Search

Osjećate se izgubljeno? Poslušajte ove self-help podcaste

Osjećate se izgubljeno? Poslušajte ove self-help podcaste

Tekst: BURO.

Znamo, znamo… self-help je prožvakana tema i djeluje kao da se tu ništa novo i konstruktivno nema za reći. Ali ako nastavljamo o tome pričati u ovolikoj mjeri, tražimo savjete, uplaćujemo tečajeve, a broj raznih programa na ovu temu raste, zar to ne znači da ipak nismo baš sve korake "samopomoći" savladali? Budimo realni, mali je broj onih po svim točkama zadovoljnih svojom svakodnevicom. Ništa kao razgovor s psihoterapeutom, ali i ovi podcasti mogu biti sjajni pomagači na putu osobnog boljitka. I ne moraju vam usput nuditi programe za basnoslovnu svotu novca ili nametati osobnu ideologiju. Dovoljno je da vas, za početak, natjeraju da preispitate kako živite. Jeste li spremni?

The Happiness Lab

Dr Laurie Santos, profesorica psihologije na Yaleu, domaćin je “Laboratorija za sreću”. Iako se mnoge epizode ​​fokusiraju na poboljšanje mentalnog zdravlja studenata, njene lekcije o stresu zapravo su primjenljive na svakoga od nas. Dr Santos zna kako održati uvjerljiv govor i s vremena na vrijeme ćete imati osjećaj kao da slušate TED Talk. Kroz svoj podcast, Laurie nam predstavlja sveobuhvatan komplet alata kojima se možemo poslužiti kako bismo sebi pomogli. Uostalom, tko će ako ne mi?

Life Kit

S formulom fokusiranom samo na isprobane savjete, Life Kit je suho zlato. Teme emisije su različite, u rasponu od toga kako razgovarati s djecom, do toga kako pronaći sebi mentora ili više spavati. Veliki dio savjeta koje nudi podcast je prilično očigledan, daleko od tajni biološkog hakiranja i “dopaminskog posta“, ali je upravo to dio njegove vrijednosti.

The Rich Roll Podcast

Tempo i dosljednost kojom Rich Roll objavljuje svoje podcaste, od kojih su mnogi duži od dva sata, mogu se promatrati kao odraz njegove posvećenosti trčanju na duge staze. S 53 godine, Roll je ultramaratonski trkač na biljnoj prehrani, premda je imao iskustvo s ovisnosti o alkoholu, čiji je popularni podcast nedavno premašio broj od 500 epizoda. Njegov podcast je platforma za znanstvenike, sportaše i vođe koje poziva da podjele svoje stavove, ali se isto tako ne ustručava opovrgnuti ih.

Under the Skin with Russell Brand

Razvoj Russell Branda od promiskuitetnog ovisnika do duhovnog gurua zvuči kao previše dobro da bi bilo istinito. Njegova osobna evolucija je dokumentirana prilično javno i možda je upravo to razlog zašto su ga tisuće pratile u ovo novo carstvo svijesti. Njegova iskustva potiču provocirajuće diskusije na način koji se dopada čak i onima koji nisu obožavatelji njegovih političkih pothvata.

Routines & Ruts

Projekt ovog podcasta jest ispitati svakodnevne obrasce kreativaca, a osnovni postulat je: “ono što djeluje na mene, ne mora djelovati i na tebe” i to je upravo ono što nam se najviše sviđa. Zaboga, ne možemo svi voljeti jogu. Madeleine sprovodi eksperimente dizajnirane tako da testiraju koncepte poput “digitalne detoksikacije“, ali njen podcast je i platforma za razgovore koje vodi s piscima, umjetnicima i dizajnerima.

Help Me Be Be

Nakon što preslušate nekoliko self-help podcasta, možda ćete ostati razočarani jer, budimo realni, nećemo se svi osećati bolje nakon tuširanja ledenom vodom. “Help me be me” ne daje nerealna obećanja i upravo zato je od nas dobio poene. S preko 150 epizoda o temama kao što su stid i prevazilaženje usamljenosti, sugerira da osećaj preplavljenosti savjetima koji se odnose na to kako da sebi pomognemo može vas zapravo otuđiti i riskirate da vas odvede još dalje od životnih promjena koje želite napraviti. Voditeljica emisije, autorica Sarah May Bates, neće laskati vašem egu. U nedavnoj epizodi o pisanju dnevnika, izgovara jednu teško probavljivu istinu: "Svi mi nekako znamo, duboko u sebi, kada se opiremo nečemu, opiremo se tome jer već znamo odgovor - i to nam se ne sviđa." Ona uparuje svoja mišljenja s isprobanim i testiranim metodama za suočavanje sa osećanjima tuge, stresa i melankolije dok pristupamo svojoj istini i njegujemo samoopraštanje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više