Search

Tko je odvjetnica koja je raskrinkala neke od najvećih holivudskih afera?

Tko je odvjetnica koja je raskrinkala neke od najvećih holivudskih afera?

Sve ćete saznati u novom dokumentarnom filmu


Image: Getty Images,
Instagram

Majstorica press-konferencija, revolucionarka, feministkinja - samo su neki od atributa kojima se opisuje Gloria Allred, dugogodišnji borac za ljudska prava, koja je u borbu protiv nepravde ušla nakon što je i sama doživjela tragediju...

Nedavno je najavljeno kako će se na Netflixu 9. veljače prikazati dokumentarni film pod nazivom "Seeing Allred", koji će pratiti život i karijeru odvjetnice Glorije Allred. Ime koje je u SAD-u već odavno poznato, na našim područjima nije bilo često spomenuto. Dapače, do sada vjerojatno veliki broj ljudi nije ni znao da ona uopće postoji, a s njezinim radom trebamo biti upoznati. Tko je zapravo Gloria Allred?

Tko je odvjetnica koja je raskrinkala neke od najvećih holivudskih afera? (фото 1)

Kada je započela svoje obrazovanje, Gloria nije ni pomišljala da će jednoga dana biti odvjetnica. Školovala se da bi bila profesorica engleskog te je ubrzo po završetku obrazovanja počela raditi u različitim srednjim školama. No, vrlo skoro dogodio se scenarij koji joj je zauvijek promijenio život. Dok je bila na odmoru u Acapulcu 1966. godine, Allred je bila silovana. Stravičan događaj je rezultirao time da je ostala trudna i morala pobaciti, ali u to vrijeme se pobačaj nije mogao obaviti legalno te je to morala napraviti kod bilo koga tko je uopće bio voljan izvršiti ga. Nakon zahvata dobila je infekciju i spašena je tek kada je hospitalizirana. Silovanje nije prijavila policiji jer je bila uvjerena da joj nitko neće povjerovati

Nakon ovog traumatičnog iskustva, shvatila je koliko su žene nezaštićene i odlučila je poduzeti nešto i "uzeti stvar u svoje ruke". Upisala je pravni fakultet i od trenutka kada je primljena u Odvjetničku komoru Kalifornije 1975. njezina borba za pravdu nije stala. Tijekom svoje dugogodišnje karijere imala je brojne klijente čija je ljudska prava neumorno štitila, bilo da je riječ o seksualnom zlostavljanju, diskriminaciji, etiketiranju, a osobito se istaknula u zaštiti žena čija su prava bila narušena. Upravo zato što je htjela da se o tim problemima priča u javnosti, često je odabirala slučajeve visokog rizika, koji su bili popraćeni s mnogo medijske pozornosti. Medije je iskorištavala kako bi ostvarila prednost, često organizirajući novinske konferencije sa svojim klijentima i nastupajući u različitim televizijskim emisijama te je tako pridobivala podršku javnosti i dolazila do pobjeda. 

The New Republic ju je nazvao "majstoricom press-konferencija" jer su joj metode koje je koristila, da bi došla do cilja, bile uspješne. Allred je uvijek nastojala ostaviti snažan utisak i poduzimala je kontroverzne poteze, kako bi postigla maksimalni učinak u stvaranju slike o određenom slučaju u javnosti. Tako je kalifornijskom senatoru Johnu G. Schmitzu, koji je vodio kampanju kojom je htio zabraniti pobačaj, poklonila "pojas nevinosti". On joj je uzvratio pogrdnim imenima, na što ga je ona tužila i na kraju dobila odštetu od 20.000 dolara i ispriku.

Tko je odvjetnica koja je raskrinkala neke od najvećih holivudskih afera? (фото 2)

Tijekom četiri desetljeća rada bila je jedna od rijetkih koja se usudila suprotstaviti onima koji "imaju moć" i sa svojim klijentima je tužila brojna poznata imena kao što su Arnold Schwarzenegger, Sacha Baron Cohen, David Boreanaz i mnogi drugi. Ona je ta koja je zastupala obitelj Nicole Brown Simpson kada se O. J. Simpsonu sudilo za ubojstvo. Ona je prijavila Michaela Jacksona kada je dijete novinarima u Berlinu pokazivao preko prozora. Zastupa 28 žena koje su optužile Billa Cosbyja za seksualno zlostavljanje, ali i one žene koje za isto optužuju Donalda Trumpa. Čini se da kada ova odvjetnica "nanjuši" da su nečija prava povrijeđena, odmah kreće u borbu da tu nepravdu ispravi

Osim što je napravila mnogo za žene, branila je i brojne transrodne osobe i napravila mnogo za prava homoseksualaca. Naime, nakon što je ušla u sudski proces s klijentima koji se nisu mogli legalno vjenčati, poduzela je sve kako bi od Vrhovnog suda dobila rješenje da bi oni mogli stupiti u bračnu zajednicu. U tome je bila i više nego uspješna jer je 2008. godine u Kaliforniji donesen zakon po kojem su istospolni brakovi u toj državi  legalni.

Neumorno se sve do danas bori protiv svih oblika diskriminacije, bilo da je riječ o tome da je od nekoga zatraženo da uklone piercing na radnom mjestu ili da netko nije zaposlen zbog spola, seksualne orijentacije ili boje kože. Ova snažna, inspirativna žena trebala bi svima poslužiti kao uzor, a njezina životna priča pokazuje kako se u borbi protiv nepravde - ne smije odustati. Dokumentarni film o njezinom životu ćemo sigurno pogledati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više