Search

Sabrina Pasterski: upoznajte 25-godišnjakinju koju nazivaju novim Einsteinom

Sabrina Pasterski: upoznajte 25-godišnjakinju koju nazivaju novim Einsteinom

Teorijska fizičarka o kojoj ćete tek slušati

Tekst: Ema Glavina

Image: Getty Images

Danas se djevojčicama i ženama, barem ako govorimo o razvijenijem zemljama svijeta, nominalno nude jednake šanse za uspjeh i obrazovanje kao i dječacima, odnosno muškarcima. Štoviše, mnogi će vrlo ozbiljno izjavljivati kako je povijesna feministička borba došla svom kraju i kako su spolovi konačno jednaki. Međutim, tako nešto mogu reći samo oni koji se tematikom rodne nejednakosti uopće ne bave i koji spadaju u one koji će uzeti nekoliko primjera iz svoje okoline te ih poopćiti. Takvima je linija "argumentacije" otprilike sljedeća; nikad nisam čuo da su moja supruga, sestra ili prijateljica imale problema na poslu jer su žene, dakle realnog problema nema. Slične ćete izjave čuti i od ponekih žena - njihov je životni put bio neopterećen njihovim spolom, pa ne vide zašto se i dalje forsira priča o nejednakim pozicijama.

Bez namjere da dublje ulazimo u razloge zbog koji su takve izjave u najmanju ruku štetne, a zapravo i opasne, reći ćemo samo kako su žene još uvijek (globalno) uglavnom manje plaćene za iste poslove u odnosu na svoje muške kolege, da se žene u Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama još uvijek boje hoće li ostati bez posla ako zatrudne, kao i to da se smo većinu prijavljenih silovanja ili seksualnih zlostavljanja "same tražile". U takvom svijetu nam još uvijek trebaju heroine, odnosno žene koje će djeca gledati kao uzore i koje će svojim primjerom pokazati da se uspjeti može, čak i u svijetu koji taj uspjeh neće uvijek poticati. Jedan od takvih primjera je svakako i onaj Sabrine Pasterski.

Sabrina Pasterski: upoznajte 25-godišnjakinju koju nazivaju novim Einsteinom (фото 1)

Ako intenzivno ne pratite područje prirodnih znanosti, a posebice fizike, male su šanse da ste dosad čuli za nju. Ipak, ona itekako zaslužuje da se o njoj piše. Rođena je 1993. u Chicagu, a od malih je nogu pokazivala interest za učenjem točno određenih stvari. Primjerice, njena je majka rekla kako pamti da je Sabrina još kao dijete rekla svojim roditeljima da zna kako se u životu želi baviti izradom aviona. I doista, 2006. godine, s navršenih 13 godina, Sabrina Pasterski završava s projektom vlastitog aviona s jednim motorom, i to nakon samo nešto više od godinu dana rada. Proces rada je kamerom bilježio njen otac, a video je u međuvremenu postao prava senzacija među onima koji prate avijaciju. Koliko god ovaj potez bio nevjerojatan, on je označio tek početak Sabrininog puta. Kad je imala 16 godina, osvanula je na naslovnicama diljem SAD-a kao najmlađa osoba u povijesti koja je pilotirala avionom koji je sama proizvela, a njen potencijal nije promaknuo ni magazinu Forbes, koji je redovito uvrštava na popis najvećih mladih talenata. Potpuno očekivano, školovanje je nastavila u smjeru znanosti, preddiplomski studij je s najboljim prosjekom završila na prestižnom MIT-u, a trenutno je doktorandica na Harvardu. U međuvremenu se prvenstveno počela baviti teorijskom fizikom, odnosno proučavanjem crnih rupa i prostorvremena, s fokusom na razumijevanju sile gravitacije u kontekstu kvantne mehanike.

Više je puta nazivana "novim Einsteinom", Jeff Bezos joj je rekao kako je posao čeka čim završi studij, a veliki Stephen Hawking je u svojim radovima citirao nekoliko njenih Međutim, Pasterski odlučuje ostati skromna, uporno ponavljajući kako je Einstein bio samo jedan, a kako se ona tek treba dokazati nekim doista revolucionarnim otkrićem. Teorija koja je dosad privukla možda i najviše pažnje je ona koja govori da se radioaktivnost može uočiti i do 300 metara iznad zemlje, što je vrlo korisno u kontekstu smanjenja terorističkih prijetnji, a dokazala ju je s 95-postotnom sigurnošću. Vrlo je oprezna i u prognozama oko toga kad bi se neko konkretno otkriće moglo dogoditi; jednom je prilikom rekla kako fizičaru koji kaže da će nešto dokazati "u širem vremenskom rasponu", to gotovo sigurno nikad neće poći za rukom. Počela je držati predavanja diljem svijeta (gostovala je čak i u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj se još uvijek poprijeko gleda na činjenicu da su žene sposobne voziti automobile), brojni je studenti (i profesori) žele čuti, a posebno je zanimljivo spomenuti kako se od svojih vršnjaka ne razlikuje samo po intelektualnom dometu. 

Naime, ako vas je njena priča zaintrigirala i ako poželite pratiti njen rad, to ćete moći učiniti eventualno preko stranice PhysicsGirl, budući da društvene mreže uopće ne koristi. Dapače, Pasterski je priznala da ne posjeduje pametni telefon, kako nikad nije imala dečka niti probala alkohol ili cigarete. Naravno, medijima su baš ti podaci bili najzanimljiviji, ali Pasterski je sva pitanja upućena iz tog pravca sasjekla u korijenu, i to onako kako najbolje zna - argumentiranim i konciznim odgovorom. Rekla je kako želi ostati maksimalno koncentrirana na ono što radi, kao i to da se nada će biti upamćena po tome što je napravila, a ne po onom što nije.

I dok smo sigurni da će njena postignuća prije ili poslije postati globalno poznata, voljeli bismo se kratko vratiti na misli s početka teksta i podsjetiti da se na svijetu sigurno nalaze i brojne druge "sabrine". Sabrina Pasterski je imala tu sreću da se rodila u zemlji koja, unatoč svojim brojnim manama, zna da se u velike talente isplati uložiti, neovisno o tome kojeg su spola. Neke druge djevojčice u nekim drugim dijelovima svijeta neće biti te sreće. To su činjenice na koje ne možemo direktno utjecati, ali dobar početak bi bio sjetiti se da djevojčice žele (i znaju) igrati i s avionima ili automobilima, a ne isključivo lutkama i barbikama.

više