Search

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio

Ponuda od koje će vam se zavrtjeti u glavi


Image: buro247.ru

Pravi svjetski putnici nikad se kući ne vraćaju bez posebnih suvenira. No, znamo kako je vrlo teško, ili čak nemoguće, uspoređivati oduševljenje kulturom nepoznate zemlje s nečim materijalnim. Ipak, postoje suveniri koji istovremeno odražavaju kulturu pojedine zemlje i pružaju užitak, a koje možete naći – na tržnicama!

Aalsmeer, Amsterdam

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio (фото 1)

Nijedan istinski ljubitelj cvijeća ne smije propustiti priliku i posjetiti jedinstvenu šarolikost najvećeg sajma cvijeća na svijetu. Udaljen od Amsterdama svega 15-ak kilometara nalazi se pitoreskni gradić koji bismo mogli nazvati prijestolnicom cvijeća. Ovaj sajam ima bogatu tradiciju koja seže u 1880-e godine kad su cvijeće brojni cvjećari prevozili u glavne gradove, a na kraju odlučili pozvati zainteresirane kupce k sebi. Danas se ova izložba održava u jednom od najvećih trgovačkih zdanja na svijetu: prostire se na više od milijun kvadratnih metara! A uz spomenute impresivne brojke pridodajemo i 20 000 sorti cvijeća i biljaka koje vas neće ostaviti ravnodušnima. Želite li si osigurati najljepše primjerke i preduhitriti neke od najvećih cvjećara svijeta, i čestih gostiju ove izložbe, u potrazi za najrazličitijim ružama, ljiljanima, tulipanima i ostalim cvjetnim poslasticama, morat ćete doći već oko 7 sati, kad se otvara sajam. 

 

Chichicastenango, Gvatemala

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio (фото 2)

Nađete li se u neki četvrtak ili nedjelju udaljeni 140 km od glavnog grada Gvatemale, u gradiću prepunom bijelih kućica ukrašenim štukaturama, očekuje vas prava avantura. Dakle, nalazite se u Chichicastenangu, ili od milja Chichi, gradiću u kojem žive potomci Maja i domu najživopisnije tržnice cijele Srednje Amerike. Svi ljubitelji fotografije ovdje si mogu dati oduška i uživati u šarenilu darova prirode. S godinama na plećima i borama na licu ovdje pristižu stare trgovkinje iz okolnih mjesta kako bi prodavale tekstil, drvene maske za plesove, cvijeće, keramiku, svijeće, mačete, svinje i kokoši, pribor za pravljenje tortilja, začine i ostale kućanske potrepštine. Na dan sajma tržnica vrvi raznobojnim tradicionalnim plemenskim nošnjama sa svih krajeva zemlje; ovdje se miješaju različiti mirisi hrane, dima, aroma, gestikulacije, govori i narječja, tvoreći neki izmišljeni mistični oblak drevnih kultura. U cijeloj gunguli pomoći bi vam mogao samo posjet obližnjoj crkvi Santo Tomas, 400-godišnjem hramu katoličanstva koju su izgradili još drevni Maje. 


Chandni Chowk, Delhi

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio (фото 3)

Ili u prijevodu "Tržnica mjesečine" naziv je najveće tržnice indijske prijestolnice, ali i gotovo cijele Indije. Izgrađena je sredinom 17. st. prema ideji kćeri velikog Mogulskog Džahan-šaha, princezi Džahan Ari, točno ispred znamenite Crvene utvrde. Cijelo je zdanje činio elegantni ansambl s bazenom u središtu imanja u kojem se lijepo odražavao Mjesečev odraz, a danas je ono pretvoreno u kaotično klupko uskih uličica i starih dućančića u kojima se prodaje gotovo sve: od paketića curryja do dijamanata. Naći ćete tu sari s tradicionalnim vezom ispletenim od zlatnih niti, knjige, obuću, elektronske uređaje i jedinstvena aromatična jela. Svi zaljubljenici u gastronomiju obavezno moraju posjetiti trgovinu slatkišima Ghantewala Halwai koja od 1790. proizvodi halvu i ostale slastice koje su završavale na tanjurima raznih imperatora, predsjednika i premijera Indije – od Nehrua do premijera Rajiva Gandhija. Turisti će na tržnici Chandni Chowk osim iskustva kupovine najraznovrsnijih egzotičnih predmeta moći doživjeti vjersku raznolikost ovog kraja. Ovdje se nalaze hramovi džaina i sikha, ali i muslimanske džamije. Tamo će posjetitelji moći potražiti mir od neprestane buke i kaosa istočne tržnice i dobiti pametan životni savjet od kakvog starog gurua.


Feria de San Pedro Telmo, Buenos Aires 

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio (фото 4)

Malena tržnica Dorrego, na kojoj su nekoć Argentinci proglasili neovisnost od Španjolske, svake nedjelje od 10 do 17 sati pretvara se u muzej, aukciju i buvljak. Stotine trgovaca na police, štandove ili čak na zemlji rasprostiru svoje antikvarne zanimljivosti, koje mogu biti tek od suvenirne vrijednosti, ali naći će se i autentične vrijedne starine. Ovaj nedjeljni praznik umjetnosti u predvečer se pretvara u pravu boemsku rapsodiju: pleše se tango, svira se glazba, pantomimičari zabavljaju publiku, brojni zanimljivi ulični umjetnici okupiraju pažnju prolaznika kako bi predstavili svoje talente i zaradili koji novčić. Lokalci će vam reći kako je bolje da ovdje ne kupujete ništa jer ćete šetajući niz Dorrego naletjeti na ulicu Defensa gdje ćete pronaći iste stvari po dva ili tri puta nižoj cijeni, a nipošto ne smijete propustiti ni tržnicu umjetninama u kvartu Recoleta, gdje su doživljaji znatno važniji od suvenira! 


Tsukiji riblja tržnica, Tokio

Od cvjetnih do ribljih: donosimo 10 najzanimljivijih tržnica svijeta, 1. dio (фото 5)

Od sredine 1930-ih tržnica Tsukiji privlači veliki broj turista. Slovi za najveću riblju tržnicu na svijetu, a upravo ćete ovdje pronaći najveći i najbolji izbor tune, što će za svakog ljubitelja ove ukusne ribe biti pravi doživljaj. Prodaja i nadmetanje za najboljim primjerkom ribe počinje već rano ujutro, preciznije u 5:30 ujutro i osim trgovaca dostupno je samo najupornijim ranoraniocima, točnije 120 prvih posjetitelja. Ti sretnici dobivaju priliku vidjeti jedinstvene primjerke od 300 – 500 kilograma teških kapitalaca, dok će se ostatak puka morati zadovoljiti šetnjom kroz ogroman prostor riblje tržnice, prepun štandova velikih i malih trgovaca ribom i morskim plodovima. Svakodnevno se na ovoj tržnici proda i do 2000 tona ribe i ne samo u trgovinama nego i u restoranima. Tsukiji tržnica idealno je odredište svih sushi majstora koji ovdje nabavljaju svoje glavne namirnice, ali i mjesto na kojem možete kušati najsvježiji sushi i uživati u okusima tradicionalne japanske kuhinje. Međutim, imajte na umu da se većina restorana na tržnici Tsukiji zatvara već do podneva. Nipošto ne propustite priliku od najvećih majstora nožara doznati tajne japanskih noževa, najoštrijih noževa na svijetu, i nabaviti koji primjerak za svoju kuhinju koji će vas zauvijek podsjećati na japansku avanturu s tržnice.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više