Traži

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina

Luftbremzer Gin Distillery u Zagrebu

Tekst: Latica Martinis Filković


Fotografija: Senja Vild,
Facebook

Prvi smo pogledali i doznali o čemu je točno riječ, a da vas odmah uvedemo u cijelu priču, oni su geolog, biotehnolog i brend menadžer iz Zagreba, a po svemu sudeći jako vole gin (smijeh)...

Luftbremzer Distillery (Destilerija, kako vam drago) prva je destilerija u Hrvatskoj specijalizirana samo za proizvodnju gina. Na zagrebačkoj Trešnjevci proizvode tako gin lokalnog karaktera, od lokalnog bilja, a ideja je proizašla iz čistog entuzijazma i želje za učenjem o predivnom svijetu žestokih pića. "Kao i svaki projekt, u svojim počecima imao je formu klasičnog startupa, a danas, dvije godine poslije, nakon podosta uspona i padova, poprima oblik ozbiljnog poslovanja" kaže mi Filip Presečki, 31-godišnji inicijator i začetnik ove totalno cool priče. 

Kako kaže, ne tako davno jako mu se počeo sviđati koncept proizvodnje craft pića, što je u posljednje vrijeme itekako popularno u Hrvatskoj, posebice u domeni proizvodnje piva, no Presečki, koji je inače geolog po zanimanju, odlučio je probati s ginom. Nakon ispipavanja terena i promišljanja o samoj ideji i realizaciji u cijelu priču uključio se i njegov dugogodišnji prijatelj, Vedran Lulić, biotehnolog po struci koji je sada u destileriji u ulozi voditelja proizvodnje. Tu je i Krešimir Agbaba, kojeg je Presečki upoznao tek nedavno, ali kaže kako su odmah kliknuli i skužili da se i on može uključiti u cijelu priču te itekako doprinijeti. Dosad se bavio digitalnim marketingom, a u Luftbremzeru je brend menadžer, točnije glavni i odgovorni za brendiranje i digitalne strategije.

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 1) 

S obzirom na to da cijelu priču pratimo od samog početka, o čemu smo pisali ovdje, zamolili smo dečke da nas obavijeste po otvorenju svoje craft Luftbremzer Destilerije kako bismo doživjeli i cijelu stvar uživo. Otišli smo u tako u njihov "labos" i o svemu detaljno popričali s Filipom. Što nam je otkrio o tajnama nastajanja gina i cijelom ovom projektu pročitajte u nastavku... 

Kako, kada ste došli na ideju, odnosno kada ste odlučili da je to sve skupa potrebno realizirati? Zanima me onaj brejnstorming moment u kojem ste svi troje zaključili to je to… idemo to stvoriti?

Inicijalna ideja je moja, poželio sam se baviti nečim u čemu bih zaista uživao, a kako danas za bilo kakvu ideju možeš osmisliti poslovni plan, tako je i ovdje bio slučaj. Volim gin, volim stvaranje i polako se ideja mikro destilerije nametnula sama od sebe. Međutim, uspostavilo se da mi je potrebno puno više od samog entuzijazma (no, to je dobar početak (smijeh)) za pokretanje ozbiljnog destilaterskog poslovanja. Prije svega bilo mi je potrebno znanje o proizvodnji, i tu uskače Vedran Lulić, biotehnolog s iskustvom u industriji jakih alkoholnih pića. Krešimir Agbaba uključio se u projekt naknadno, kada sam trebao pomoć u organiziranju crowdfunding kampanje i kanala promocije destilerije. Nekako smo sva trojica kliknuli i tako je ostalo do danas.

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 2)

E ljudi, a zašto baš gin, zašto recimo, bzvz lupam, nije pivo, vino… gin je ipak dosta specifičan?

Craft pokret definitivno je počeo s hvalevrijednim pivarima, ali to nije bio naš put. U svijetu i Europi također se može zamijetiti ovakav trend, gdje prodor craft pivara prati bum malih destilerija. Ponavljam, ja sam otprije bio veliki ljubitelj gina, tako da su se osobni afiniteti susreli s poduzetničkom prilikom u Hrvatskoj. 

Priznajte tko od vas zapravo najviše voli gin? (smijeh)

Krešo (smijeh).

Opišite mi malo proces otvaranja destilerije, logistički, a onda i interijerski… meni se na prvu čini kao da se otvara kakav laboratorij?

S obzirom na to da se prema propisima radi o proizvodnji hrane, zbog visokih sanitetskih zahtjeva destilerija najviše sliči laboratoriju. Vedran se kao stručnjak, pobrinuo za izradu idejnog tehnološkog projekta prema kojem smo nabavili i postavili opremu u prostoru i uspostavili sve standarde za ozbiljnu proizvodnju gina. Posebna pažnja posvećena je zadovoljavanju sanitarnih uvjeta, ventilaciji, odvodnji te propisima zaštite na radu, zaštiti od požara i zaštiti okoliša. 

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 3)

Kako zapravo izgleda proizvodnja gina, od početka do kraja? Ako možete opisati rječnikom za nas obične smrtnike koji ga samo pijemo…

Iako tu postoje brojne nijanse i pravila proizvodnje, sam proces je relativno jednostavan i zabavan. Bilje se natapa u alkoholu koji se destilira, a destilat odležava neko vrijeme u posebnim, za to namijenjenim spremnicima. Naknadno se gin puni u boce koje se etiketiraju i spremaju u kutije. U Luftbremzer Destileriji svaki dio procesa odrađuje se ručno i s posebnom pažnjom, od biranja i pripreme bilja, preko praćenja procesa destilacije, do punjenja, etiketiranja i skladištenja.

Kažite mi nešto jedni o drugima, svaki par riječi o drugoj dvojici kolega ako nije problem molim vas (smijeh)?

Filip: Vedran je Excel tablica, a Krešo je PowerPoint prezentacija.

Krešo: Vedran je staloženi analitičar koji sve komplikacije svodi na jednostavna rješenja. Filip je fantastično izbalansirana kombinacija ozbiljnog menadžera i znatiželjnog dječaka što mu daje jedinstveni outlook. Sve te kvalitete doprinose uspjehu ovog projekta, a njih čine izvrsnim suradnicima.  

Vedran: Ma super su dečki, kaj da velim… (smijeh).

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 4)

Gdje ćemo moći sve vaš gin probati? Hoće li možda u vašoj destileriji biti kutak za javnost i degustiranje ili će biti samo trgovina gdje ga se može isključivo kupiti?

Gin je trenutno u fazi pozicioniranja po etabliranim barovima po cijeloj Hrvatskoj. Svoju bocu moći ćete kupiti u specijaliziranim trgovinama finih pića te putem webshopa našeg distributera Fine Stvari d.o.o. Pratite naše profile na društvenim mrežama kako biste bili pravovremeno obaviješteni o početku prodaje.

Za cijeli projekt novac ste prikupljali putem Indiegogo crowdfunding kampanje, kako je to sve skupa završilo, jeste li uspjeli, kakav je bio odaziv?

Crowdfunding kampanja uspjela je u smislu informiranja javnosti o pokretanju Luftbremzer Destilerije. To nam je definitivno stvorilo čvrstu bazu vjernih followera i ovim putem ih sve pozdravljamo i još jednom zahvaljujemo na podršci. Trenutno smo u fazi slanja perkova našim backerima. Kampanja je također pomogla u financiranju nabave dijela opreme, dok je projekt u preostalom dijelu financiran iz privatnih izvora. 

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 5)

Što vam kažu bliski ljudi, obitelji, djevojke, prijatelji kad im kažete: e mi imamo destileriju i proizvodimo gin s hrvatskim potpisom?

Jednostavno vole i podržavaju naš projekt, što je prije svih prepoznala moja baka (smijeh). Koliko god je u počecima pojedincima ideja zvučala pomalo neozbiljno, danas su i najtvrdokorniji skeptici promijenili mišljenje. U svakom slučaju, savjetuju da ne pretjerujemo s tastinzima.

Koja je tajna dobrog gina, vjerujem da mi upravo vi možete dati najbolji mogući odgovor?

Tajna dobrog gina je u doživljaju koji pruža. Danas je gin mnogo više od samog pića. Poanta je u zadovoljavanju svih osjetila, počevši od poruke koju gin prenosi, preko vizualnog doživljaja do samog okusa. Te tri stvari ključne su za dobar gin. 

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 6)

Što radite kad ne radite gin i u destileriji… Znači li to da ste napustili svoje poslove i posvetili se samo tome? Gdje ste dosad radili?

Vedran je zaposlen u farmaceutskoj industriji, Krešo radi kao freelancer u digitalnom marketingu. Ja dolazim iz korporacije, preciznije iz naftne industrije, iz koje sam radi realizacije projekta izašao i sada sam u potpunosti posvećen radu destilerije. Vedran i Krešo kao neizostavni dio cijelog projekta najbliži su vanjski suradnici.

Vjerujem da kad ste razrađivali Luftbremzer Distillery ideju da imate neki višegodišnji plan, ciljeve i viziju… pa gdje se vidite recimo s tim projektom za godinu dvije, što biste voljeli postići?

Ideja je da Luftbremzer Distillery kroz nekoliko godina postane etablirani europski proizvođač destilata. Planiramo hrvatski lokalni proizvod staviti na svjetsku kartu gina.

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 7)

Može li se raditi u destileriji i ne biti pritom "pod gasom" (smijeh), ja zamišljam kako vi radite tamo kao u nekom labosu, svako malo kušate i kako se dan bliži kraju, tako se promili alkohola povećavaju... Jesam li u pravu, u krivu ili djelomično u pravu? (smijeh)

(Smijeh), ovisno o danu… Šalim se naravno. Tako smo i mi to zamišljali, ali smo u međuvremenu shvatili da je to jedan ozbiljan proces koji na žalost ne dopušta takve eskapade. Ipak, na kraju radnog dana ne vozimo doma. (smijeh)

I za kraj, kažu mnogi da se gin ne pije nikad na eks, zašto je to tako? Jeste li vi to ipak probali?

Mi se držimo naše filozofije. Na našoj boci lijepo piše: ''drink responsibly (slowly and little by little)''. (smijeh)

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 8)

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 9)

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 10)

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 11)

Ovo je cool priča! Tri frenda otvorila su prvu destileriju u Hrvatskoj specijaliziranu samo za proizvodnju gina (фото 12)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više