Search

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala

Tekst: A.P.


Na Instagram profil Matee Bakarić sam naletjela tek sredinom proljeća i to zahvaljujući predivnoj seriji fotografija koje je snimila s blogericom Zarom Hrvatin u Istri. Pomislila sam kako dosad nisam vidjela tako pitoreskne i primamljive fotografije. Nemojte me krivo shvatiti, u Istri je snimljeno bezbroj divnih fotografija ali ove su imale neki poseban touch, čak pomalo kao scene iz filma Call Me By Your Name ili nešto što bi potpisao Bertolucci (mislim na film Ukradena Ljepota s Liv Tyler i Jeremy Ironsom). Seriju je nastavila fotografijama s naše obale koje su ponovno privukle veliku pažnju. Sve je jako jednostavno, nije nacifrano, priroda je u prvom planu u svoj svojoj ljepoti. Kazat ću vam da bolje promocije naše obale sigurno nije bilo ovo ljeto. Da živim u inozemstvu i vidim njezin profil na Instagramu odmah bi bookirala kartu i došla na ljetovanje kod nas.

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 1)
Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 2)

„Znam da zvuči klišej, ali fotkam oduvijek. Bila sam jedna od onih artsy, pomalo socijalno otuđenih tinejdžerica koja nije ispuštala fotić iz ruke. Najčešće sam gnjavila mlađu sestru da mi pozira, a onda sam u 8. razredu počela i raditi kao ispomoć jednoj wedding fotografkinji u Zadru. Tek prije par godina sam se ohrabrila i krenula objavljivati svoje fotografije na Instagramu preko čega su se ostvarili i moji prvi foto angažmani. Sad se bavim malo širim spektrom fotografije (ljudi, vjenčanja, proizvodi/brendovi), a u budućnosti bih se voljela fokusirati na travel fotografiju i eventualno zarađivati od toga što me najviše veseli. „ - kazala mi je Matea na početku našeg blic razgovora.

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 3)
Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 4)

Travel fotografija joj je posebno prirasla srcu i već 4 godine radi na putopisu u kojem je na jednom mjestu prikupila najvažnije i najljepše lokacije u Hrvatskoj. Palo mi je napamet upitati je ima li turistička zajednica možda sluha za ovakve vrste promocije jer Instagram ima korisnika i mogućnost promocije koju nitko ne može platiti u fizičkom svijetu. Kao država plaćamo velik novac na raznim sajmovima i promocijama, možda se nešto moderniziralo i promijenilo? Po Mateinom iskustvu čini se da se na ovom polju još nismo makli s mrtve točke. „Jednom prilikom sam se dopisivala s turističkom zajednicom kad su me tražili fotke i usput bez obaveze predložila da sam otvorena za bilo kakav oblik suradnje ako će me ikada imati u vidu za nešto, međutim nikada nisam dobila odgovor, čak ni da nisu zainteresirani ili da će se javiti ako u budućnosti bude prilike. Nisam sigurna je li itko uopće otvoren za nove ideje (kojih zaista imam napretek) kad je kod nas sve tako uniformirano i dosadno, bojimo se svježih pristupa, modernizacije i interneta općenito. Žao mi je da nemam nikakve veze s turizmom jer ne poznajem ostale fotografe u Hrvatskoj koji rade isto što i ja i mislim da bi bilo kakva suradnja mogla biti zaista uspješna, ali sve se događa s razlogom pa se ne brinem previše. Sve u svoje vrijeme!

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 5)
Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 6)

Ovo ljeto joj je kaže najbolje do sad. Hrvatska je bila poluprazna i bila je u mogućnosti zabilježiti neka mjesta na kojima je inače velika gužva. Pritom posebno misli na Dubrovnik koji je ove godine doista zjapio prazan. Ipak kao najdraže mjesto bi izdvojila Palagružu koju su posjetili s jedrilicom: Doslovno smo ju osvojili - bili smo na jedrilici i iako smo išli na motor u tom trenutku vjetar je puhao u suprotnom smjeru pa nam je trebalo čak 7 sati (od Visa). Bilo je mućkanja želudaca i vrtoglavica, ali vrijedilo je apsolutno svake sekunde. To je najposebniji hrvatski otok i jedna nezamjenjiva atmosfera ga obavija. Naravno tamo nitko ne živi osim dva svjetioničara koji imaju smjene po mjesec dana, ali postoji apartmančić u zgradi svjetionika koji se može iznajmiti. Tamo ljudi odu kad im je baš dosta svega i svakoga pretpostavljam, ali meni se samo to iskustvo čini vrlo primamljivim.

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 7)
Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 8)

Dok ne završi svoj veliki putopis (možda se dotad i turistička zajednica zainteresira za njezin projekt) Matea će raditi u tattoo studiju koji vodi s dečkom. Fotografije se neće ostaviti, ne brinite. Štoviše, čim se situacija vrati na staro razveselit će nas s još puno divnih prizora. Do tad samo uživajte u pogledu na fotografije od ovog ljeta i sanjarite o nekom još boljem sljedećem. Isto kao i mi.

Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 9)
Posljednji pozdrav ljetu uz fotografije najljepših hrvatskih plaža i uvala (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više