Traži

Puno je razloga zašto trebate posjetiti Tjedan dizajna koji počinje danas!

Puno je razloga zašto trebate posjetiti Tjedan dizajna koji počinje danas!

... i trajat će sve do 14. svibnja


Fotografija: PR

Proučili smo detaljno program ovogodišnjeg Tjedna dizajna, a sudeći prema svemu djeluje sadržajno raskošno i zanimljivo. Pročitajte u nastavku zbog čega ga vrijedi posjetiti...

Ako niste znali, Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg) najveće je događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu, a i jedini je dizajn festival koji aktivira cijeli grad, organizira velike izložbe dizajna, predavanja, panele, radionice, prezentacije, pop-up trgovine, gostovanja nekih od najpoznatijih svjetskih dizajnera. Održava se od 2014. godine s ciljem povezivanja dizajnera i gospodarstvenika (B2B), te popularizacije dizajna u najširoj javnosti (B2C), a samo je prošle godine Tjedan dizajna posjetilo preko 18.000 posjetitelja. Wow!

Ovo već sada četvrto izdanje koje počinje danas, održavat će se na pedesetak lokacija diljem cijelog Zagreba. No, središnje lokacije Tjedna dizajna su već svima dobro poznata Lauba i #tdzg Dizajn Park koji je nastao neposredno kraj Laube, što je ujedno i novitet. Riječ je o pop-up izložbenom prostoru koji se proteže na 3.000 četvornih metara. #tdzg Dizajn park sastojat će se od kupola, u i oko kojih će se održavati razne izložbe, sajmovi, modne revije… No, činjenica je da će svaka od niz lokacija Tjedna imati bogat program, a kako bi ih bolje prepoznali, bit će označene oznakom i pinom #tdzg Partner lokacija, a sve će pratiti karta dizajnerskih lokacija s programom festivala.

 Puno je razloga zašto trebate posjetiti Tjedan dizajna koji počinje danas! (фото 1)

"U čemu je problem?" naziv je prve teme Tjedna dizajna, a s ovim pitanjem prije svega se želi osvijestiti da dizajn rješava probleme. Osim toga, dizajn se često izjednačuje s modom, stylingom ili marketinškim alatom, ali dizajn je puno više od toga, poručuju organizatori. Naime, najbolji dizajneri danas ne samo da nude rješenja za probleme, već i redizajniraju sustav koji te probleme proizvodi.

#tdzg Izložba namještaja kao i #tdzg Expo su u biti glavni događaji ovog festivala gdje će kao i svake godine pažljivo odabrani proizvođači najbolje dizajniranog namještaja predstaviti nove proizvode. Mnogi odabiru Tjedan dizajna kao mjesto svjetske ili hrvatske premijere dolazeći direktno s milanskog Salone del Mobile, a izloženi namještaj često nosi najprestižnije svjetske nagrade za dizajn. Osim toga tu je i nezaobilazni #tdzg Market, jedinstveni pop-up sajam gdje dizajneri prodaju vlastite proizvode. Tako će 24 štanda naći svoje mjesto upravo u kupolama već spomenutog #tdzg Dizajn parka. Zanimljivo je istaknuti i drugu Noć dizajna koju organizatori zakazuju za 12. svibnja. Ona pak predstavlja vrhunac događanja na #tdzg Partner lokacijama koje za tu priliku ostaju otvorene do 23 h, a za one željne zabave dobro je napomenuti kako Noć dizajna završava partyjem u Laubi.

Puno je razloga zašto trebate posjetiti Tjedan dizajna koji počinje danas! (фото 2)

Kao popratni, ali jednako interesantan sadržaj svakako se ističe Produkteka, B2B platforma za stvaranje novih proizvoda. Cilj joj je međusobno povezati dizajnere, proizvođače i distributere, tri različite skupine ljudi koje rijetko komuniciraju. Dizajneri imaju ideje, proizvođači sredstva za proizvodnju, a distributeri poznaju potrebe tržišta. Sve tri skupine predstavljaju se kratkim predavanjima između kojih su pauze za stvaranje poslovnih kontakata govornika i publike. IX Produkteka će predstaviti suvremeni austrijski dizajn i njegovu suradnju s gospodarstvom, s obzirom na to da se Austrija ove godine našla u funkciji Države partnera.

Ako ste mislili da je to sve, tu je i Auto(r) - najveća europska konferencija o dizajnu automobila koja je jedinstveno mjesto susreta dizajnera i zaljubljenika u kulturu automobila. Uz standardna predavanja, radionice i portfolio review ove godine organiziraju i hrvatsku premijeru dokumentarnog filma "Driving Dreams" o zlatnom dobu torinskih karoserista. Ovogodišnje izdanje Tjedna dizajna nije "ignoriralo" ni modu, tako da ćemo ove godine imati priliku biti dijelom #tdzg Modne revije.

Puno je razloga zašto trebate posjetiti Tjedan dizajna koji počinje danas! (фото 3)

Naime, organiziraju se dvije modne revije, jedna u suradnji s TTF-om kao modna revija njihovih studenata, a druga je ona u neformalnoj atmosferi te predstavlja neke od najboljih hrvatskih modnih dizajnera. Isto tako, Tjedan dizajna je jedina prilika da se na jednom mjestu vide i radovi polaznika gotovo svih fakulteta u Hrvatskoj na kojima se studenti obrazuju za zanimanja iz područja dizajna. Svojom izložbom im se pridružuju i učenici ŠPUD-a. Stoga, svakako ne zaboravite na #tdzg Izložbu fakulteta i škola.

Bit će tu još i niz zanimljivih predavanja, panel raspravi, dodatnih izložbi, konferencija kreativnih ideja poznata kao Kiki, omiljeni Mali plac - tržnica lokalne organske hrane, ali i serija predavanja o dizajnu hrane, kao i projekcije tematskih dokumentarnih filmova. Nezaobilazan je i nikako manje važan glazbeni program koji počinje u večernjim satima kada će vas, ovisno o danu, zabavljati jedan jedini Felver ili pak DJ Maminho, Nik Orosi, a sve skupa će se zapečatiti koncertom Nipplepeople. Pa, ako vam ovo sve skupa nije dovoljno, onda ne znam što jest.

Točan raspored događanja i svih aktivnosti možete pronaći na službenoj web stranici Tjedna dizajna.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više