Search

Razgovarali smo s osnivačicama Soulcraft seminara, onog koji spaja likovnost, jogu i glazbu i na kojem ovog travnja jednostavno morate biti

Razgovarali smo s osnivačicama Soulcraft seminara, onog koji spaja likovnost, jogu i glazbu i na kojem ovog travnja jednostavno morate biti

Upoznajte dvije Melite i Koraljku

Tekst: Lidija Lončarić

Image: Privatna arhiva,
Melita Lovričević

Seminar koji spaja jogu, likovnost i glazbu, na koji se odlazi po dozu pozitive, a s kojeg se odlazi ispunjeniji nego ikad, napokon postoji i na našim prostorima, a za pokretanje istog zaslužne su tri kreativke, svaka na svom području, koje su ljubiteljima umjetnosti odlučile pokazati savršen način na koji mogu povezati baš sve što ih ispunjava pa se zatim osjećati više nego dobro u vlastitoj koži. Dvije Melite i jedna Koraljka osmislile su Soulcraft seminar koji će se od 1. do 5. travnja održavati u Fužinama, onaj koji na najljepši način spaja umjetničko izražavanje kroz crtanje i likovnost, glazbu i jogu, a mi smo odmah poželjeli saznati nešto više.

Melita Omeragić akademska je kiparica i waldorfska pedagoginja, ona iz čije se prvotne ideje razvio ovaj genijalan projekt, za sebe kaže kako ju je oduvijek inspirirao kreativan svijet, a isti ju je odveo i na studij kiparstva u Italiju. Tamo je na kraju provela 11 divnih godina da bi se, u spoju s dvije prijateljice, vratila u Hrvatsku i krenula s organizacijom jednog od zanimljivijih seminara kod nas.

Druga Melita, Melita Lovričević, kako kažu njezine prijateljice i suradnice, pravi je fusion za 21. stoljeće. Ona je, naime, samostalna umjetnica, glazbenica, glazbeni pedagog, muzikoterapeut, diplomirana menadžerica u kulturi i, na kraju krajeva, velika istraživačica. Ona sama kaže kako je sve krenulo pjevanjem, pa je na red došlo skladanje, zatim sviranje, a u želji da glazbu podijeli s drugima, pronašla se u pedagogiji i muzikoterapiji pa nam to objasnila riječima kako je jedino bolje od slušanja glazbe, trenutak kada je počnete stvarati sami.

Razgovarali smo s osnivačicama Soulcraft seminara, onog koji spaja likovnost, jogu i glazbu i na kojem ovog travnja jednostavno morate biti (фото 1)

Koraljka Šiletić, za razliku od Melita, krenula je od ritmike, plesa i baleta. Joga je u njezin život ušla tek mnogo kasnije, prije 17 godina, zatim je vježbanje iste prakticirala kroz dulji period, a onda upisala i završila dvogodišnju školu za zenyoga učitelja. Zenyoga se kao disciplina dovođenja tijela, daha i uma u red koristi širokim spektrom tjelesnih položaja, vježbama disanja, dijagnostikom, korektivnim vježbama, masažom i meditacijom, objasnila nam je Koraljka. Kaže kako ju je joga oduševila na više razina, a pravo joj je otkriće bila i meditacija, kako ona u kretanju, tako i ona sjedeća.

Kada smo upoznali glavne akterice Soulcraft festivala, odlučili smo saznati o čemu je zapravo riječ, kako su se njihovi talenti spojili te kako su došli na ideju stvaranja nečeg toliko velikog i značajnog na čak nekoliko razina.

"Priča kreće, priča uvijek lako kreće, jer mi kreativci stalno vrvimo idejama i samo je pitanje vremena kada koju sprovesti i u djelo. Curama sam pričala jednoj o drugoj i onda ih prilikom otvaranja jedne izložbe i međusobno upoznala i to je bilo to. Uslijedile su kave, noćni razgovori i kovanje plana i programa", govori nam Omica, kako od milja zovu Melitu Omeragić, dok druga Melita dodaje kako je, kada su se napokon sve tri našle na istoj kavi, jednostavno sve sjelo na svoje mjesto te kako nije bilo druge već udružiti se i stvoriti nešto kroz što će drugima pomagati svojim, sada već dobro izučenim terapeutskim pristupom i radionicama.

"Povedena raznim iskustvima sa seminara koje sam osobno pohađala bilo da se radi o jogi, likovnosti, glazbi ili dramskoj umjetnosti, osvijestiš kakva iskustva ti baš pomiluju dušu i što je potrebno da doživljaj nekog seminara bude potpun i ispunjavajući. Kroz SOULCRAFT seminar polaznici će se kroz meditaciju i vježbanje zenyoge centrirati i posvetiti svome tijelu i duhu, a kroz likovnost i glazbu pomilovat će i svoju dušu. Kroz likovno izražavanje kretat ćemo se od primordijalnog i praiskonskog do strukture i intelekta te višeg stanja svijesti, s naglaskom na terapijski i oslobađajući učinak umjetničkog izražavanja. Tema seminara su četiri velika elementa, zemlja, voda, vatra i zrak, tako da ćemo kroz sva tri načina izražavanja pratiti i obrađivati ovu temu. A bit će tu i zajedničkih aktivnosti, kada ćemo slikati vođeni glazbom ili čistog uma nakon meditacije u hodu kontemplirajući prirodu", nastavlja Melita Omeragić.

Melita Omeragić

Riječ je zapravo o profesionalnoj radionici s tri voditeljice, o povezivanju četiri elemenata o kojima su i do sada govorile kroz svoje radionice, kako nam je to jednostavnije objasnila Melita Lovričević, a Koraljka zatim dodala i kako je o važnosti kreativnog aspekta našeg bića najviše naučila upravo od kolegica i prijateljica, pohađajući njihove seminare i radionice pa je ovakav jedan zajednički seminar bio logičan nastavak.

"Shvatila sam koliko je važan taj kreativni aspekt našeg bića i koliko svatko od nas posjeduje i krije svoj crtež, svoj glas, stav, izričaj. Godinama sam mislila kako ne znam slikati, Melita me svojim pristupom ohrabrila i pomogla mi osloboditi taj dio sebe", rekla je.

Pitali smo ih i koja se filozofija krije iza njihovih zamisli, a zatim dobili potpuno različite i više nego zanimljive odgovore.

"Ona životna: Život je lijep, diši punim plućima", rekla je Melita O.

"Izrazi svoj glas, izrazi svoj stav i budi pisac svoje priče", dodala je Melita L.

"Samo ona iz vlastitog iskustva: Čarolija se događa izvan zone komfora. Usudi se doživjeti je", zaključila je Koraljka.

Razgovarali smo s osnivačicama Soulcraft seminara, onog koji spaja likovnost, jogu i glazbu i na kojem ovog travnja jednostavno morate biti (фото 2)

Kao benefite svog seminara navele su oslobodilački osjećaj koji pruža stvaralački proces, umjetničko izražavanje kao najvažniji segment ljudskog izražavanja, ali i buđenje tijela, uma i daha na jedan novi, svjež način, vodeći se načelom početničkog uma. Dodale su i kako smatraju da će se iz Fužina, zajedno s polaznicima, vratiti obnovljeni i lakši i to je zapravo najveći cilj kojeg su pred sebe postavile.

Dvije Melite i Koraljka također su nam otkrile kako polaznike u sklopu seminara očekuju jutarnje i poslijepodnevne aktivnosti kroz vježbanje zenyoge, meditaciju, likovnost i glazbu u prekrasnom prirodnom okruženju pored jezera u Fužinama. U planu je i dobra vegetarijanska hrana te druženje, slobodno vrijeme za uživanje u prirodi, upoznavanje samoga sebe, učenje i, prije svega, dobra zabava. Konkretnije, riječ je radionicama apstraktnog i akcijskog slikanja, radionicama izrade predmeta od gline, sviranju i plesu, pjevanju, vježbama za opuštanje, disanje, pa i pisanju pjesama. Osim toga, osmislile su program koji se svakoga dana bavi jednim elementom pa će tako kroz pet dana trajanja radionice polaznici otkriti što se, u meditativnom smislu, krije iza riječi zemlja, voda, vatra i zrak, a Koraljka u sklopu svog programa najavljuje i masaže.

Kako se cijeli život bave organizacijom, ovo im i ne predstavlja preveliki problem kada je u pitanju kreiranje programa. Melita Lovričević objasnila nam je i kako kao samostalna umjetnica često organizira turneje, festivale, koncerte i radionice, no sve tri priznaju, s ovakvom se organizacijom još uvijek nisu imale prilike susresti. Tako su s pripremama počele još prošlog ljeta, mozgale i razmišljale da bi zatim stvorile ideju kakva kod nas još nije viđena.

"Ovako nešto radimo prvi put, s ponosom mogu reći - i prvi put u Hrvatskoj. No kao što su cure rekle, iskustva nam ne manjka. Posebno nas raduje organizirati nešto novo, jer je puno jednostavnije aktivirati onaj um početnika koji sam ranije spomenula. Kao što kaže Shonryu Suzuki: 'U početnikovu umu mnoštvo je mogućnosti, dok ih je u umu izviještenih i vrsnih poznavatelja tek nekolicina'“, govori nam Koraljka.

Koraljka Šiletić

Na pitanje imaju li u planu već neki novi projekt, dvije Melite i Koraljka kroz šalu odgovaraju kako su u mislima već na svjetskoj turneji, ali i kako, ako sve dobro prođe, planiraju organizirati barem još jedan sličan seminar. A kada bi imale priliku osmisliti seminar na istu temu, s neograničenim resursima i na bilo kojem mjestu na svijetu, Melite i Koraljka, svaka u svom stilu, daju nam poprilično skromne odgovore i upravo nas oni, na kraju ovog pozitivnog razgovora, dovode do zaključka kako mora da iza njihov ideja stoji nešto zbilja posebno, nešto što se jednostavno mora doživjeti.

"Otok Vis, uvala Srebrna gdje bi se zadržala i ja cijelo ljeto", govori nam Melita O.

"Evo, nakon Visa mogle bi do Elafitskih otoka Šipana ili Lopuda, koji su me lani očarali. Otočka izolacija od suvremenih trendova sigurno da mještanima otežava svakodnevicu, no neupitne su oaze obnove svakome tko ih traži", dodaje Melita L.

"Potpisujem! Ja bih rado i u Gorski kotar ili na Velebit!", skromno zaključuje Koraljka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više