Search

Patty Hearst: bogata nasljednica koja je stala na stranu svojih otmičara

Patty Hearst: bogata nasljednica koja je stala na stranu svojih otmičara

Otmica koja je potresla javnost

Tekst: Ema Glavina


Image: Instagram,
Getty Images

Jared Leto je nedavno najavio da će režirati film o otmici Patty Hearst, unuke medijskog mogula Williama Randolpha Hearsta, koja se u jednom trenutku odlučila pridružiti svojim otmičarima i sudjelovati u oružanoj pljački banke, da bi kasnije tvrdila da zbog šoka nije racionalno razmišljala

Publika diljem SAD-a i Kanade pokazuje sve veći interes za serijale kriminalističke tematike, bilo da se radi o istragama zločina poput ubojstva, otmice ili priča o nestalim osobama. Neke od najpopularnijih novijih serija se bave misterioznim slučajevima koji publici donose veliku količinu napetosti i intrige. Ako govorimo o pričama inspiriranima stvarnim ljudima i njihovim životima interes je još i veći. Tog je trenda sasvim sigurno svjestan i Jared Leto, američki oskarovac i pjevač koji je nedavno najavio režiranje filma "77", koji će se baviti okolnostima otmice Patty Hearst, bogate nasljednice koja se odlučila priključiti svojim politički motiviranim otmičarima. Scenarij će pisati David Matthews, osoba koja stoji iza serije "Narcos", inspirirane životom Pabla Escobara, a među producentima će se naći i Dick Wolf, čovjek zaslužan za mnoge kriminalističke uspješnice, poput serije "Zakon i red".

Otmica Patty Hearst je svojedobno šokirala američku i svjetsku javnost zbog niza bizarnosti koje su uslijedile, a interes za tu priču postoji i danas. Patty Hearst je rođena 1954. godine, kao unuka Williama Randolpha Hearsta, odnosno osobe koja stoji iza konglomerata "Hearst Communications". Radi se o tvrtki koja je postavila temelje modernih masovnih medija, a u svom vlasništvu danas ima San Francisco Chronicle, Cosmopolitan, Esquire, sportsku mrežu ESPN, a bavi se i brojnim drugim poslovnim aktivnostima. Paradoksalno, upravo će William Hearst biti osoba koje će u novinarstvo uvesti senzacionalizam i privatne priče ljudi koje bude velik interes javnosti. Situacija u kojoj će se godinama kasnije naći njegova unuka, donijet će upravo takvu priču.

Patty Hearst: bogata nasljednica koja je stala na stranu svojih otmičara (фото 1)

Otac Patty Hearst, Randolph Apperson Hearst, bio je samo jedan u nizu nasljednika očevog imperija i nije imao direktnu kontrolu nad velikim količinama novaca koju je njegova obitelj posjedovala. Njegova su djeca, u tom smislu, živjela relativno normalne živote i pohađala obične škole, a nitko nije smatrao da im je potrebna nekakva dodatna zaštita. Životi obitelji Hearst će se zauvijek promijeniti 2. veljače 1974. godine, kada će 19-godišnju Patty Hearst oteti ljevičarska teroristička skupina Symbionese Liberation Army (SLA) za vrijeme njenog studija u Kaliforniji. Njena je otmica bila politički motivirana, budući da je nastala kao reakcija na uhićenje članove skupine SLA, koji su tim činom htjeli uvjetovati njihovo puštanje na slobodu te dobiti novce od otkupnine za svoje daljnje aktivnosti. 

Nakon neuspješne policijske potrage, dva mjeseca kasnije se Patty Hearst oglasila prvi put otkako je oteta. Na sveopće iznenađenje i nevjericu, u videu koji će obići sve američke medije, objašnjava kako se dobrovoljno pridružila organizaciji SLA te kako ih podupire u svim njihovim ciljevima, a objavila je i da se od sada zove Tania, po uzoru na jednu suradnicu Ernesta Che Guevare. U travnju 1974. godine će sudjelovati u oružanoj pljački banke u San Franciscu, što će biti tek prvi u nizu kriminalnih djela u kojima je sudjelovala. Utvrđeno je da je pomagala pri izradi eksplozivnih naprava, iznudama i drugim slučajevima krađe, a samo je od njene obitelji prikupljeno preko 2 milijuna dolara. Nakon tih aktivnosti, državno odvjetništvo prestaje smatrati Patty Hearst prisilnim sudionikom, već ju vide kao ravnopravnu sudionicu terorističkih aktivnosti. 

Patty Hearst: bogata nasljednica koja je stala na stranu svojih otmičara (фото 2)

U rujnu 1975. godine, Patty Hearst će policija uhititi u stanu u San Franciscu, zajedno s još jednom članicom organizacije. Po dolasku u policijsku postaju, Hearst će reći policajcima da prenesu poruku njenoj "braći i sestrama" kako je dobro, da se smije te da je i dalje slobodna. Doktorica koju je pregledala je ustvrdila da je pothranjena, nižeg kvocijenta inteligencije nego prije te sumnjivog ponašanja i izražavanja. Sve se više počinje pričati o tzv. stockholmskom sindromu i "ispiranju mozga", a sud joj dodjeljuje razgovor sa stručnjakom koji će ustvrditi kako se nedvojbeno radi upravo o tome te da bi bilo čudno da je reagirala ikako drugačije nego pristankom. U prvim tjednima otmice je bila zatočena u ormaru i vezanih očiju, a dva su je člana organizacije i silovala. Nekoliko tjedana nakon razgovora sa stručnjacima, Patty Hearst se odrekla SLA organizacije.

Patty Hearst: bogata nasljednica koja je stala na stranu svojih otmičara (фото 3)

U proljeće 1976. godine, Patty Hearst će biti osuđena na 35 godina zatvora, pa iako su mnogi tvrdili kako tamo neće provesti ni dana zahvaljujući utjecaju svoje obitelji, proći će dvije godine do njenog puštanja na slobodu. Predsjednik Jimmy Carter će odobriti izmjene njene kazne, dok će ju njegov nasljednik Bill Clinton potpuno poništiti. Dio javnosti je negodovao zbog ovih poteza, budući da se osoba bez političkog ili financijskog zaleđa ne bi mogla nadati ovakvom ishodu, no pozitivna je stvar što se počelo više pričati o traumama koje žrtve otmice proživljavaju i koje se manifestiraju na razne neuobičajene načine. Nedugo nakon izlaska iz zatvora se udala za svog tjelohranitelja Bernarda Shawa, kratko se vrijeme pojavljivala na televiziji u filmovima te izdala knjigu memoara, a danas je najaktivnija kao humanitarka iz visokog društva i sudionica izložbi pasa.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više