Search

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio)

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio)

Tekst: Tina Kovačiček


Talentirane, kreativne i obzirom na sve čime se bave, itekako sposobne za multitasking. Ove mlade žene primjer su kreative i djelovanja u različitim smjerovima, zbog čega se dan od 24 sata čini prekratak. Ali nije poanta stići već uživati putem u onome što radite. Nakon što smo vas upoznali s prva četiri imena s našeg popisa, vrijeme je da vam predstavimo i preostale četiri kreativne žene za neko novo slobodno doba stvaranja.

Maša Barišić

multimedijalna umjetnica, jedna od osnivačica zagrebačkog Ateljea na br.1, edukatorica, autorica keramike Mokumori

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 1)

O Maši...

Maša je završila likovnu akademiju u Engleskoj i bavi se umjetnošću u svim njezinim različitim oblicima. “Za mene je umjetnost širok pojam i ne volim se ograničavati medijem. Bavim se konceptom i njegovim razvojem u vizualnom smislu. Ideja mi dirigira medij koji koristim, ali uglavnom variram između crtanja, slikanja ili instalacije. Diplomska izložba mi je bila slikarska, a prvu samostalnu izložbu u Zagrebu pod imenom “Bog i Hrvati” su činile makete imaginarnih pejzaža. Druga samostalna izložba su bili crteži, a sada pripremam izložbu slika ulja na platnu.“

Također, Maša je zajedno s kolegicama osnovala Atelje na br.1 koji je u vrlo kratkom roku postao omiljeno mjesto za kreativne tečajeve. Maša vodi crtanje, slikanje i ilustraciju, a održavaju se i radionice keramike te organiziraju sajmovi keramike. Različitost smjerova u kojima djeluje očituje se kroz niz suradnji i projekata koji su uvijek na neki način povezani sa strukom; ilustrirala je za grafičke dizajnere, slikala murale na zidovima Muzeja čokolade, izrađivala je scenografiju za jedan RTL-ov projekt, izlagala radove na izložbama u zatvorenim i u javnim prostorima...Trenutno radi na jednom projektu s Centrom za ženske studije gdje je pohađala njihov obrazovni program 2018. godine, a upravo je završila svjetlosnu instalaciju u Umjetničkom paviljonu, u sklopu novog kulturno-umjetničkog projekta “Izvan okvira”.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 2)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima.

Kreativnost je način razmišljanja, a ja imam puno interesa u životu i jako puno pitanja. Sve čime se bavim, i čime sam se bavila, me vodi k nečem novom. Volim učiti i stvarati i smatram da nijedna nova lekcija u životu nije za baciti već ju vrijedi iskoristiti čak i kada se na prvi pogled možda ne čini “uspješnom”. Svi projekti na kojim sam radila su mi donijeli neku novu dimenziju i još jedan novi kut gledanja. Širim svoje znanje i eksperimentiram sa životom, to ga čini ispunjenijim.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 3)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 4)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Svi znamo da je organizacija pola posla. Nekad se dogodi da se dva projekta odvijaju u isto vrijeme, u tom slučaju naučila sam da je jako bitno zapisivati stvari. Raspodjela energije je ključna, a to je nešto što još uvijek učim u hodu i vjerojatno ću do kraja života to učiti, ali ako je čovjek fokusiran na ono što radi puno stvari obavi.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 5)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Dan možda nije uvijek dobar, ali ga ne gledam kao izdvojenu jedinku. Gledam ga kao dio veće cjeline. Meni je bitno da sam dala sve od sebe u određenim okolnostima. Kada osjećam da jesam, onda je dan kvalitetno odrađen.

Sanja Stojković

vlasnica brenda Sitolab, dizajnerica tekstila, istraživačica tehnike sitotiska, ilustratorica, muralistica

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 6)

O SANJI...

Sanja je završila Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer grafike, a trenutno je najviše fokusirana na svoj brend Sitolab koji uspješno gradi već nekoliko godina, i to na domaćoj i regionalnoj modnoj sceni. Njime pokušava obuhvatiti ilustraciju, dizajn tekstila i modu, a u posljednje vrijeme sve više razvija kompliciranije krojeve te eksperimentira s raznim bojama i materijalima. Osim novih uzoraka, za zimsku kolekciju planira se, uz tisak, pozabaviti i teksturama tkanine, vezom i perforacijama. Uz razvijanje vlastitog modnog brenda, Sanja se uspješno bavi i ilustracijom. Kako kaže, imala je sreće i sudjelovala u mnogim odličnim projektima od kojih ističe Strašne žene, društvenu igru koja slavi i promiče doprinos žena u društvu. Za spomenutu je igru napravila sedam portreta znanstvenica, umjetnica i književnica. Također, murali su jedna o njezinih prvih ljubavi, a oni su bili i razlog zašto je posljednjih desetak godina putovala po Italiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, susjednim zemljama regije... “Iako sam zapostavila crtanje zidova pratim sve što se događa na tom polju, naročito kod nas.” govori mi Sanja koja potpisuje neke od vrlo impresivnih radova na fasadama zgrada diljem regije.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 7)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima.

Poticaji dolaze iznutra i izvana. Vesele me nove mogućnosti i pogled naprijed u budućnost, zamišljanje i planiranje novih projekata. Volim gledati kako se ideja razvija i izrasta u nešto neočekivano.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 8)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 9)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Ne mogu se pohvaliti sjajnim organizacijskim sposobnostima jer se lako zaokupim jednom stvari i skrenem svu pozornost na nju. U poslu koji radim ne postoji radno vrijeme jer sam posvećena stvarima koje me ispunjavaju i ne žuri mi se završiti ih. Trenutno imam zaposlenu osobu u studiju pod svojim mentorstvom koja mi pomaže s poslom.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 10)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 11)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Dobar i uspješan dan kombinacija je kvalitetnog posla i još kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena. Znam da je to ambiciozan pothvat koji je nemoguće postići 365 dana u godini, ali trudim se da što se posla tiče odradim barem jednu stvar sa smislom koja me ispunjava zadovoljstvom.

Antonella Šantek

sanjarka, aktivistica, ulična umjetnica

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 12)

O Antonelli...

Antonella je prije sedam godina osnovala udrugu Fajter zajedno s bivšim beskućnikom Milom Mrvaljem. Ideja je bila pomoći te resocijalizirati beskućnike, a kroz umjetnički časopis Ulični Fajteri uspijevaju ih i zaposliti. Organiziraju i brojne radionice, suradnje, koncerte i izložbe kojima pomažu ovoj ugroženoj društvenoj skupini. Također, Antonella volontira u udrugama Le Pas i Indigo gdje je teta čuvalica, pri čemu čuva i socijalizira pse dok se ne udome. Kaže mi zadovoljno kako je udomila preko 20 pasa kroz šest godina. Posljednje tri godine volontira i na projektu Superseniori (trenutno pauzira zbog Covida) u sklopu kojeg uči starije osobe kako se koristiti modernom tehnologijom na mobitelima, a surađuje i s udrugom Are You Syrious za koju redovito prikuplja donacije dok za svoja redovna primanja radi u praonici rublja. Uz sve to Antonella voli crtati i slikati te je osmislila street art projekt Lutajuća knjiga. «Iz velike ljubavi prema knjigama i osobnom razvoju, sklapam rad pomoću raznih boja i izrezaka iz časopisa u malo suptilno djelo, kojoj je podloga knjiga koju postavljam na ulicu u formi paste upa. Nadam se da ću uspjeti razviti ovaj projekt i malo ozbiljnije.»

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 13)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima.

Moje srce, život, ljubav, knjige, kazalište, drugi ljudi. Pratim dobar osjećaj!

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 14)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Prvenstveno volontiram radi sebe jer se osjećam dobro, jer mi daje svrhu u životu i drago mi je pomoći nekome. Ne „istrošim“ se nikada, meni godišnji uopće ne treba, moj cijeli život je godišnji. Sve ovo što radim je svrha moje duše, tako da sam si sama kreirala raspored po svome guštu. U slikanju to je jednostavno na svakodnevnoj bazi, to je jedan veliki poriv i vatra koja ključa u meni. Jednostavno sam si stavila na papir na što sve trošim vrijeme jer to je najbitnija valuta, tako da sam svjesno odabrala što ću raditi u danu i na što ću se fokusirati. Posložila sam si životne prioritete. Nema prave definicije kako bi bilo ispravno živjeti, zapravo svatko bi po svojim vrijednostima i željama trebao sam kreirati svoj dan.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 15)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Kada mi ono što radim daje radost. Ja sam zaista bogata i sretna osoba.

Irena Bastijanić

kreativna čokolatijerka Poeticacao, arhitektica, profesorica

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 16)

O IRENI..

Irena je po vokaciji arhitektica koju, kako kaže, zanima pitanje (minimalnog) osobnog prostora u smislu održivog utočišta, nečeg priuštivog i dostupnog svima, kao jedne od osnovnih potreba i ljudskih prava. U teoriji vrlo entuzijastična, a u praksi nešto ljenija urbana vrtlarica, ali zato strastvena komposterica, beračica svega jestivog što joj se nađe na putu i općenito gastro-aktivistica. Oduvijek izuzetno osjetljivog njuha, povremeno joj se javljala intenzivna želja da postane profesionalni ‘nos’. “Otkako sam kreativna čokolaterijerka ta je želja donekle zadovoljena, a sve je počelo s jednom permakulturnom edukacijom dok sam radila kao profesorica povijesti arhitekture i umjetnosti.”, govori mi Irena koja je po najnovijem i profesorica matematike. Irena je rodom Zagrepčanka, porijeklom polu-Istrijanka koja trenutno na istočnoj obali istražuje korijene, a u međuvremenu izmjenjuje šangajsku, varaždinsku i dubrovačku adresu. Također, kaže kako je luda za morem i suncem.

U sklopu svog projekta Poeticacao, (po)etične čokomanufakture ostvarila je brojne zanimljive suradnje poput one dubrovačke gastro-filmske “Čokolada u kinu”, održala radionice kao što Poeticacao voli vino te sudjelovala u oblikovanju čokoladnih suvenira u suradnji s umjetnicom knjige Irenom Frantal pod nazivom ZagRAWbačke čokoladne priče. Nagrađena je i posebnim priznanjem na natječaju Piece of Zagreb / Komadić Zagreba.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 17)
Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 18)

Što ju sve potiče da bude kreativna i aktivna u svim tim smjerovima.

Znatiželja i širok spektar interesa; potraga za pozivom i smislom; težnja sveopćem skladu i pravednijem, zdravijem svijetu; (ne)otkriveni talenti i potencijal koji nosim u kombinaciji s nekom vrlo atipičnom ambicijom da nešto od toga i ostvarim - svojim - vrlo polaganim tempom, nepravocrtnim putem i najčešće neutabanom stazom.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 19)

Tajna dobre organizacije ili kako to sve stigne...

Koliko sam u prostoru organizirana i nadasve cijenim red i sklad, toliko sam u vremenu kaotična, pa mi je organizacija u uglavnom slobodnom i fluidnom rasporedu svakodnevna borba. Zato si pokušavam dati neke fiksne točke. Čini mi se da su oni koji ovladaju svakodnevnim nenametnutim fluidnim rasporedom i pakiranjem u ručnu prtljagu za 3 dana u roku od 30 min, savladali sve organizacijske vještine.

Osam divnih kreativnih žena iz Hrvatske za koje trebate znati (2. dio) (фото 20)

Po čemu zaključuje da je dan bio dobar, ispunjen, kvalitetno odrađen...

Sve što ovdje mogu odgovoriti, zvučat će više ili manje kao kliše, ali … kad osjećam onaj zdravi fizički umor paralelno sa zadovoljstvom nekim izvana možda i nevidljivim postignućem. Kad sam s poticajnim društvom vodila smislen razgovor - zajedno maštala, planirala, realizirala nešto od čega mi je srce puno. Kad sam se dobrano isplivala i/ili išetala uz plavo-zelene kulise i usput ubrala barem jednu dozu nečeg sezonskog i po mogućnosti samoniklog. Kad sam između toga u dobrom društvu pojela neku iskrenu hranu, idealno pripremljenu doma ili na nekom mjestu koje dijeli moje “zelene” vrijednosti. Kad osjetim da dajem sebe u nešto što netko drugi cijeni barem upola onoliko koliko ja u to vjerujem.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više