Search

Postaje li marihuana društveno prihvatljiva?

Postaje li marihuana društveno prihvatljiva?

Novi globalni trendovi

Tekst: Ema Glavina

Image: Giphy,
Wikipedia

Broj zemalja koje su, barem u nekom dijelu, legalizirale ili dekriminalizirale korištenje marihuane, u definitivnom je porastu i ukazuje na jasnu promjenu globalnih trendova

Rekreativno korištenje marihuane u SAD-u je do sada bilo dozvoljeno u četiri savezne države, a od jučer je broj saveznih država koje to dopuštaju udvostručen. Aljaska, Colorado, Oregon i Washington (uz dodatak Washington D.C.-a) bile su prve savezne države koje su dozvolile legalno korištenje marihuane koje ne mora biti vezano uz medicinske razloge. Navedenim su se zemljama jučer pridružile i Nevada, Kalifornija, Maine i Massachusetts i time omogućile da pristup marihuani ima gotovo 20% punoljetnog stanovništva. Korištenje marihuane u medicinske svrhe je već bilo dozvoljeno, no velika je razlika u namjenskoj legalizaciji i onoj rekreativnoj. Ako neka vrsta lake droge dokazano pomaže u liječenju bolesnika ili smanjivanju boli i najkonzervativniji među nama bi se mogli složiti s legalizacijom. Potpuno je druga stvar ako govorimo o korištenju iz razonode ili kao načina opuštanja s prijateljima. U tom slučaju kreće beskonačna rasprava sukobljenih strana polariziranog društva. Vodi li nužno konzumacija marihuane u nepovratnu ovisnost, vodi li garantirano do teških droga i narušava li nam zdravlje u velikoj mjeri, samo su neka od vječnih pitanja pred kojima nikakva količina znanstvenih argumenata nema šanse.

Ipak, ne može se ne primijetiti da se nešto lagano počelo mijenjati. SAD predstavlja najrecentniji primjer, ali diljem svijeta marihuana postaje sve manje demoniziranaOvakav američki zakon posebno je važan u kontekstu novoizabranog konzervativnog predsjednika, Donalda Trumpa, a daljnji razvoj situacije bit će posebno zanimljivo pratiti. I dok je prije samo koje desetljeće bilo kakva dekriminalizacija (o legalizaciji da ne govorimo) predstavljala nezamisliv smjer društva, danas svjedočimo promjeni takve paradigme. Situacija se, naravno, ne može promijeniti preko noći i potrebno je educirati stanovništvo svake zemlje koja se suočava s promjenama zakona. Za početak, treba istražiti iskustva zemalja koje već imaju dugogodišnju tradiciju liberalnijih zakona i na taj način izbjeći zamku "rekla-kazala" argumenata kakve se u raspravama najčešće i koriste. U redu je imati vlastiti stav, ali on nema jednaku težinu kao izvještaji nastali iz godina praćenje situacije neke zemlje ili pak provedena znanstvena istraživanja.

Postaje li marihuana društveno prihvatljiva? (фото 1)

Također, treba znati razlikovati pojmove dekriminalizacije koja podrazumijeva prekršaj koji može značiti novčanu kaznu i legalizacije koja podrazumijeva nepostojanje sankcija. Iako je Nizozemska prva zemlja koje se sjetimo kad se priča o legalizaciji marihuane, istina je da postoje zemlje s mnogo liberalnijim zakonima. Urugvaj je van svake konkurencije, budući da ne postaje nikakva ograničenja vezana uz korištenje ili uzgoj marihuane. Španjolska je najliberalnija europska država, barem što se tiče zakona vezanih uz marihuanu, a dozvoljava konzumaciju i uzgoj za osobnu upotrebu. Portugal nije legalizirao marihuanu, ali je dekriminalizirao korištenje svih vrsta droga. Kad tome dodate podatak da su se ovisnici počeli tretirati kao bolesnici (umjesto kao kriminalci) i da se šalju na obavezno liječenje (umjesto u zatvor), shvaćate da Portugal provodi još neviđeni eksperiment koji bi mogao dati odgovore na mnoga neodgovorena pitanja. Suprotno uvriježenom mišljenju, dekriminalizacija i legalizacija lakih droga nije mjera koja ima za cilj povećati broj korisnika ili dati službeni blagoslov takvom životnom stilu.

Nizozemska služi kao primjer zemlje koja već desetljećima ima dekriminalizirano korištenje lakih droga, a od toga konstantno prima benefite

Amsterdam je konstantno među najtraženijim svjetskim destinacijama, dobrim dijelom i zbog svojih liberalnih zakona, broj mladih koji su probali marihuanu je manji nego u mnogim zemljama koje ne dopuštaju korištenje, a iz godine u godinu svojim statistikama potvrđuje da konzumacija lakih droga ne mora nužno dovesti do ovisnosti o težim drogama. S druge strane, postoji i ekonomski argument za legalizaciju koji govori o benefitima koje država prima jednom kad se odluči na legalizaciju. Legalizacija podrazumijeva i nestanak (ili značajno smanjenje) crnog tržišta i neprovjerenih dobara koja su potencijalno opasna, budući da se zna da su otvorena tržišta uvijek sigurnija od ilegalnih kanala preprodaje.

Za kraj, treba ponovno napomenuti da navedeni argumenti ne predstavljaju ničiji osobni stav, već se odnose na konkretne primjere iz prakse Treba spomenuti i da marihuana ne može biti poistovjećena s drogama poput heroina ili kokaina, niti po stupnju stvaranja ovisnosti, niti po posljedicama koje konzumacija ostavlja na korisnike, pa niti po sastavu i načinu djelovanja. Jasno je da konzumacija bilo kakve droge nije zdrava ili preporučljiva sama po sebi i da vam svakodnevno korištenje nitko neće savjetovati, ali ista je stvar s alkoholom, brzom hranom ili zašećerenim napitcima. Svi znaju za pogubne učinke koje alkohol nosi sa sobom, počevši od dostupnosti maloljetnicima pa do posljedica vožnje u pijanom stanju, ali nitko ne misli da bi trebao postati ilegalan. Uzmu li se u obzir ljekovita svojstva kanabisa, ekonomska dobrobit koje legalizacija donosi državi, potencijalno smanjen broj korisnika kojim bi takva odluka mogla rezultirati i pozitivna iskustva zemalja koje su to već učinile, suprotnoj strani ostaje vrlo malo argumenata. Ključ za uspjeh ovakvog projekta bi mogao biti, kao i uvijek, u umjerenosti i obaveznoj edukaciji.

Postaje li marihuana društveno prihvatljiva? (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više