Search

Planeti je potrebna pomoć: Četiri jednostavne eko navike s kojima možete krenuti već danas

Planeti je potrebna pomoć: Četiri jednostavne eko navike s kojima možete krenuti već danas

Svakodnevne aktivnosti na pametniji način

Tekst: L.L.

Image: Unsplash

U moru popularnih pokreta, onaj koji slavi očuvanje okoliša nama je svakako jedan od najdražih. Tek nekoliko jednostavnih promjena u svakodnevnom životu bit će dovoljno da napravite svoj dio dobrih dijela za okolinu u kojoj živite, a iako je početi s novim navikama poprilično težak korak za većinu nas, s vama smo odlučili podijeliti nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da lakše razumijete kako se to točno može očuvati priroda, a u isto vrijeme ne zakomplicirate sami sebi život.

Pametnije trošenje vode

Prvi i najjednostavniji način jest obratiti pažnju na potrošnju vode. Iako ćete slavinu i dalje paliti za radnje kao što su pranje ruku, zubi ili suđa, obratite pažnju na količinu vode koju ispuštate. Kod pranja ruku i zubi, proizvode najprije nanesite bez vode, a zatim je koristite tek za ispiranje. Pripazite i da voda ne curi kada još uvijek četkate zube ili kada se bavite suđem koje tek dolazi pod mlaz vode. Iako se čini kao mala stvar, količina vode koju ispuštamo nepotrebno, zbilja je ogromna i obraćanje pažnje prije ispuštanja iz slavine kroz neko bi vrijeme moglo napraviti veliku razliku.

Planeti je potrebna pomoć: Četiri jednostavne eko navike s kojima možete krenuti već danas (фото 1)

 

Plastične vrećice su out

Još jedan iznimno jednostavan i svakodnevno primjenjiv način očuvanja okoliša jest izbacivanje plastičnih vrećica iz svakodnevne uporabe. Lako primjenjiv način su platnene vrećice koje danas možete nabaviti u gotovo svakom supermarketu i trgovini. Odlična stvar je i činjenica da su sklopive i ne zauzimaju previše prostora pa ih uvijek možete držati u torbi za iznenadne kupovine.

Planeti je potrebna pomoć: Četiri jednostavne eko navike s kojima možete krenuti već danas (фото 2)

 

Za dobro jutro - kava u termosici

Osim što mogu biti nevjerojatno slatke, termosice su i super koristan dodatak svima onima koji bez kave ne mogu izaći iz kuće. U posljednje su vrijeme sve popularnije staklene čaše s gumenim poklopcima kojima se lako barata u automobilu i javnom prijevozu. Jednostavno dođite u kafić gdje inače uzimate kavu za van, predložite da umjesto plastične čaše ili one kartonske s plastičnim poklopcem kavu dobijete u svojoj termosici.

Planeti je potrebna pomoć: Četiri jednostavne eko navike s kojima možete krenuti već danas (фото 3)

 

Staklenke su spas

Kupovanje namirnica u rinfuzi nešto je napredniji, ali jednom kada ga isprobate, poprilično jednostavan način brige o okolišu. U Zagrebu postoji nekoliko mjesta na kojima možete kupiti namirnice u rinfuzi od kojih je naš favorit svakako Špeceraj, mala prodavaonica na Svačićevom trgu u kojoj u rinfuzi možete kupiti baš sve, od tjestenine i riže, preko začina pa sve do deterdženta. Istu mogućnost nudi i Žabac, Farma u Masarykovoj te specijalizirane prodavaonice koje nude različite vrste kave, čajeva, vina, mesa i ribe. Ponesite svoje staklenke ili platnene vrećice, napunite ih i izbjegnite nepotreban otpad koji stvara klasična plastična ambalaža.

Planeti je potrebna pomoć: Četiri jednostavne eko navike s kojima možete krenuti već danas (фото 4)

 

Osim ovih, neke od navika koje već danas možete ubaciti u dnevnu rutinu su zamjena javnog prijevoza biciklom ili romobilom, printanje na dvije strane papira, skupljanje pa odlaganje baterija na za to predviđena mjesta i slične, svakodnevne stvari koje će se tek malom promjenom pretvoriti u osjećaj zadovoljstva.

više