Search

Recept za uspjeh: \"Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto\", otkriva Mia Salman

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman

Razgovarali smo s uspješnom poslovnom ženom

Tekst: Dina Dončević


Image: Stanislav Cvitković

Prije nešto više od četiri godine, tada 25-godišnja Mia Salman, otvorila je vrata slastičarnice u Staroj Vlaškoj, a sve zahvaljujući, ni manje ni više nego - Meryl Streep. Otkako je pogledala film “It’s Complicated” s holivudskom glumicom u glavnoj ulozi, zaljubila se u njezin pastry shop te je željela nešto slično otvoriti i u Hrvatskoj. Kako je po završetku fakulteta morala donijeti odluku o tome što želi raditi, s hrabrošću se odlučila za svoju strast, pa je torte, božićne kolačiće i jestive ukrase prestala raditi u svojoj kuhinji i počela "prljati ruke" u slastičarnici "Meet Mia", koja je ubrzo postala omiljena destinacija brojnim Zagrepčanima za doručke, kavu i kolače.

Je li imati slastičarnicu nešto što si oduvijek željela?

Oduvijek me to privlačilo i voljela sam raditi kolače, već sam se u srednjoj školi krenula igrati u kuhinji, raditi torte, božićne kolačiće i razne ukrase. Jednom davno sam pogledala film s Meryl Streep "It’s Complicated" i zaljubila sam se u njezin pastry shop - od tad sam željela otvoriti mjesto gdje se mogu pojesti home made kroasani, keksići, kolači i popiti dobra kava - imati sve na jednom mjestu. Izgledalo mi je tako cozy, a kod nas nije postojalo ništa što je obuhvaćalo sve te pojedinačne segmente. I onda nakon diplome, kad sam se morala odlučiti što ću i kako dalje, odluka je nekako jednostavno pala na - kolačiće.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 1)

Koji su bili najveći izazovi s kojima si se susrela u početku?

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 2)

Na početku je sve bio izazov jer nisam znala ništa o tom poslu i krenula sam bez ikakvog iskustva. Bio mi je problem kako i gdje pronaći radnike, kako uopće intervjuirati nekoga i odlučiti se koga zaposliti, koji mi sve papiri trebaju, kakve sve uvjete moram zadovoljiti i tisuću nekih operativnih pitanja na koje nisam znala odgovor... Sjećam se da sam u tom trenutku samo htjela da mi netko da popis stvari koje trebam napraviti i da samo mogu stavljati kvačice kada nešto obavim.

Jako se mlada odlučila na pokretanje vlastitog biznisa - a osim toga pripada u skupinu milenijalaca, koja je nešto manje od njihovih roditelja spremna na rad - zanimalo me kako se odlučila na tako ozbiljan korak i neizvjesnu budućnost, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj.

Iskreno, Hrvatska je specifična zemlja. Ne mogu reći da je baš poticajno i da je lako, zakoni i propisi nam nisu previše naklonjeni, puno je tu stvari koje bi se mogle promijeniti i koje bi mogle olakšati poslovanje. Kada tek počinješ nisi ni svjestan što sve trebaš imati od papirologije, a svi ti procesi traju jako dugo. Previše vremena oduzimaju predradnje jer nam je sustav usporen. A kada počneš raditi, imam osjećaj da je sve postavljeno tako da se čeka greška kako bi te se kaznilo i da je to poanta svega, a za neke dobre stvari koje radiš, one se podrazumijevaju - kaže i nastavlja sa zaključkom kako je takva situacija možda i u drugim zemljama, ali toga nismo svjesni.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 3)
Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 4)
Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 5)

I dan danas, Salman spremno uprlja ruke u kuhinji, konobari i obavlja sve što je radila i u početku, kada nije imala zaposlen tim ljudi, kojim trenutačno upravlja.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 6)

Mogu reći da se moj dan izgleda isto kao i kako je izgledao na počeku, nema razlike. Sada je čak i dinamičnije nego što je bilo na početku. Radim doslovno sve poslove, kuhinja, konobarenje, administrativni poslovi, dostave, sve što možete zamisliti. Na početku nas je bilo manje, ali nije bilo tako puno posla pa smo sve 'laganini' mogli odraditi. Sada ipak imamo više posla i malo je zahtjevnije nego što je bilo na početku, ali dobra stvar je to što je ovaj posao jako kreativan i nikada nije dosadno, tako da vrijeme proleti. Nekada imam osjećaj da smo kao klinci u vrtiću koji se igraju s bojicama - otkriva Zagrepčanka.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 7)
Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 8)

S obzirom na tvoje iskustvo, što bi savjetovala onima koji sada pokreću svoj biznis?

Treba biti tvrdoglav i ustrajan. Za sve treba jako puno vremena, i ako planirate krenuti u privatni biznis, moj savjet je da si osigurate 'back up fond' jer treba izdržati i preživjeti početak, što je jako teško. Kasnije, kada se stvari razviju, sve postaje lakše, ali do toga treba doći.  Bilo bi super i saznati što više o tom poslu te pronaći ljude koji rade barem nešto slično i mogu ti biti mentori na početku. Imajte nekoga tko će ti napisati onaj popis koji će ubrzati cijeli proces i olakšati stvari, koliko je to moguće. 

Postoji li nešto što bi napravila drugačije, da možeš vratiti vrijeme?

Iskreno možda bih promijenila nekoliko operativnih sitnica, ali u globalu bih opet sve napravila isto. Učila sam u hodu i moram priznati da je sve ispalo dosta dobro.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 9)

Sama si "svoj šef". Koliko god je to primamljivo, posve je jasno da je i teško, jer se radi o tvojem biznisu. Pretpostavljam da ima i jako puno stresa, pogotovo u ovom predblagdanskom razdoblju. Poznato je da su pripadnici millennial i generacije Z jako svjesni važnosti brige oko mentalnog zdravlja. Kako se ti nosiš sa stresom?

Još se uvijek učim u potpunosti nositi sa stresom. Otkrila sam da mi jako pomažu treninzi, i da se nakon svakog treninga osjećam preporođeno i spremna sam za daljnje korake. Mislim da je stres dio naše svakodnevice i da moramo iz dana u dan učiti kako se što bolje boriti s njime i ne dozvoliti da nam stresne situacije upropaste pozitivne trenutke dana.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 10)

Što bi navela kao najveće benefite, a što najveće poteškoće vođenja vlastitog biznisa?

Radno vrijeme. To je najveća povlastica i najveća poteškoća kada si sam "svoj šef". Radno vrijeme nije fiksno, možeš prespavati nekada ili pobjeći na kavu i nitko se neće naljutiti na tebe. Ali s druge strane, ako si bolestan, a ima puno posla, ne možeš ići na bolovaneu, godišnji odmor možeš zaboraviti, a posao ide s tobom u krevet navečer i s tobom se budi ujutro. I radnim i neradnim danom.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 11)
Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 12)

Iako može biti pravi primjer svojoj, ali i mlađim generacijama, 28-godišnjakinja itekako cijeni svoje slobodno vrijeme, kojeg je, priznaje, malo, pa ga vrlo često iskoristi i za - spavanje.

Kad sam slobodna, postoje tri opcije: ili sam u Dežmanu na čaši vina, ili gledam Netflix, ili spavam - odgovara kroz smijeh.

Bez obzira na užurban tempo života i način rada, ono što nikad nećete primijetiti na ovoj Zagrepčanki jest da je upravo izašla iz kuhinje ili da je, primjerice, pekla kolačiće do ponoći, a jutro provela u konobarenju i rješavaju administrativnih poslova i hendlanja narudžbi - ona je uvijek tip top sređena. Jednaku pažnju koju je uložila u izgled same slastičarnice "Meet Mia", a i kolača, koji ne samo da su ukusni već su i pravi vizualni spektakl, ulaže i na svoj izgled. Moda je, naime, jedna od njezinih strasti.

Obožavam modu! Na Instagram feedu mi se samo izmjenjuju slike kolača i odjeće, a posebno sam slaba na cipele. Ali mislim da je to sve povezano, imaš neki svoj stil i onda se on provlači kroz svaki segment tvog života. Kako se svako jutro posvetim sebi kako ću izgledati i što ću odjenuti, tako se posvetim i svakom svom kolaču i torti, da su lijepi i sređeni - kaže Salman.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 13)

Čitav dan provodi u jurnjavi pa je obuća jedan od najbitnijih segmenata, što znači da će ipak, iako je velika obožavateljica čizmica na petu, odabrati tenisice. Njezina se garderoba sastoji od klasičnih komada poput kaputa u boji devine dlake, bijelog t-shirta i traperica koje kombinira s cool tenisicama, za podizanje cijelog outfita.

Iskreno, nema do dobrih, klasičnih komada, kao što su traperice ravnog kroja, crni sako, camel kaput, cozy veste… I sve to u kombinaciji s nekim tenisicama, poput ovog Nike Air Force 1 'Shadow' modela u pastelnim nijansama, koje su 'točka na i' svake kombinacije. Klasični komadi mi pomažu u tome da se osjećam poslovno i odraslo, a tenisice su tu da pokažu moje pravo lice - kroz smijeh otkriva.

Recept za uspjeh: "Učila sam u hodu, ali opet bih sve napravila isto", otkriva Mia Salman (фото 14)

Tenisice u pastelnim bojama Nike Air Force 'Shadow' dostupne su u ponudi brenda Buzz Sneaker Station, i to po cijeni od 819 kuna

Iako će sebe okarakterizirati kao zaigrano dijete koje se igra bojicama kao u vrtiću, Mia Salman strastvena je radoholičarka i uspješna poduzetnica, čija priča na dnevnoj bazi dokazuje kao se hrabost i rizik, ali i trud, rad i upornost, višestruko isplate.

* Sadržaj je nastao u suradnji s brendom Buzz Sneaker Station.

** Zahvaljujemo Et Cetera lifestyle storeu na ustupljenom prostoru za snimanje.

*** Zahvaljujemo brendu Reserved na posuđenom kardiganu i cvjetnoj suknji za snimanje.

Leave a comment

više