Search

Ovaj anti-Marie Kondo recept za sretno življenje mogao bi biti pravi izbor za vas

Ovaj anti-Marie Kondo recept za sretno življenje mogao bi biti pravi izbor za vas

Švedski način uravnoteženog života

Tekst: D.M.

Image: Unsplash

Ne bi li bilo lijepo usporiti i uživati u životu s manje stresa i pritiska, a više vremena za sve u čemu uživamo? Možda je baš lagom (u prijevodu umjeren) tajna iza visokog sedmog mjesta koje Švedska zauzima na UN-ovom registru najsretnijih zemalja iz 2019. (Hrvatska je na 75.). Poput danskog hyggea, lagom glasi za švedski recept za sretan život, a temelji se na principima ravnoteže između posla i slobodnog vremena, a može se sažeti kao filozofija života prema kojoj bi svatko trebao imati dovoljno, ali ne i previše.

Iako je doslovni prijevod ove riječi prilično jednostavan, filozofija koja se krije iza nje mnogo je nabijenija značenjem. Može se primijeniti na svaki aspekt života, a suprotnost je konzumerizmu, višku i prejedanju, ali nije toliko ekstremna kao minimalistički pristup japanske spisateljice Marie Kondo. Umjesto toga, fokusira se na jednostavna zadovoljstva i umjerenost. S obzirom na to da je naučen na želju za potrošnju, veliki obujam i volumen pri svakom iskustvu. Zapadnjačkom umu, iako zvuči logično, lagom je daleko od intuitivnog. No, što ako je tajna baš u obuzdavanju vlastitih želja? Možda tek nakon što shvatimo da je manje no što smo mislili da trebamo sasvim dovoljno, spoznamo kako se sreća ne nalazi u napunjenoj čaši, već u čaši koja je do pola puna.

Lagom se može primijeniti na sve tri kože o kojima je bečki slikar, grafičar i arhitekt Friedensreich Hundertwasser govorio u svom manifestu "Naked": tijelo, odjeću i prostor u kojem obitavamo.

Ovaj anti-Marie Kondo recept za sretno življenje mogao bi biti pravi izbor za vas (фото 1)

Kada je riječ o brizi o tijelu i prehrani, lagom se prvenstveno protivi višku. Savjetuje nas da trebamo stremiti kvalitetnoj i uravnoteženoj prehrani s povremenim poslasticama. Tjestenina sa sirom ili pokoja kockica čokolade, primjerice, zapravo sadržavaju hranjive tvari koje nam trebaju u malim količinama. Razlog zbog kojeg se smatraju nezdravima je taj što ih generalno konzumiramo previše.

Istu ideju Šveđani imaju na umu kada se odijevaju. Skandinavci nam svojim primjerom pokazuju kako se možemo odijevati chic i praktično. Na ulicama Stockholma pronaći ćemo tek pokoju damu koja usred zime prošetava svoje štiklice, većina ih je prigrlila klasičan, utilitaristički stil upotpunjen zanimljivim dodatkom poput otkačene torbice ili šala.

Ovaj anti-Marie Kondo recept za sretno življenje mogao bi biti pravi izbor za vas (фото 2)

Filozofija lagoma može se primijeniti i na uređenje doma. Minimalizam, iako je odličan početak pri uređivanju, jednako je loš kao i pretjerivanje. Da bi dom bio uravnotežen treba ga održavati organiziranim, a nepraktične stvari poput ukrasa ograničiti na nekoliko po sobi. No, dekoracije su i više no dobrodošle jer stvaraju domaće ozračje i daju domu osobnost, posebice ako su u pitanju žive biljke.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više