Search

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado

Petra Matutinović

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Lado promo

Naš najpoznatiji ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske - Lado ove godine slavi dugih 70 godina postojanja. Važna je to brojka, s još važnijom listom prikupljenih činjenica; preko 5000 održanih koncerata u Hrvatskoj te 48 zemalja cijelog svijeta, tridesetak izdanih nosača zvuka, repertoar s oko 100 koreografija te bogati fundus s više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina. Narodne nošnje su ujedno kostimi u kojima Lado predstavlja zadivljujuću različitost plesova, pjesama na tako malom prostoru kao što je Hrvatska i to zahvaljujući jadranskim, alpskim, panonskim i dinarskim utjecajima. Sve to skupa predstavlja svojevrsni "putujući muzej" koji smo vam davnih dana pobliže predstavili u sklopu ove priče. Lado je vrhunski plesni ansambl, ali i izvanredan folklorni zbor, koji čini 38 izvođača koji su istovremeno plesači i pjevači što je iznimno zahtjevno. A što to zapravo sve podrazumijeva, otkrila nam je vrhunska solistica Lada, Petra Matutinović.

Kakva je javna percepcija tvog posla?

Profesionalni folklorni plesači-pjevači često čuju pitanje: ˝A što ti zapravo radiš?˝ jer postoji neka uobičajena pretpostavka da se folklorom ljudi bave samo iz hobija, međutim u Hrvatskoj postoji i profesionalni nacionalni ansambl, osnovan od države u kojem umjetnici rade za plaću i imaju redovno radno vrijeme. Osim toga, uobičajena predrasuda je kako je ovaj posao vrlo lak jer samo ˝plešemo, pjevamo i putujemo˝. Da je posao prekrasan i inspirativan, svakako jest, međutim i vrlo intenzivan i naporan. Ako uzmete u obzir koliko koncerata i različitih programa LADO izvede na godišnjoj razini i da za to treba odraditi mnogobrojne probe, onda je lako za razumjeti zašto plesači-pjevači imaju beneficirani radni staž, i zašto se susreću s profesionalnim ozljedama i što sve ostalo nosi ovaj zahtjevan posao. To je prije svega strast prema plesu, pjesmi i emocijama koju tradicijska kultura prenosi na svoju publiku. To je neopisiv osjećaj.

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado (фото 1)

Kako tvoj posao doista izgleda?

Dan Ladova plesača-pjevača počinje u devet sati, kada se odrađuje jutarnja tjelovježba kao zagrijavanje za ostatak radnog dana. Tijekom radnog vremena imamo kraću pauzu između plesnih i vokalnih probi, tijekom kojih prolazimo različiti plesni i vokalni program, ovisno o tome kakav koncert pripremamo. Završavamo u 14 sati te nakon toga imamo vrijeme za individualne vježbe s našim plesnim voditeljima ili dirigentom. Ako nismo u dvorani, onda putujemo na koncert, gdje se odrađuje proba na samoj sceni, pripremaju se nošnje, šminkanje, izrada frizura, zagrijavanje, upjevavanje. Iza scene je uvijek dinamično i napeto, ali to i čini žar ovog posla.

3 najbolje stvari u tvom poslu?

Sjajno je osjetiti oduševljenje publike, čuti njihove dojmove nakon koncerata, upoznavati nove ljude, vidjeti neka nova mjesta i gradove. Takva iskustva čine ovaj posao prekrasnim. Uz to, znati da kao plesači pjevači Lada čuvamo i prenosimo najljepše primjere hrvatske tradicijske kulture, stvara osobit osjećaj ponosa i dostojanstva.

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado (фото 2)

3 najteže stvari u tvom poslu?

Kada jako volite svoj posao, a plesom se ne možete drukčije baviti, onda i sve neke loše trenutke drukčije doživljavate. Sve su to iskustva koja vas oblikuju kao čovjeka i izvođača. Zahtjevno je putovati satima u autobusu, a navečer odraditi cjelovečernji plesni koncert, teško je biti odvojen od obitelji na dugim putovanjima, zahtjevno je i pratiti ritam programa, međutim sve je to dio posla i svi koji stvaramo i djelujemo u Ladu zaboravimo na sve loše u trenutku kada se nalazite ispred publike koja stoji, skandira i poziva na bis.

Kako si postala solistica u Ladu? Kako je tekao tvoj razvojni put?

Došla sam u Lado nakon audicije 1999. godine, koja nije bila nimalo laka te sam usvajala Ladov repertoar postepeno, učeći od starijih kolegica, plesnih i glazbenih voditelja radeći na umjetničkom stilu i izrazu, pazeći na detalje i trudeći se biti što bolja. Kada sam dobila status solistice, 2014. godine, za mene je to bilo priznanje za moj trud i angažman, ali i veliki poticaj za dalje. U ovom poslu, uvijek postoji prostor za razvijanje i to me jako veseli.

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado (фото 3)

Da se ne baviš ovim poslom, koju karijeru bi odabrala?

Vrlo vjerojatno bih se bavila etnologijom i antropologijom koje sam diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dakle, ne daleko od tradicije i običaja (smijeh).

Koji savjet bi dala nekome tko se želi baviti ovim poslom?

Da mora biti predan, uporan i da se mora truditi. Iako sve djeluje ponekad lako jer je to i poanta za publiku, riječ je o poslu koji zahtjeva mnogobrojne probe, vježbanja i rad. Samo takvim pristupom postoji mogućnost za polaganje audicije u Ladu.

Koje kvalitete mora posjedovati plesačica -pjevačica Lada?

Osim određenih fizičkih predispozicija poput visine ili boje glasa, važan je osjećaj za ritam, plesni izraz, postura tijela, scenski pokret i držanje na sceni. To su samo neki od elemenata koje vrednuje umjetničko vijeće na audicijama. Uz to, prilagodljivost zahtjevima koreografa, spremnost na brze promjene i vještina dobre komunikacije, svakako su poželjne osobine za rad u ovakvom velikom umjetničkom kolektivu.

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado (фото 4)

Profil čovjeka koji ne bi mogao raditi ovaj posao?

Osobama kojima su teško prilagodljivi na brze promjene rasporeda, na velike kolektive u kojem su izražene osobnosti uobičajena pojava, netko tko nema smisla za ritam i ples i netko tko ne voli umjetnost i ekspresivnost.

Najbolji poslovni savjet koji si dobila?

Da čuvam osobnost i individualnost jer to uvijek nekako dođe do publike koja prepoznaje stav i identitet izvođača. Trudim se to održati i danas.

Razbijanje mitova: Biti pjevačica, plesačica, solistica ansambla Lado (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više