Search

Predstavljamo kolektiv Na Oko kojem je cilj sljubiti kulturu hrane i dizajna

Predstavljamo kolektiv Na Oko kojem je cilj sljubiti kulturu hrane i dizajna

Tri arhitektice i jedna dizajnerica


Na Oko je kolektiv koji se spontano formirao oko grupe kreativnih entuzijasta, dizajnera, arhitekata i izjelica, koje povezuje ljubav prema kulturi hrane i gastronomiji općenito

Čini ga tim od četvero ljudi koji imaju istu ideju, a to je promicanje kulture hrane i dizajna. Zagrebali smo ispod površine i okupili ih kako bi nam predstavili ovaj potpuno novi projekt i upoznali nas sa svojom strašću i svojim idejama.

Prvo klišej pitanje s kojim sve počinje. Želimo čuti kako ste došli na ideju za projekt Na Oko? Kako ste se okupili? 

Ema je radila prvu izložbu o Food Designu u Hrvatskoj na Tjednu dizajna 2016. koja je jako dobro primljena, pa su organizatori ove godine odlučili realizirati još veći Food design program. Tako je krenula priča o kolektivu koji se bavi isključivo hranom i dizajnom, a u koji se onda uključuje Ana, a zatim i Jelena i Marijela. Svatko od nas se kroz svoj kreativni rad u slobodno vrijeme, a i kroz rad u struci na različite načine bavio temom hrane i dizajna pa smo odlučili ujediniti svoje znanje, iskustvo i vještine te se aktivno baviti promoviranjem i razvojem discipline Food Designa kroz široki spektar djelatnosti kolektiva Na oko.

No-electricity fridge

Što točno radite i kada ste pokrenuli svoju novu avanturu?

Na Oko je multidisciplinarni kolektiv koji se bavi promicanjem kulture hrane i dizajna. Kreiramo multisenzorne projekte kojima nastojimo povezati dizajn i hranu u komunikacijski alat i stvarati nova iskustva kroz medij hrane. Projekti kolektiva su raznovrsni: obuhvaćaju instalacije, proizvode, interijere, vizualne identitete, organizacije posebnih gastronomskih evenata, a sve ih povezuje medij hrane. Želja nam je promicati kulturu hrane i dizajna kroz radionice, predavanja i izložbe, a onda i projektima pokazati znanje unutar konkretnog konteksta.

Četvero vas je u timu, kako funkcionirate zajedno?

U timu nas je četvero: Ema, Ana, Jelena i Marijela - tri arhitektice i jedna dizajnerica okupljene oko ljubavi prema hrani. U zajedničkom radu pomažu nam suradnici: Ivan Cindrić (kuhar), Ana Šolić (fotografija), Kristina Deranja (PR) i Katia Abramović (produkcija ). Nas četiri nalazimo se na tjednoj bazi u zajedničkom prostoru gdje raspravljamo o tekućim i mogućim budućim projektima. Svaka od nas ima neko znanje o hrani, dizajnu, arhitekturi i umjetnosti koja se super međusobno nadopunjuju. Tim suradnika nam pomaže u specifičnim aspektima rada kolektiva jer su projekti jako različiti i često ne možemo ili ne stignemo sve same odraditi.

Kolektiv Na Oko, photo credit: Ana Šolić

Možete nam približiti "Food Design"?

Food Design je relativno mlada, ali sve popularnija disciplina dizajna, koja u zapadnim zemljama preuzima veliku ulogu u propitivanju promjena u industriji hrane, njenoj pripremi te odnosu čovjeka i hrane. Karakteristična joj je interdisciplinarnost i široko polje djelovanja koje uključuje sve, od stylinga hrane, dizajna hrane za industrijsku proizvodnju, produkt dizajn za hranu pa do dizajna interijera vezanih uz hranu te dizajna situacija u kojima su ljudi u interakciji s hranom (eating design). Food Design se široko može definirati kao razvoj koncepata i rješenja povezanih s hranom i procesima njenoga nastanka, ali zapravo njeno definiranje i redefiniranje traje cijelo vrijeme. U Hrvatskoj je ova disciplina još nepoznata i često krivo tumačena, ali nadamo se da neće tako biti još dugo vremena. (smijeh)

Smatrate li da je Hrvatska dovoljno veliko tržište za vaše usluge?

Mislimo da je Hrvatska kao sve popularnija turistička, pa samim time i gastronomska destinacija dovoljno veliko tržište za naše usluge. Ključno je pokrenuti razmišljanje o tome što je to Food Design u Hrvatskoj i kako se može razvijati paralelno s raznolikom regionalnom turističko-gastro ponudom. U zadnjih nekoliko godina događa se veliki gastronomski pomak u Hrvatskoj i mislimo da smo se u pravo vrijeme krenule baviti ovom tematikom. Postoji veliki broj potencijalnih projekata na kojima možemo raditi, ali često se događa da je klijentima teško verbalizirati što točno trebaju. Moramo napomenuti da nismo orijentirani samo na hrvatsko tržište, jer danas je svijet globalno selo, a hrana univerzalni jezik.

Jeste li odradili već neke projekte i ako da koje?

Postoji niz samostalnih i zajedničkih projekata kojima smo se bavili. Oni zajednički koji su nam posebno dragi su: projekt community kitchena u Lisabonu koji se bavio reintegracijom heterogene lokalne zajednice kroz medij hrane (Ana i Ema) te koncept i izvedba caffe bara Volat u Dubrovniku (Marijela i Jelena). 

Caffe bar Volat, Dubrovnik, Promo

Trenutno intenzivno radimo na pripremi Food programa za Tjedan dizajna 2017. Također se bavimo istraživanjem koncepata vezanih uz hranu iz kojih razvijamo nove projekte. Jedan od takvih nadolazećih projekata je suradnja s Food Design Collectivom iz Barcelone s kojima kroz "rad na daljinu" želimo ispitati univerzalnost jezika hrane. Tu su i neki manji projekti koji nas jako vesele, kao što je razvoj koncepta hrane za Blues festival u Trilju ovo ljeto. Uz rad u kolektivu sve četiri već nekoliko godina radimo u struci te imamo iskustvo rada na većim projektima u području arhitekture, produkt dizajna te grafičkog dizajna i brendinga.

Koji projekt bi vam bio najveći izazov sada? Evo, što biste sada s guštom odradili?

S guštom bismo odradile cjelokupni projekt brandinga i uređenja interijera nekog malog restorana sa zanimljivim gastronomskim konceptom. Voljeli bismo stvoriti gastronomski prostor koji ima zaokruženu priču, koja je u potpunosti podređena sveosjetilnom doživljaju hrane koja se servira.

Caffe bar Volat, Dubrovnik,Paula Klaić Saulačić

Kako izgleda vaš uobičajeni radni dan?

Kada završi radno vrijeme na stalnom poslu, s guštom odrađujemo drugu Food Design smjenu u našem zajedničkom prostoru. Često radimo uz jelo i piće jer smo najkreativniji kad smo siti (smijeh). Kada ima puno posla nalazimo se češće, a kada je obujam posla manji više istražujemo i eksperimentiramo.

Omiljena mjesta za klopu u Zagrebu (ili cijeloj Hrvatskoj)? Možete li izdvojiti najbolji tj. najugodniji interijer restorana ili bara?

Mi ozbiljno istražujemo i posjećujemo restorane kako bismo bile upoznate s ponudom i shvatile kretanja gastronomske scene. Ne smatramo se kritičarima hrane i ne bi ulazile u tu tematiku, ali primijetili smo kako se gastro scena u Hrvatskoj ubrzano razvija. Problem naših restorana i bistroa, barem djelu onih koji su cjenovno prihvatljivi široj publici jest nedostatak cjelovitog promišljanja prostora i ugođaja Često se završi na konfekcijskim rješenjima interijera koja su u trendu, ali ne govore ništa o hrani i mjestu na kojem se nalazimo. Primjećujemo da nam nedostaju multisenzorni gastronomski prostori sa cjelovitim scenarijem. Kako bi se pokazala prava vrijednost hrane potrebno je uključiti sve podražaje, a to uključuje i način serviranja, mirisa u prostoru, rasvjete, načina posluživanja, usluge itd. Čini se da se mi još uvijek bavimo samo dopadljivim interijerima. Naravno, i tu postoje iznimke, ali mi sada govorimo o restoranima ili bistroima koji su cjenovno prihvatljivi srednjoj klasi u Hrvatskoj.

Što Zagrebu nedostaje kada je u pitanju gastro scena?

Zagreb su preplavili burgeri, craft piva i sushi barovi, a ne postoji mjesto koji bi se bavilo reinterpretacijom lokalne tradicionalne hrane na novi i zanimljivi način. Također je teško naći mjesto u Zagrebu koje bi funkcioniralo kao tapas bar u kojem bi se uz dobru čašu vina prije izlaska mogao pojesti i mali zalogaj, a da nije sjedeće prirode. Nedostaju gastronomski koncepti koji polaze od tradicije i kulture, a stvaraju moderan doživljaj za gosta.

Community kitchen, Lisabon

I za kraj, kajgana, poširana, benediktinska, tvrdo/meko kuhana ili na Oko?

Nedavno smo čule priču o tome kako je savršeno jaje "na oko" jedno od najkompleksnijih jela za pripremiti i da se po toj tehnici poznaje vještina kuhara. Tako da... Na Oko!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više