Search

Pronašli smo rješenje za organizacijski kaos u prosincu, jednostavnije je nego što smo mislili

Pronašli smo rješenje za organizacijski kaos u prosincu, jednostavnije je nego što smo mislili

Upoznajte pomodouro tehniku

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Prosinac je jedan od onih mjeseci kada nam se na listi poslova koje trebamo obaviti odjednom stvori previše zadataka pa zatim panično tražimo rupe u danima kada bismo te iste obaveze napokon mogli obaviti. Kave s najdražima koje nismo vidjeli mjesecima, priprema slatkih i slanih zalogaja, druženja oko stola i tisuću i jedan odlazak u trgovinu samo su dio onoga što smo si ovog mjeseca zadali. S tim u mislima, ovog smo se mjeseca odlučili baciti u potragu za organizacijskim rješenjem i pronašli tehniku koja bi nas mogla spasiti.

Riječ je o pomodouro tehnici organizacije vremena i zadataka, a ista se temelji na činjenici da je za pojedini zadatak potrebno odvojiti određeni vremenski period, ograničen primjerice zvonjavom mobitela, a zatim te iste vremenske intervale isprekidati kratkim odmorom.

Pronašli smo rješenje za organizacijski kaos u prosincu, jednostavnije je nego što smo mislili (фото 1)

Pomodouro tehniku izmislio je biznismen Francesco Cirillo još 1980-ih i oni koji su je do sada isprobali uvjereni su kako su pomoću ove tehnike uspjeli prividno stvoriti više vremena u danu, a obavljanje zadataka sada nazivaju daleko pametnije utrošenim vremenom.

Cijela stvar poprilično je jednostavna. Najprije odredite vrijeme koje želite posvetiti svojim zadacima, odličan odabir bit će 25 minuta. Sastavite listu zadataka koje trebate obaviti i odaberite jedan. Alarm na mobitelu postavite tako da zvoni nakon 25 minuta, a zatim se bacite na obaljivanje posla sve dok ne začujete zvonjavu. Nakon toga, uzmite kraću pauzu pa nastavite s testiranjem ove tehnike. Određeno vrijeme na satu pomoći će vam da posao obavljate brže, a pauze između obavljanja zadataka bit će ono nešto čemu se možete veseliti nakon dobro obavljenog posla.

Rezultat prakticiranja ove metode organizacije, prema onima koji su je koristili, jest vidljiva povećana produktivnost u kraćem vremenu, ali i činjenica da nećete stvoriti odbojnost prema određenim zadacima upravo zato što znate da je 25 minuta cijela stvar gotova, a zatim slijedi odmor. Naravno, tehnika neće biti primjenjiva u baš svim životnim situacijama, no u svakodnevnom, posebice prosinačkom, obavljanju zadataka bit će itekako zahvalno rješenje za neke od poslova koje vam se do sada baš nikako nije dalo skinuti s liste.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više