Search

Rječnik modernih ljubavnih pojmova ili što sve trebate znati?

Rječnik modernih ljubavnih pojmova ili što sve trebate znati?

Ghosting, love bombing, benching...

Tekst: E.G.

Image: screenshot,
giphy

Ako tražite partnera, a u svojim ste dvadesetim ili tridesetim godinama, vjerojatno već i sami znate da vas očekuje scenarij nalik nemogućoj misiji. Naravno, može vam se posrećiti pa ćete svoju srodnu dušu pronaći u redu za kruh, ali realnije je da ćete proći cijeli niz tragičnih "dejtova", koji će eventualno moći poslužiti sljedeći dan kao urnebesna anegdota za prepričavanje. Bilo da se odlučite za upoznavanje u klubu, baru, preko prijatelja ili preko aplikacija, jasno vam je da danas trebate biti oprezniji nego ikad prije.

Ne mislimo pritom ni na kakve patološke tendencije sumnjivih pojedinaca, već svakodnevne situacije koje više ne znače ono što su nekad značile. Viđate se mjesecima, redovito spavate jedan kod drugoga i uvjereni ste kako ste pronašli pravu osobu, a onda tijekom nekog neobaveznog razgovora čujete kako druga strana vaš odnos ne vidi kao vezu, već kao ugodnu razonodu. Čestitamo, vi ste u klasičnom situationshipu! Ako vam ovaj pojam nije poznat, nastavite s čitanjem i provjerite kakvi se sve još fenomeni kriju u nepredvidljivom području zvanom moderno "dejtanje".

Rječnik modernih ljubavnih pojmova ili što sve trebate znati? (фото 1)

Ghosting

Radi se o jednom od najpopularnijih termina koji je već ušao u rječnike ljudi diljem svijeta. Prema Urban Dictionaryju, ghosting podrazumijeva iznenadni prestanak svake komunikacije u romantičnom ili prijateljskom odnosu. Možete već zamisliti scenarije: mislite da ste u stabilnoj vezi i ne vidite nikakav problem, a onda vas partner ostavi bez riječi ili objašnjenja. S nekim si možete biti izrazito bliski i provoditi vrijeme zajedno, sve dok se osoba ne krene javljati što rjeđe te na kraju potpuno nestane iz odnosa. Svaki vaš pokušaj komunikacije ne prolazi i morate se pomiriti s činjenicom da nikad nećete dobiti objašnjenje za situaciju u kojoj ste se našli.

Haunting

Jednom kad ste prihvatili da je vaš partner jednostavno nestao iz vašeg života, mogla bi vas dočekati još jedna bizarna situacija. Naime, pojam hauntinga označava situaciju kojoj se dotična osoba jednostavno vrati u vaš život, bez ikakve najave, i to po mogućnosti putem poruke koja nema veze ni s čim ili pak "lajka" na društvenim mrežama.

Love Bombing

Najjednostavnije rečeno, love bombing predstavlja situaciju koja na početku veze može izgledati idilično. No, zapravo je riječ o taktici zavođenja s potencijalno opasnim posljedicama. U praksi će to izgledati ovako; osoba s kojom se viđate će vas od prvog dana obasipati pažnjom, vjerojatno i poklonima, vrlo brzo će početi spominjati planove za zajedničku budućnost, bit ćete u stalnom kontaktu ako ste fizički odvojeni, a zbog svega toga ćete se osjećati kao da ste najvažnija osoba na svijetu.

Što je tu problematično, pitate se? Pa, odgovor na to bi vam mogla dati prva situacija u kojoj se od takvog partnera pokušate odvojiti, čak i ako je riječ o izlasku s prijateljima ili pak situacija u kojoj takva osoba primijeti da vam je entuzijazam oko odnosa pao za nijansu. Osobe sklone taktici love bombinga će tada pokazati svoje pravo lice i namjere, izazivajući svađe zbog nečeg što se vama činilo potpuno uobičajeno.

Situationship

Evo i još detaljnijeg objašnjenja: Urban Dictionary je također dao svoju definiciju u kojoj je pojam objasnio kao odnos u kojem je prijateljstvo na prvom mjestu, ali je ipak malo više od toga. Kakogod bilo, pojam označava vrlo slab odnos u kojem je glavna komponenta nada jedne strane da će dobiti željeni rezultat. Kada se očekivanja ne ispune, osoba koja očekuje više je uzrujana, ali pokušava to sakriti s obzirom na to da je ovaj odnos sve - osim ekskluzive. 

Rječnik modernih ljubavnih pojmova ili što sve trebate znati? (фото 2)

DTR

"Define the Relationship" ili čuveni "The Talk" nastupa kad želite izbjeći spomenuti situationship. Kao što sam pojam kaže, ovaj razgovor služi za nedvosmisleno definiranje odnosa ili drugim riječima, predstavlja najgoru noćnu moru neodlučnih millennialsa diljem svijeta. 

Instaficial

Jednom kad je prethodno navedeni razgovor prošao zadovoljavajuće, možda se odlučite objaviti i prvu zajedničku fotografiju na Instagram. U tom slučaju, postali ste "Instaficial", odnosno službeni na Instagramu.

Breadcrumbing

Ovu je situaciju, prije ili poslije, netko doista morao imenovati, budući da svi znamo na desetke primjera onih koji su se u njoj zatekli. Točnije, navedeni pojam podrazumijeva konstantno "zavlačenje" druge strane, dajući joj tek dovoljno "mrvica" da nikad u potpunosti ne odustane. Drugim riječima, radi se o situaciji u kojoj nekoga uzimate zdravo za gotovo i tretirate ga kao svoj stalni "plan B".

Rječnik modernih ljubavnih pojmova ili što sve trebate znati? (фото 3)

Benching

Sljedeći pojam, koji se savršeno nadovezuje na prethodni, jest benching. Koristi se da opiše situaciju u kojoj niste sigurni koliko ste oduševljeni osobom s kojom se viđate, ali niste sigurni niti da ćete pronaći nekog zanimljivijeg, pa susrete dozirate i taktizirate. 

Cuffing Season

Dolazi vrijeme blagdana, iščekuje se prvi snijeg, pije se kuhano vino, a vi odjednom jednostavno morate pronaći partnera. Zvuči li vam ovaj scenarij poznato? Cuffing season počinje već za vrijeme jeseni, a označava period u kojem samci počinju osjećati potrebu za ulaskom u vezu, znajući da kreće vrijeme druženja po kinima, stanovima i općenito zatvorenim prostorijama. 

Catfishing

Ovo je pojam poznati svima koji se ikad okušali u svijetu online datinga. Radi se o situaciji u kojoj se netko preko svojih profila na društvenim mrežama namjerno predstavlja drugačijim, odnosno boljim, nego što zaista jest. Može se raditi o lažnim informacijama koje se tiču zaposlenja ili edukacije, društvenog života i interesa, a najčešće se radi o fotografijama na kojima osoba gotovo uopće ne liči na sebe. Sve se to radi kako bi se lakše došlo do dogovora za spoj, na kojem uglavnom nastupa razočaranje.  

Rječnik modernih ljubavnih pojmova ili što sve trebate znati? (фото 4)

Slow Fade

Ako se nađete u situaciji u kojoj pomalo pasivno-agresivno počinjete prekidati s osobom s kojom ste u vezi, i to tako da postepeno nestajete iz njenog života, možete ju opisati terminom slow fade. Uglavnom se radi o scenariju u kojem nemate hrabrosti (ili želje) da prekid izvedete direktno te se odlučujete za sve manje nalaženja, dopisivanja ili uopće planiranja bilo kakvih aktivnosti.

Monkeying

Izraz je inspiriran kretanjem majmuna s jedne grane na drugu, a označava osobe koje konstantno ulaze iz veze u vezu, bez ikakvog pauziranja. I naravno, svi mi u životu imamo barem jednu takvu osobu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više