Traži

Razbijanje mitova: biti sommelier

Razbijanje mitova: biti sommelier

Intervju s Mariom Meštrovićem

Tekst: E.G.


Fotografija: senja vild

Svi znaju da postoji zanimanje sommeliera, kao i to da su oni koji se njime bave specijalizirani za vina. Ipak, tek će rijetki znati u detalje objasniti o čemu je riječ ili pak navesti što je potrebno da bi se netko mogao nazivati sommelierom. Je li dovoljna samo ljubav prema vinu, trebaju li vam kakve specifične karakteristike, koja je najveća zabluda koju ljudi o tom poslu imaju i koji savjeti zlata vrijede, odlučili smo provjeriti s Marijom Meštrovićem, jednim od najboljih hrvatskih sommeliera. Prošle je godine stekao prestižnu ASI diplomu, koju u Hrvatskoj posjeduje tek nekolicina, a ove je godine odabran i za sudca na Decanterovim svjetskim nagradama. U nastavku provjerite što nam je sve otkrio!

Kakva je javna percepcija vašeg posla?

Jedan dio publike koji još nije informiran smatra da sommelieri nemaju stvarnu funkciju i da izmišljaju arome, drugi dio publike koji je upoznat s potrebitim znanjima i vještinama sommeliere promatraju kao ljude s posebnim moćima. 

Razbijanje mitova: biti sommelier (фото 1)

Kako vaš posao doista izgleda?

Sastoji se od poznavanja povijesti vezane uz vino i slično, geografije na svjetskoj bazi s uključenim mikrolokacijama vinograda i utjecaja na klime, poznavanja vrsta tala, klimatskih pojaseva u svijetu, vinogradarstva, vinifikacije tj. proizvodnje vina, skladištenja vina, vanjskih utjecaja na vino,  poznavanja legislative domaće i svjetske, poznavanje sortimenta grožđa za vinifikaciju, ekonomije podruma i dinamike prodaje, optimalnog kreiranja vinske karte, sposobnosti nabave sitnog inventara za ugostiteljski objekt, poznavanje senzoričke organoleptike vina, poznavanje sastava namirnica u svrhu optimalnog sljubljivanja jela i vina, poznavanje svjetske i domaće stilistike vina i renomirane svjetske vinarije, vinogorja koja se ističu svojim osebujnostima u kvalitetom, poznavanje komunikacijskih vještina verbalnih i neverbalnih, djelomično poznavanje kemije, poznavanje voda, destilata, čajeva, piva i cigara.

Potrebno je stalno usavršavanje, praćenje ponude na tržištu, izlazaka na natjecanja, pohađanje organiziranih vinskih radionica. Također sudjelujem na šest međunarodnih i nekim domaćim ocjenjivanjima vina, na kojima se također prikuplja sjajno iskustvo i upoznaju sjajne osobe. Na dnevnoj bazi radim na podizanju vinske kulture, promoviranju vinara i unaprjeđenju prodaje vina, kreiram s vrhunskim kuharima degustacijske večere sljubljivanja jela i vina, predajem u edukaciji Hrvatskog sommelier kluba, gdje djelujem i kao član izvršnog odbora, te povjerenik za Zagreb. Radim na edukaciji ugostiteljskog osoblja u svrhu podizanja kvalitete ugostiteljstva i kvalitetnije prezentacije i prodaje vina.

Razbijanje mitova: biti sommelier (фото 2)

3 najbolje stvari u vašem poslu?

Vino, putovanje, vrhunska hrana i pozitivni ljudi. Računajte da su to tri stvari!

3 najteže stvari u vašem poslu?

Komunikacija s ljudima koji imaju ograničen i negativan pristup životu, što izbjegavam. Radno vrijeme mi je CD - cijeli dan, ali na to sam se naviknuo. Kao treću stvar bih naveo gledanje ljudi koji rade u struci i predstavljaju sebe i struku gostima u lošem izričaju. 

Kako je tekao vaš razvojni put?

Prilično brzo, krenuo sam s edukacijom iz interesa, zaljubio se u svijet vina s kojim još uvijek ljubujem. Nisam propuštao ni jednu edukaciju, pa sam slučajem jedan od šestero koji su u Hrvatskoj prvi stekli diplomu Hrvatskog sommelier kluba polaganjem i treće razine  za sommeliera. Natjecao se, puno učio, položio međunarodnu sommeliersku diplomu sa zlatnim certifikatom, otvorio svoju tvrtku putem koje i danas djelujem.

Razbijanje mitova: biti sommelier (фото 3)

Da se ne bavite ovim poslom, koju karijeru biste odabrali?

Bio bih multimilijarder koji je smislio nekoliko važnih patenata i putovao bih po svijetu s čašom vina u ruci s osobom koja gleda u istom smjeru. 

Koji savjet biste dali nekome tko se želi baviti ovim poslom?

Da ulaže u svoj razvoj na dnevnoj bazi i da neće požaliti.

Koje kvalitete mora posjedovati osoba koja želi uspjeti u vašoj branši?

Mora biti otvorena prema novim stvarima, biti spremna raditi na sebi, imati toleranciju za tuđe, drugačije percepcije, biti spremna na klizno radno vrijeme, biti uporna, voljeti enogastronomiju i uživati u društvu kvalitetnih osoba.

Razbijanje mitova: biti sommelier (фото 4)

Najbolji profesionalni savjet koji ste ikada dobili?

"Dok ne zemeš sam lopatu v ruke, nigdar neš imel svoju hižu."

Najgori profesionalni savjet koji ste ikada dobili?

Potisnuo sam ga u zaborav!

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više