.

Za nekoga tko još nije kušao proizvode Rossi, što biste mu prvo ponudili?

Naša je ponuda raznovrsna. Najprije bismo pokušali barem malo upoznati osobu prije predlaganja te nakon toga uvijek krenemo s nečim laganijim pa onda kompleksnijim.

Može li vas se posjetiti i kada te gdje sve možemo kupiti Rossi proizvode?

Može nas se posjetiti u vinariji i destileriji tijekom cijele godine. Najava je uvijek poželjna kako bismo se što bolje mogli posvetiti gostu. Naše proizvode možete kupiti u većini bolje opremljenih i specijaliziranih dućana, na našoj adresi ili našem webshopu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više