Search

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu

Neki novi nomadi

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Unsplash/Alessandro Erbetta,
Instagram screenshot

Ostaviti sve iza sebe, prihvatiti se posla koji možete raditi gdje god bili i otići istraživati svijet, mnogima i dalje zvuči kao fiktivni scenarij dok su ga neki pretvorili u stvarnost. S novim zanimanjima stigao je i novi lifestyle koji za mnoge uključuje slobodu od ureda, statičnog posla, vezivanja za samo jednu priču, stajanja na mjestu... S novim lifestyleom stigle su i nove ideje kako bi svakodnevica mogla izgledati, a s tim idejama pojavio se pokret #VANLIFE. Kombi je postao kuća, a cesta ured iz kojeg se promatra svijet.

Ovaj projekt nije od jučer, dapače, već neko vrijeme odvažni pojedinci dokazuju da je moguće živjeti na način da vam je putovanje i posao i život. Kada na put krenete u paru tada je moguće i zasnovati obitelj te u potpunosti prihvatiti moderno nomadstvo na kotačima kao način života. Naravno, nije niti baš tako jednostavno živjeti u kombiju. Potrebno je odreći se određenih komoditeta modernog doba, dobro izolirati kombi od hladnoće jer bi moglo zaista biti hladno, a i tuširanje poprima neki sasvim novi oblik. No, ono što je svim ovim parovima zajedničko je sloboda, barem ona vrsta slobode koja vas ne veže nigdje duže od onog koliko vi to želite. Ovo su parovi koji su svojim načinom života pokazali (i pokazuju svakodnevno jer njihov put i dalje traje) koliko je ovakav život moguć jer kako kažu: "Dom je tamo gdje ga parkirate!" Ističu da je najljepše od svega avantura koja dolazi sa svakim danom, a mnogi od njih sastaju se na redovitim okupljanjima "nomada" u cijelom svijetu. Više o tome pratite kroz njihovu zajednicu vanlife.com.au.

Eva i Victor iz Barcelone

U jednom trenutku života Eva i Victor su Barcelonu odlučili zamijeniti San Franciscom. Nakon godine dana života u sunčanom američkom gradu, 2003. godine su kupili kombi od stolara kojeg su upoznali putem, sredili su ga i krenuli na dugačko putovanje. On se bavi programiranjem, a ona je grafički dizajner tako da su imali sreće da im poslovi ne zahtijevaju ured. I dalje rade za kompanije u San Franciscu, ali na pola radnog vremena. Željela im je da postanu u potpunosti samozaposleni i kažu da je s ovakvim načinom života to stvarno moguće jer Interneta ima stvarno svugdje.

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 1)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 2)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 3)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 4)

 

Emily i Adam iz Kalifornije

Emily, Adam, Colette i Sierra su četveročlana putujuća obitelj. Prvo su krenuli na jednogodišnje putovanje s idejom da vide je li moguće i ako je, kako to zapravo izgleda. To prvo putovanje se protegnulo od 2012. do 2017. i obuhvaćalo je put od Kalifornije do Južne Amerike. Danas su još uvijek na putu. Djeca se školuju kod kuće odnosno u kombiju, a najljepše upoznaju svijet istražujući ga kroz vlastito iskustvo. Adam je fotograf, a Emily modna dizajnerica i glavni chef u kombiju, kako vole reći. Trenutno su na Baliju na "odmoru", a tamo su se susreli s još jednom putujućom tročlanom obitelji iz Austrije.

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 5)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 6)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 7)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 8)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 9)

 

Leander, Maria i Lennox iz Austrije

Leander i Maria su cijeli život backpackeri, a kad im se rodio sin Lennox nisu prestali sa stilom života na koji su navikli. Štoviše, kupili su stari kamion i preuredili ga u kuću na kotačima sa svim uvjetima za ugodan funkcionalan život. Na prvo duže putovanje krenuli su 2016. i s manjim pauzama u sklopu kojih su se vratili u Austriju da vide obitelji, nisu prestali putovati. Prošli su cijelu Europu pa sve preko Turske, Irana, Azerbajdžana, Rusije, Mongolije, Južne Koreje, Japana, Tajlanda, Malezije, Bruneja stigli do Indonezije. Kažu kako je iduća postaja Australija.

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 10)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 11)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 12)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 13)

 

Melina i Thiago iz Brazila

Ovaj se par upoznao 2008. godine i odmah su znali da oboje dijele strast prema Volkswagenu, zato su kupili VW kombi i popularno zvanu "Bubu". Naravno, s kombijem idu na duža putovanja, a prvo takvo im se dogodilo 2014. kada su vozili do pustinje Atacama u Čile. Tamo su proveli 30 dana obilazeći divna mjesta te su odlučili da moraju dalje. Zato su drugo veliko putovanje organizirali 2016. kada su autom došli do samog juga Južne Amerike i putem su spavali u šatorima i kampovima. Otada je putovanje na četiri kotača sve duže trajalo, a od 2018. prošli su Argentinu, Boliviju, Peru, a trenutno su u Ekvadoru. Nastavljaju svoj put u legendarnom VW kombiju.

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 14)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 15)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 16)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 17)

 

Jacob, Tiffany i dvoje djece

Ova četveročlana obitelj na putovanje života krenula je u ožujku ove godine, a dom im je postala lagana, aluminijska i vrlo kvalitetna Airstream prikolica. Kako kažu, željeli su vidjeti kako je to kada te ništa ne veže nigdje te su svoje poslove odlučili pretvoriti u mobile karijere i krenuli su na put. Naravno, s dvoje djece bio je to poseban izazov, ali kako kažu djeca su prilagodljiva, a osnovna ideja njihovog putovanja bio je jednostavniji život sačinjen od obiteljskih avantura. Posljednjih pola godine putuju po Americi.

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 18)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 19)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 20)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 21)

 

Jessica, Rob i Henley iz Australije

Jessica i Rob dugo su sanjali da jednog dana kao obitelj odu na jednogodišnje putovanje. On je radio kao stolar i zbog posla je puno vremena provodio van kuće, ali sve je to bilo u svrhu njihovog obiteljskog putovanja. Najviše novca uštedjeli su kroz njegov posao dok je ona freelance novinar te uspijeva raditi redovito i sada dok putuju. Posljednjih šest mjeseci putuju po Europi, a s njima je i njihova kćer Henley. Željeli su usporiti i svesti život na jednostavne postavke. Kada putujete u kombiju, avanture, one dobre i loše, vam se događaju, željeli vi to ili ne. I to je ljepota ovog načina života, a sama vožnja kombijem, planiranje, navigacija postaje jedna zajednički koreografirana odluka.

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 22)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 23)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 24)

Pokret #VANLIFE: Ovih šest parova uvjerljivo dokazuje čari nomadskog života na kotačima, čak i ako imate djecu (фото 25)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više