Search

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu

"Makadam"


Image: PR

U jednoj od najstarijih beogradskih ulica, na Kosančićevom vencu 20, prošli je tjedan otvoren Makadam, novi prostor za ljubitelje umjetnosti, ručno izrađenih i dizajniranih predmeta kao i dobre hrane i pića

U vrijeme masovne proizvodnje i globalizacije ljudi se polako vraćaju starim vrijednostima i tragaju za nečim posebnim. U svijetu se već duže vrijeme poštuje lokalna tradicija, a predmeti nastali u malim radionicama zanatlija i umjetnika cijenjeni su i traženi više no ikad. Ideja o Makadamu nastala je prije godinu dana, za vrijeme putovanja njegove vlasnice Milene Radenković po Provansi. Milena je tamo bila oduševljena načinom na koji se njeguje lokalna tradicija i načinom kako Francuzi prezentiraju svoje zanatske proizvode.

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 1)

Na svakom od svojih putovanja Milena je uvijek tražila nešto lokalno, oduševljavale su je radnje s jasnim konceptom, bilo da je to moda ili predmeti za kuću. Ulazak u svaku od tih dućana za nju je bio poseban doživljaj i ogroman izvor inspiracije koji ju je navodio da razmišlja o tradiciji te zemlje, njenoj kulturi i o putu od malih zanatskih radionica do vrhunskog dizajna. Studirajući ekonomiju i radeći u obiteljskom poduzeću koje se generacijama bavi proizvodnjom vina, željela je započeti nešto svoje kako bi uklopila znanje ekonomije koje je stekla na fakultetu i ljubav prema umjetnosti, koju joj je prenijela majka, inače akademska slikarica.

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 2)

Po povratku u Beograd Milena je krenula istraživati Srbiju. Tražila je neke stare i zaboravljene zanate, ali i mlade i primjerene umjetnike koji bi željeli postati dijelom njenog koncepta. Doći do pravih proizvođača bio joj je poseban izazov. U Srbiji se zanati već polako zaboravljaju i sve je manje onih koji se time bave. Mnogi od njih, kako bi zaradili za život, rade dnevne poslove u različitim industrijama, uglavnom nevezane uz njihov zanat, a u slobodno vrijeme se posvećuju onome što vole. Milena je na putovanju kroz Srbiju upoznala mnoge talentirane i vrijedne zanatlije i umjetnike koji svojim radom čuvaju tradiciju ili primjenjuju suvremeni dizajn. "Svaki od tih predmeta za mene je jedinstven, i pored onog vidljivog, on krije u sebi i priču, strast i energiju osobe koja ga je napravila."

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 3)

Želja Milene bila je da u jednom suvremenom prostoru okupi sva ta dijela. Idealnim ambijentom smatrala je Kosančićev venac u srcu Beograda, za koji kaže da je sam po sebi jedinstven i čaroban. U sklopu dućana nalazi se i bistro u kojem možete kušati jedinstvene okuse Srbije, predstavljene ukusnim domaćim delikatesama i pažljivo odabranim autohtonim vinima, rakijama i pivima. Milenin cilj je da širom zemlje podrži male poljoprivrednike koji stvaraju proizvode vrhunske kvalitete.

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 4)

Za interijer dućana i bistroa pobrinuo se primijenjeni umjetnik Milivoje Stojanović. Njegova ideja bila je da interijer bude diskretna osnova za tradicionalne predmete kako bi isti došli do izražaja, a opet kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti na suvremen način. Tradicionalne komade namještaja tako je stopio s industrijskim elementima i u prostoru stvorio poseban ugođaj.

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 5)

U budućnosti Milena planira uspostaviti suradnju s još više zanatlija i dizajnera i povezivanje istih kako bi se stari zanati osuvremenili. Također, planira otvaranje i online trgovine kako bi proizvodi bili dostupni i u inozemstvu.

Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 6)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 7)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 8)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 9)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 10)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 11)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 12)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 13)Odličan koncept bistroa i dućana u Beogradu (фото 14)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više