Search

Obiteljska priča o vinu: vinarija Rizman

Obiteljska priča o vinu: vinarija Rizman

Tradicija koja je ponovno na vrhu

Tekst: Ana Pavić

Image: Rizman

Vinarstvo je u genima obitelji Štimac. Još od 1918. kad se Mihovil Mijo Popich vratio u južnu Dalmaciju gdje je sam obrađivao vinograde i prodavao vino, Rizman vinarija upisala se na enološku kartu Dalmacije i tu je ostala do danas

Iako je jedna generacija obitelji Štimac preskočila bavljenje vinarstvom, zahvaljujući Damiru Štimcu i njegovoj obitelji Rizman je ponovno brend na koji Hrvatska može računati, u domaćim, ali i inozemnim terminima. Rizman vina našla su put do svojih vjernih kupaca, a oduševljenje njihovim elegantnim roséom Rusulom, koja je nastala od crne sorte grožđa Plavac mali, nisu skrivale ni planetarno poznate dizajnerice sestre Olsen, koje su u čaši pomno ohlađene Rusule uživale na otoku Mljetu.

Premda je Rizman danas ozbiljan igrač koji svoja vina izvozi u tri europske zemlje i BiH, novi početak nije bio lak. Trebalo je krenuti od nule i obnoviti sve unatoč čuđenju pojedinaca koji su ovaj poslovni pothvat gledali sa sumnjom: "Bili smo prinuđeni krenuti sasvim od početka, praktički od nule, kaže Damir Štimac te nastavlja "Htjeli smo u ovom predivnom kraju južne Dalmacije započeti s vinogradarstvom iako su nam se mnogi u početku čudili. Na novim položajima sada najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj, naziva Komarna, odlučili smo se na ovom potpuno novom i nepoznatom teritoriju dovesti najnoviju tehnologiju, eminentne domaće i međunarodne stručnjake (naš konzultant nosi titulu Master of wine) i sve to na podlozi autohtonih dalmatinskih sorti i ekološkog vinogradarstva. Želja je sigurno bila velika od samog početka, kao i entuzijazam, jer bez toga ne bi u tako relativno kratkom periodu sve ovo bilo napravljeno, no prava se ljubav dogodila kod prvih prinosa, kad u biti počnete živjeti s biljkama, pratite i sudjelujete u cijelom slijedu procesa kroz vinograd do konačnog proizvoda vina na tržištu. Danas možemo slobodno reći da naša cijela obitelj živi s ovim projektom te da smo ponosni idejni pokretači i pioniri najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj, vinogorja Komarna, čiji veliki potencijal želimo zajedno s drugim kolegama pretočiti u sinonim kvalitete vinarstva i vinogradarstva Lijepe Naše."

rizman

Rizman od ove godine nudi potpuno iskustvo za sve ljubitelje vina. Naime, službeno je otvorena ponuda kušaonice u sklopu koje se gosti mogu upoznati s procesom proizvodnje vina te ih sljubiti uz vrhunske specijalitete birane od Neretve do Malostonskog zaljeva. Štimac posebno naglašava vrhunski ambijent – prostor okružen autohtonim dalmatinskim biljem i raslinjem u kojem se izazivaju sva čula.

rizman

Iako je prošla godina ocijenjena kao loša za vinovu lozu, Damir kaže da su uspjeli doskočiti uvjetima i izvući najbolje: "Mi smo u relativno malim količinama, iz onih vina koje smo proizveli, uspjeli izvući njihov maksimum da potrošači što manje osjete sve probleme koje je ta godina nosila. Nedavno sam pročitao jedan članak u Decanteru u kojem autor upravo recenzirajući berbu 2014. kaže da unatoč svemu i ona nosi svoje određene pozitivne specifičnosti te da je nikako ne otpisujemo tako lako jer je svaka godina za sebe posebna. Slažem se s tim zaključkom."

rizman

Planovi za daljini razvoj Rizmana su ambiciozni, ali dostižni. S geslom "kvaliteta na prvom mjestu" i ulaganjima koja su izvršena, primjetan je trend rasta koji je od posebnog značaja za male vinarije kakva Rizman jest. Želja obitelji Štimac je da autohtone sorte dosegnu svoj puni potencijal na tržištu i prezentiraju se u pravom svjetlu. Upravo u tome leži i ključ uspješnosti dalmatinskih vinarija i vina za koje Štimac kaže da doživljavaju pravu renesansu: "Dalmacija posljednje desetljeće doživljava svoju vinsku renesansu i u vinarstvu i u podrumarstvu, to stalno ponavljam. Potencijal naših dalmatinskih sorti zajedno s domaćom i međunarodnom strukom, novim tehnologijama i podrumima od Konavala do Ploča (Polača, kod Zadra, metafora za Dalmaciju od juga do sjevera), doći će u narednim godinama do punog izražaja i značajno promijeniti hrvatsku vinsku scenu, to se praktički već događa i taj proces se ne može više zaustaviti. Ono što treba promijeniti su loše navike pojedinaca koji su od vinara postali trgovci s vinima čiji sadržaj i podrijetlo ni oni sami ne mogu odgonetnuti, ne shvaćajući pritom da štete najviše sebi i svojoj vinskoj regiji. Opet ću ponoviti da je kvaliteta ono što svi moramo slijediti ako želimo biti prepoznatljivi.
Također, nedostaje nam edukacije, u proizvodnji i u prezentaciji te prodaji vina. U tom dijelu nas u budućnosti čeka dug i sistematičan rad, pojedinačno u podrumima, ali i kroz vinsko obrazovanje. Upravo kroz naše udruženje "Vina Dalmacije" radimo na tome da Dalmacija dobije studij vinarstva i vinogradarstva koji je nužan želimo li osigurati razvoj vinograda i podruma, pogotovo onih malih"
 kazao je.

rzman

Damir je opravdano ponosan na činjenicu da je stvoreno najmlađe vinogorje u Hrvatskoj od skoro 100 hektara vinograda i usto jedino vinogorje koje je 100 % organsko. A sve je počelo prije nepunih 10 godina na ideji Damira i brata Mihovila te oca Vlade koji je, iako u 80-ima, i dalje nezamjenjiv. "Tata, kao i naš pradjed Rizman koji je doživio 96 godina, planira dugu starost pa vas ne treba čuditi njegova vitalnost." U vinogorju je izgrađena jedna od četiriju planiranih vinarija, vinarija Rizman, a uskoro će se izgraditi i cesta koja će cijelo vinogorje i sve vinarije povezati u jednu cjelinu.

rizman

U ekonomskoj klimi koja je često nepovoljna za sve poduzetnike u Hrvatskoj Rizman je dokaz da se trud i investicija isplate ako za cilj imate vrhunski proizvod koji je konkurentan. Upornost stvara čuda, čak i tamo gdje priroda nije blagonaklona, zato ovo ljeto ispijte čašu hladne Rusule ili novog Rizman Pošipa i uživajte u plodovima rada malenog, ali snažnog tima Rizman.

rizmanrizman

Related articles

Buro 24/7 Selection

više