Search

Prvi smo isprobali radionicu koktela u Bistrou 75

KakoKoktel?

Tekst: A.P.

Image: John Pavlish

U zagrebačkom Bistrou 75 pokrenuta je zanimljiva radionica za sve entuzijaste i ljubitelje koktela, a koji žele naučiti nešto više i potencijalno postati senzacija na kućnim tulumima

Kokteli se prvi put spominju 1806. godine i po definiciji su pića koja se sastoje od najmanje 2 sastojka od kojih je jedan alkoholno piće. Jedna su od rijetkih vještina koja se nije pretjerano mijenjala u tih 200 godina, a neki od sastojaka o kojima pričaju najraniji priručnici za koktele (prvi je izdan 1862.) proizvode se i danas u istom obliku. Kao odličan primjer navodi se Angostura bitter - aromatični dodatak za klasične i moderne koktele.

kako koktel

S tim na umu nije postojao bolji način za razbijanje depresivne kišne nedjelje od radionice KakoKoktel? koju nam je održao vlasnik Bistroa 75, Vedran Gulin. Ako imate rođendan ili jednostavno želite odvesti ekipu na neko zanimljivo mjesto i pritom nešto naučiti onda je ova radionica odličan izbor. Mi smo se dobro zabavili, a i malo smo se zaljuljali od svega što smo napravili i probali. Na početku večeri usuglasili smo se da većina nas najviše voli koktele koji za bazu uzimaju votku. "Votka je, zbog svog okusa, pogodna za kombiniranje s najrazličitijim sastojcima i dozvoljava da se istaknu arome koje poželimo - od svježeg voća do svih mogućih začina od kojih možemo napraviti sirupe." - kazao je Gulin.

svarog

koktel

Za ovu radionicu odabrali smo hrvatski premium proizvod, točnije Svarog votku koja je trostruko destilirana, rađena od vrhunskih sastojaka s izvorski čistom hrvatskom vodom te proizvedena s najboljim metodama filtracije. Za dobar koktel, kao i za dobar obrok, od ključne je važnosti da su sastojci vrhunski te ako se već upuštate u avanturu izrade koktela onda koristite premium proizvode. Jutro poslije će vam svakako biti lakše.

koktel

koktel

"Radionica KakoKoktel? fokusira se na klasične koktele i njihove varijacije zbog jednostavnosti i lake dostupnosti svih potrebnih sastojaka, ali i zbog mogućnosti za igranje s okusima koje to pruža polaznicima u okruženju vlastitog doma" - kazao nam je Vedran Gulin te nadodao da je priprema koktela kao kuhanje, ali uz malo brže i dosta zabavnije rezultate.

koktel

koktel

Strawberry mint vodka sour

Swarog

50 ml Svarog votke s infuzijom biljnog čaja od jagode i mente
25 ml svježeg soka od limuna
25 ml šećernog sirupa
25 ml pasteriziranog bjelanjka (ili 1 svježi bjelanjak)

Priprema:
Sve sastojke pomiješati u shakeru i dodati samo nekoliko kockica leda. Snažno mućkati 30 sekundi (dok se ne stvori pjena). Procijediti u ohlađenu coupe čašu.

Infuzija:
1 dcl votke pomiješati sa 6-7 čajnih žličica biljnog čaja. Ostaviti najmanje pola sata na hladnom da votka preuzme okuse. Procijediti kroz fino cjedilo i koristiti za koktele ili ostaviti za kasnije.

Šećerni sirup:
Rastopiti željenu količinu šećera u jednakoj količini vode. Ovo je moguće u hladnoj vodi (miješanjem) ili topljenjem na štednjaku (ne treba zakuhati). Ovaj sirup možete u hladnjaku čuvati i do 3 mjeseca.


Svarog mint smash

Swarog
50 ml Svarog votke
25 ml svježeg soka od limete
25 ml šećernog sirupa
10-15 listova mente

Priprema:
Sve sastojke pomiješati u manjoj posudi shakera i napuniti ledom do vrha. Snažno mućkati 20 sekundi da se razbiju listovi mente i da tekućine upiju njen okus. Procijediti kroz fino cjedilo u ohlađenu coupe čašu.

Informacije o održavanju radionica KakoKoktel? pronađite na službenoj Facebook stranici.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više