Search

Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom

Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom

Tekst: Tina Kovačiček


Samonikla - divan projekt iza kojeg stoje Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec, dvije kreativne dame koje su ideji “cvjećarnice” odlučile dati sasvim novi zaokret u smjeru održivog, ekološkog i lokalnog. Obje su magistrirale vizualne komunikacije na zagrebačkom Studiju dizajna. Maja ima iskustva u produkciji, dizajnu i scenografiji, jedna je od osnivačica Paprat Kolektiva i Živog Ateljea. Ljubav prema cvijeću naslijedila je od svoje “none” uz koju je odrasla berući samoniklo ljekovito bilje u okrugu Kostrene i Klane. Katarina se uz dizajn bavi fotografijom i snimanjem, a od malena je uz roditelje učila o ekološkom uzgoju bilja. Danas to znanje gdje god može primjenjuje na svom malom seoskom imanju. Zajedničku strast prema umjetnosti, prirodi i cvijeću spojile smo u projekt Samonikla. Upoznajte jedan od ljepših domaćih projekata o kojem se puno priča ovih blagdana.

Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 1)
Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 2)

 

Što je to Samonikla?

 

Samonikla je nova vrsta cvjećarnice koja odgovara na dosadnu i štetnu klasiku. Trudimo se u radu biti zaigrane i otvorene prema eksperimentu, no ostati osviještene i društveno odgovorne. Ono što nam je od izuzetne važnosti u radu je sezonski i lokalno uzgojeno bilje. Izbjegavamo kupovati uvozno cvijeće natopljeno kemikalijama i s ogromnim ugljičnim otiskom, većina kojeg se na kraju ionako baci (prosjek je da ¾ rezanog cvijeća završi u smeću). Lanac opskrbe cvijeća često dolazi od međunarodnih uzgajivača preko cvjetnih tržnica do lokalnih prodavača cvijeća. Uvozno cvijeće koje se doprema ponekad je i jeftinije od lokalno uzgojenog cvijeća jer neke od zemalja od kojih se uvozi bilje nemaju iste zakone o radu ili zaštiti okoliša kao mi ovdje. Tu je veliki segment i kemijske izloženosti jer industrija rezanog cvijeća jedan je od najvećih svjetskih potrošača pesticida. Druga stvar je da uvozno cvijeće nije tako svježe kao što se čini na prvu (nakon branja je dehidrirano, pakirano i prevoženo diljem svijeta, a dok stigne do lokalnih tržnica cvijeća, ponovo se hidratizira, čime se smanjuje vijek trajanja cvijeća). Trudimo se koristiti samo prirodne materijale (bez plastike, ljepila, bojanja, izbjeljivanja). Cvjetna industrija generira tone otpada svake godine, a veliki dio nije biorazgradiv, uključujući plastičnu ambalažu, plastične posude, ukrase, vrpce na sintetičkoj bazi, itd. Mi se trudimo odgovoriti tim izazovima na kreativan i zabavan način.

 

Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 3)
Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 4)

 

Kako ste se obje povezale u ovoj priči, kako ste došle na ideju da pokrenete projekt Samonikla?

 

 

Društvene mreže su kumovale gdje smo pratile međusobni rad i podržavale se, tu smo jednostavno skužile da imamo slične interese i želje te da bismo zajedno mogle to i ostvariti. Oduševljava nas jednostavan, čist, organski pristup, vizualno slično razmišljamo. Kroz studij se nismo družile, generacijski smo se mimoišle, no naša putanja razvijanja interesa spojila se u najboljem trenutku. Godina 2020. bila je prepuna izazova, a mi smo na svoja pitanja i nesigurnosti odgovorile zajedničkim radom u šumi, vrtu i s biljem. I super nam je!

 

 

Kako ste ga zamislile?

 

U praksi, za sada stvari funkcioniraju putem online narudžbi (uskoro i preko web stranice). U osnovi, kad poželite sami sebe ili prijateljicu koja je imala loš (ili još bolje, sjajan) tjedan razveseliti svježim ili suhim buketom, javite se nama. Mi ga svježe uberemo, pripremimo i dostavimo na adresu u dogovorenom terminu. Radimo bukete kakve bi same voljele dobiti i kakve (često) poklanjamo nama dragim ljudima.

 

 

Ono što za sada prevladava na vašem Instagramu su divni minimalistični vijenci, usudim se reći drugačiji. Kada, kako i od kojih sve materijala nastaju?

 

 

Naši vijenci izrađeni su isključivo od prirodnih materijala. Baze vijenaca izrađene su ili od sušene slame ili od šiblja, a cvjećarsku spužvu izbjegavamo. To je dobro poznat i često korišten proizvod u cvjećarstvu na bazi plastike, proizveden u obliku poroznih blokova koji upijaju i zadržavaju vodu. Pogubna je za okoliš jer nije biorazgradiva, a i sadrži otrovne elemente. Sve radimo svježe, nakon zaprimanja narudžbe i dogovora oko dostave. Nerijetko same trčimo u šumu u zadnji čas po ‘još ono nešto’ (smijeh).

 

Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 5)
Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 6)

 

Je li došlo vrijeme da se stvari pojednostave i da se vratimo prirodi?

 

 

Odrastajući u manjim mjestima, imale smo priliku odrastati i učiti iz prirode prema kojoj nam je usađeno veliko poštovanje. Kao dizajnerice, želimo da se iz naših aranžmana očitava sirova ljepota koju priroda nudi, a kombiniramo bilje i boje koje prenose osjećaj ravnoteže i sklada šume u sezoni. Priroda je vrlo kompleksna i složena, iako na prvu jednostavna. Originalnost našeg izričaja nije u samoj jednostavnosti već promišljenosti i ljubavi u samom pristupu stvaranja.

 

 

Što sve imate u planu za budućnost po pitanju projekta Samonikla?

 

 

Planova je puno. Trenutno slažemo popis sjemena i lukovica za sadnju, pripremamo zemlju, nabavljamo (još) patki za zaštitu biljaka od puževa. Naš vrt smatramo malim poligonom za eksperimente. Istražujemo što se sve već koristi od biljnog materijala, a s čime bi se još moglo igrati. Puno učimo. Uz to smo u potrazi za cvjetnim ateljeom na području Zagreba (u slučaju da znate za nešto zanimljivo, javite nam), a u tijeku je i izrada web stranice preko koje će se u budućnosti sve moći direktno naručivati.

 

Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 7)
Samonikla je novi tip cvjećarnice i oduševljeni smo idejom (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više