Search

Poslovni sastanak kao produktivno ispijanje kave ili živaca?

Poslovni sastanak kao produktivno ispijanje kave ili živaca?

#coffeemeeting


Jednostavno je sazvati #coffeemeeting. Velika je vjerojatnost da odbijenica neće stići na vaš mobilni uređaj jer kavu većina ljudi pije, a bijeg iz ureda postaje bolje tjedno iskustvo od vikend putovanja...

No, što se događa sa sadržajem sastanka i koliko #coffeemeeting provedba utječe na vašu produktivnost? Dolazite li na sastanak s agendom ili prepuštate kavi da učini sastanak spontanijim? Prije osam godina u Seattleu su Jim Benson i Jeremy Lightsmith neorganiziranim kavama i sastancima poklonili organiziranost i ime - Lean Coffee. Formatirana poslovna druženja krase uređenost i organiziranost, a mogu se održati na stolicama iz ureda ili na barskom stolcu u kafiću (tražilica me naučila da se Lean Coffee održava i u Zagrebu). On ne poznaje dnevni red, jednostavan je za praćenje i ono što je najvažnije - produktivan je. Ritam ne kvare slučajni prolaznici ili preglasna glazba, a kave vjerojatno ne nedostaje.

#coffeemeeting istina?

Istina kod mene izgleda ovako. U studenom sam popila 50 kava, odnosno 33 kave previše, sastanci su bili organizirani, ali nikako uštogljeni, a većina projekata na kraju nije zahtijevala toliko učestalo ispijanje kave. Vještine je lijepo dijeliti, zato sam uspješnu šestorku s bogatim poslovnim iskustvom okupila na virtualnoj čašici. Ana Horvačić Debić i Boba Blašković iz O'snove, nezavisni profesionalci Timy Šarec i Sanjin Kaštelan, PR managerica Nana Nadarević i poduzetnik Fran Ćurković imaju nekoliko zajedničkih karakteristika - vole ono što rade, ispijaju poslovne kave, ali sastancima ipak pristupaju drugačije.

"Iskoristite sve prednosti sastanaka na kavi!"

ana i boba

Ana Horvačić Debić i Boba Blašković oduvijek prakticiraju sastanke u kafićima. Ana, između ostalog, ima blog Mjesto za kavu dok je Boba ovisnica o lijepim prostorima i lijepim kafićima, o kojima pak piše u blogu Dblog. "S godinama smo shvatile da se na kavi može biti jako produktivan, kreativan i poslovan ako naučimo iskoristiti sve prednosti sastanka na kavi i suzbiti sve njegove mane, istaknule su. Začetnice osnove organizacije snova u pozadinskoj buci osjećaju opuštenost, pa im je zato jednostavnije doći do kreativnih ideja, prijedloga, suradnji ili dogovora. I u našim drugim, ozbiljnim poslovima koje radimo, često smo sa suradnicima na kavi jer ured ipak podrazumijeva formalnost, a ima puno trenutaka kada ne želimo biti uštogljene."

"Ne volim na sastancima biti psihijatar"

timy

"Najbitnije je na početku sastanka odrediti njegov period", istaknuo je motion dizajner Timy Šarec. "Sastanke odrađujem unutar sat vremena i uvijek napomenem da trebam biti negdje drugdje ili da moram napraviti nešto poslije toga." Timy sastanke najčešće otvara s lakšom temom, jer je opuštenija atmosfera pogodnija za komunikaciju o detaljima. "Na sastancima volim saznati sve informacije kako bih uspješno odradio posao te uvijek jasno iskomuniciram sve moguće probleme koji bi se mogli dogoditi". Opuštenija atmosfera ponekad može dovesti i do otvaranja granica suradnik-klijent. "Na takvim sastancima ne volim biti psihijatar i ulaziti u (pre)osobne stvari o klijentu, posebno kad se klijent pretvori u proroka za budućnost".

"Poslovna kava je poput spoja na slijepo"
 
Nezavisni fotograf Sanjin Kaštelan poslovne kave u smislu lukrativnih dogovora smatra dobrodošlim. "Poslovno se sreće s osobnim i nerijetko ta kava susret čini toplijim, no što bi to ured ili soba za sastanke (ovakvih se užasavam) činili. Ako je osoba nepoznata, tj. lice koje nikad nisi imao prilike uživo vidjeti - ta je kava poput spoja na slijepo, jer je svaka gesta ujedno i igra gesti i riječi pa je dimenzija razigranosti". Sanjin, kako kaže, ima sreću biti u situacijama gdje su poslovne kave rasprave o kreativnom pristupu ili tehničkim uvjetima kreativnog procesa. Drugim riječima, više je zabave nego muke sastanka. "Nije da sam poslovnjača koja se aktovkama prebacuje iz kavane u kavanu, ali u toj skromnoj povijesti poslovnih kava ne sjećam se neugodnih ili bolnih susreta gdje su kave imale gorak okus".

"Sastanci na kavi idealni su u fazi brainstormanja"

Nana

"U našem podneblju još uvijek volimo sklopiti posao uz iće i piće. Susret na kavi dio je moga posla te idealan u početku kada se još uvijek upoznaješ s drugom stranom - nešto kao dejtanje. Praktično je upoznati se u opuštenom okruženju te bez obaveze vidjeti koje su nam mogućnosti suradnje", istaknula je PR managerica Nana Nadarević. Međutim, iskustvo je Nani pokazalo i drugu stranu. "Sastanci na kavi ne služe ničem drugom doli upoznavanju, jer pravi posao tek slijedi. Za mnoge suradnje su mi upravo ugodne kave otvorile vrata, ali dodatno ugovaranje posla je uvijek bilo odrađeno naknadno iz uredske stolice." Zato Nana napominje kako su sastanci na kavi idealni u fazi kreativnih razrada, jer sve ideje koje su opušteno ispucane na sunčanoj terasi ispijajući kavu je potrebno kasnije uobličiti, raščlaniti i dogovoriti pismenim putem. "Niti jedan sastanak na kavi nije urodio instant rješenjem, nego je tek otvorio put poslu koji se treba odraditi".

"Treba biti discipliniran"

Fran Ćurković ponekad sastanke odrađuje u opuštenijoj atmosferi, ali se za kavu uvijek pripremi. "Moja taktika je da prije sastanka zapišem sva pitanja ili prijedloge za suprotnu stranu. Treba biti discipliniran, držati se zadanog pravca i ostati hladan na akciju koja te okružuje. Na kraju uvijek ponovim glavne zaključke sastanka i to iskoristim kao izlaznu strategiju."

Bez obzira kojim se poslom bavili, sastanci na kavi nužni su ako s drugom stranom želimo produbiti odnos. Produktivnost sastanka ovisi o nama samima. Zato se za svoj sljedeći sastanak pripremite i odaberite kafić u kojemu možete održati sastanak. Recimo, Sanjin kavu voli popiti u Ekspress baru u Petrinjskoj (u komentarima slobodno napišite vaše najdraže kafiće za sastanke). I da. Ako već želite vizualno prikazati kako vaš #coffeemeeting izgleda, izbjegavajte selfie fotografije. Šalica kave i laptop je dobar početak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više