Search

Razglednica iz Japana

Razglednica iz Japana

Prirodna ljepota koja oduzima dah

Tekst: BURO.


Image: Foto: Rebeka Belavić

Nikada mi nije bilo posve jasno zašto su Japanci toliko opčinjeni lišćem. Sada kada jesenske boje polako mijenja oštra zimska hladnoća i moja prva jesen u Japanu lagano dolazi svom kraju, mogu reći da sam češće stajala s fotoaparatom ispod drveta nego ispred hrama. Jesen u Japanu je naprosto predivna - listovi u bojama od maslačak-žute i vatrene narančaste do bordo crvene i živahne roze, sve to poslagano u kolaž sa svim nijansama zelene trave i plavog neba. Očaravajući vatromet boja.

japan

Najljepše jesenske boje vidjela sam upravo u Kyotu. Nekadašnja prijestolnica Japana, grad s preko milijun stanovnika i čak 50 milijuna turista godišnje svakako je jedno od najpoznatijih odredišta u Japanu. S obzirom na to da broji čak 17 spomenika pod zaštitom UNESCO-a (Hrvatska ih primjerice ima 7), jasno je čemu toliki interes. Od Kinkakujija, impozantnog hrama prekrivenog zlatom do Ryoanjia, zen hrama s poznatim kamenim vrtom okruženog velikim jezerom u kojem se zrcale sve šarene krošnje drveća te svetišta Fushimi Inari, najpoznatijeg po stazi s tisuću crvenih Torii vratiju, Kyoto doista obiluje velikim brojem različitih hramova.

Japan

Za mene je šetnja Kyotom bila poput vremeplova - u jednom trenu se probijaš kroz rijeku ljudi usred prometne shopping ulice, a u drugom tiho hodaš bos po drvenim hodnicima jednog od najstarijih hramova, zavirujući u prostorije u kojima su nekada spavali samuraji.

japan

Nedaleko od Kyota nalazi se Nara, drevni grad star preko 1300 godina. U poznatom parku nalazi se nekoliko hramova, od kojih je najveći budistički hram Todaiji, ujedno i jedna od najvećih drvenih građevina na svijetu.

Japan

U glavnoj dvorani hrama, Daibutsuden, nalazi se 15 metara visok kip Bude. Ipak, Nara je najpoznatija po pitomim i znatiželjnim jelenima koji u velikom broju slobodno šeću parkom. Za 7 kuna možete kupiti nekoliko krekera i hraniti ih.

Japan

Nešto više od 300 kilometara udaljenosti od Kyota nalaze se Hirošima i Miyajima, otok hramova. Hirošima je mjesto na kojem se susreću dvije nevjerojatno jake emocije. Mjesto koje je podsjetnik nezamislive tragedije, užasa, smrti koju je donio sam čovjek, i mjesto koje je pokazalo nevjerojatnu odlučnost i želju da živi, da doslovno ustane iz pepela, da se bori. Hirošima pokazuje ono najgore i najmračnije u čovjeku, Hirošima pokazuje ono najbolje i najsnažnije u čovjeku - snagu i nadu, odlučnost i borbu za tom jednom "stvari" koju ponekad olako shvaćamo - život.

japan

Preko puta Hirošime, na Miyajimi, čupavom otočiću koji strši iz mora kao da želi dotaknuti oblake, nalazi se jedno od najljepših mjesta u Japanu - 16 metara visoka crvena vrata koja ponosno stoje u moru. Osim zadivljujućih vratiju, na otoku se nalaze razni hramovi i pagode, parkovi prošarani razigranim potočićima i crvenim mostovima.  

japan

Teško je fotografijama i riječima potpuno prenijeti osjećaje koje budi Japan. Povijest isprepletena sa sadašnjošću, tradicionalno s modernim. Očaravajuća ljepota prirode s jedne strane i nevjerojatan tehnološki napredak s druge. Japan vas doista nauči da zastanete na trenutak i divite se nečemu, bio to list, pagoda ili neboder te da budete zahvalni i da iskreno poštujete ne samo prirodu već i druge ljude.

Tekst: Rebeka Belavić

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više