Search

Pakao dječjih vrtića na Manhattanu

Pakao dječjih vrtića na Manhattanu

Društveni zvjerinjak gdje vrijede drugačija pravila


Image: Foto: Buro24/7 arhiva

Manhattan je okrutan društveni zvjerinjak gdje vrijede možda najapsurdniji procesi čija bizarnost nadilazi granice zdravog razuma. Kozmički centar tih nevjerojatnih pravila je Upper East Side, najelitniji dio malene Velike Jabuke. Na Upper East Sideu ne postoji kompromis ili "sigurna sredina" jer društveni status simbolizira početak i kraj vaše budućnosti. Tamo vladaju strogo precizirane hijerarhije zbog kojih prosječni Upper East Side roditelj i prije rođenja svog prvog djeteta mora pomno isplanirati svaki segment njegove budućnosti. To su pravila igre. Ukoliko ih se ne pridržavate tada ne pripadate elitnoj grupi i vase još nerođeno dijete neće otići na Harvard ili Yale. Isto tako neće imati debitantski bal u pariškom hotelu Crillon. Život, na Upper East Sideu, počinje daleko prije rođenja. Sve počinje i završava s privatnim školama za vaše jednogodišnjake ili dvogodišnjake. Naime, kompleksni američki edukacijski sistem poželjno ističe tzv. "nursery school", svojevrsni hibrid jaslica i vrtića, kao prvu stepenicu na dugom akademskom putu privilegirane djece. U privatne vrtiće upisuju se djeca u starosti od minimalno jedne do maksimalno pet godina. I tu dolazimo do teatra apsurda jer u ponajbolje privatne vrtiće na Upper East Sideu teže se upisati nego na Harvard. Ova činjenica nije ironična šala, već statistička istina.

Pakao dječjih vrtića na Manhattanu (фото 1)

Na Manhattanu postoji oko dvjestotinjak vrtića, ali svega šezdesetak onih privatnih, s pet zvjezdica. Za jedno mjesto u elitnom vrtiću konkurira 15 djece dok, primjera radi, za jedno mjesto na Harvardu konkurira 11 studenata. Ako pitate ambiciozne roditelje, od kojih veliku većinu čine potomci bogatih dinastija i bankari sa zloglasnog Wall Streeta, najbitnija stvar u njihovom pozlaćenom svemiru je da njihovo maleno dijete upišu u jednu od pet najboljih privatnih škola. I tu kreće rat, šestomjesečni pakao u kojem roditelji ne biraju sredstva kako bi se domogli svog konačnog cilja. Primjera radi, najelitniji vrtić na svijetu je "92nd street Y school" koji po semestru prima isključivo 65 odabranih pomazanika iz najzlatnijih obitelji. Ta škola doživljava se u rangu koledža iz Ivy lige, samo što je do nje daleko teže doći. Krucijalni dio problema leži u tome što kod privatnih vrtića novac ne igra ulogu. Odnosno, nije važno jeste li milijunaš ili milijarder. Važno je koliko ste uspješni bili u procesu aplikacije, gdje ste se školovali, koliko ste dobro pripremili svoje dijete od dvije godine i koliko jezika ta ista "beba" govori. Nevjerojatno, ali istinito. Prosječna cijena elitnog vrtića po semestru iznosi oko 20.000 američkih dolara po djetetu, a za tu cijenu vaš će princ ili princeza svaki radni dan provesti nekoliko sati u školici koja ima radionicu francuskog jezika, glazbenu školu, tenis, plivanje i još cijeli niz "pogodnosti" koje klinci jednostavno ne razumiju. Ali to ne sprječava roditelje na Upper East Sideu da sanjaju kako će njihova dvogodišnjakinja upisati francuski kulinarski tečaj u svom vrtiću. Napominjem još jednom: dvogodišnjakinja. U "92nd street Y school" svoju su djecu uspjeli upisati Woody Allen i Michael J. Fox.

Pakao dječjih vrtića na Manhattanu (фото 2)

Druga elitna škola je "The Episcopal" koja zvoni kao društveno najelitnija, zbog svog jedinstvenog programa i činjenice da je niz klinaca iz te škole dogurao do Yalea ili Harvarda. Tamo je samo jedno svoje dijete uspio upisati najmoćniji filmski mogul Harvey Weinstein. A kako izgleda proces? Čim se dijete rodi, najagilniji roditelji angažiraju privatnog savjetnika za upise u vrtić koji naplaćuje 5.000 američkih dolara za šest seansi savjetovanja. Uz sve to, slijedi naoružavanje literaturom, priručnicima, vodičima, isječcima iz novina, jer cilj je stvoriti idealnu listu od minimalno pet privatnih vrtića na koje treba ciljati. Oni koji imaju problema s ambicijom ciljaju na petnaestak škola koje proučavaju od podruma do krova. Bitno je saznati čije dijete će ići u koju školu, tko su roditelji, što kaže statistika o akademskom uspjehu bivših polaznika, preko kojeg vrtića će njihova djeca završiti najbolji fakultet i udati se za milijunaša iz iste klike? Trik je u tome da članovi elitnog Upper East Sidea svoju djecu žele držati zajedno, na okupu kako bi u budućnosti stvarali prestižne klanove raznim brakovima i kalkulacijama. Svi ti privatni vrtići, škole i internati su kao odjeli tajnih društava gdje svatko poznaje svakoga. Majke ovisne o Moët Roseu i Prozacu koje konzumiraju za doručak, sanjaju kako će njihovo dijete hodati s onim magičnim, ultimativnim statusnim simbolom: crveno-narančastim ruksakom s logom "Y". Taj ruksak znači više od svih maminih Hermes Birkinica i tatinih Bentley automobila. Taj ruksak znači da su mama i tata uspjeli.

Pakao dječjih vrtića na Manhattanu (фото 3)

Kako bi koliko-toliko držali situaciju pod kontrolom, ravnatelji najprestižnijih vrtića zajedno su donijeli odluku o "ravnopravnom procesu" za sve roditelje. To znači da svake godine točno 5. rujna u 9 sati ujutro počinje proces za aplikacije koje možete osigurati isključivo telefonskim putem. Osoblje vrtića prima pozive od 9 do 11 sati i u tom periodu tko prvi nazove, taj dobiva pravo na aplikaciju. Ova "demokracija" izluđuje bahate roditelje navikle da sve dobiju potpisom čeka. Stoga iz jedne obitelji tog 5. rujna zna bjesomučno zvati po desetak ljudi kako bi osigurali aplikacije u što većem broju škola. Jer što je veći broj škola, to je veća šansa da će dijete upasti barem u jednu. U slučaju slavne Mandell škole brojke govore sljedeće: u semestru dobiju oko tisuću upita roditelja, a 5. rujna preko telefona podijele samo 120 aplikacija. Od tih 120, škola konačno upisuje samo dvadeset "učenika" po semestru. Nakon što ispunite aplikaciju, u kojoj se pojavljuju pitanja poput "koliko jezika vaše dijete govori" i "što očekujete od njenog obrazovanja", slijede Dani otvorenih vrata u školama za koje ste aplicirali. Sve to ne znači apsolutno ništa jer od rujna do siječnja svi grizu preskupo manikirane nokte u strahu od intervjua. Finalne faze procesa. Roditelji i djeca za taj intervju pripremaju se mjesecima kao da se radi o egzistencijalnom razgovoru za posao. Mnoge škole organiziraju odvojene intervjue s roditeljima i djecom tako da ravnateljica prvo razgovara s mamicom i taticom, a onda u drugoj sobi razgovara s djetetom. Dok se pritom roditelji preznojavaju jer nemaju pojma što će njihovo dijete izvaliti. Ravnatelji provjeravaju didaktičke i verbalne sposobnosti te malene djece, još zbunjene od sinoćnjeg kriznog sastanka u dnevnoj sobi gdje je tata rekao sinu kako ravnateljici mora reći da voli križaljke u The New York Timesu. Kao da trogodišnjak zna što je The New York Times. Da zdrav razum zbilja nema ništa s tim svjedoče dodatni eseji koje roditelji prilažu uz aplikaciju, gdje ističu kako njihova djevojčica od dvije godine skače od sreće kada na televiziji vidi Christiane Amanpour, legendarnu CNN-ovu novinarku. Bogate mame i tate uz sve to falsificiraju svoje biografije, navode krive podatke u aplikaciji, šalju profesionalno snimljene DVD dokumentarce o svojoj djeci i uhode ravnateljice po teretanama kako bi se "sprijateljili".

Pakao dječjih vrtića na Manhattanu (фото 4)

Nakon šest mjeseci krvave bitke, dolazi prvi tjedan ožujka gdje privatni vrtići šalju obavijesti o upisu ili pak odbijenicu koja izaziva živčani slom i potrebu za konzultiranjem najskupljih psihoterapeuta na Manhattanu. Siva zona je lista čekanja koju svi roditelji proklinju jer to znači još nekoliko mjeseci očajničke neizvjesnosti. Tako je na sličnoj listi čekanja završila Oscarom nagrađena glumica Kate Winslet, čiji se sin Joe Alfie nije uspio upisati u privatni vrtić "City & Country". Jednom kada vam je dijete upisano u privatni vrtić mislite da je drama gotova? Slijedi identičan proces koji ćete prolaziti pri upisu jedne dodatne godine vrtića za šestogodišnjake da bi onda uslijedila bitka za privatnu osnovnu školu, privatnu srednju školu, internat, fakultet… Bogati roditelji spremni su proći kroz Danteovih devet krugova pakla kako bi svoju djecu etablirali u društvu kao uspješan proizvod više klase. A znate što kažu, put do pakla popločan je dobrim namjerama…

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više