Search

Savjeti za uređenje doma u retro stilu

Savjeti za uređenje doma u retro stilu

Prema preporuci majstora vintage komada – Gangstera

BURO.

Image: Roberto Orlic/CROPIX

"Ovo će biti najbolje izdanje Dolce Vite dosad", kaže Igor Recek Gangster, retro entuzijast, sakupljač i prodavač vintage namještaja i modnih detalja, ali i rockabilly čager

"Kako i ne bi bilo najbolje izdanje, kad je i inače festival odličan, spoj je mode, plesa, automobila, glazbe... Za svakog ponešto, iz najboljeg razdoblja", govori o heritage festivalu koji slavi kulturu 50-ih i 60-ih godina, a čije treće izdanje kreće 11. lipnja u Rovinju. "Dolce Vita ima veliki značaj za zajednicu štovatelja retro kulture" objašnjava i dodaje kako je znao da će Dolce Vita opravdati očekivanja: "Kad se radi sa srcem, uspjeh je zagarantiran". 

Kao i u prva dva izdanja festivala, i ove će godine Gangster na Dolce Viti izložiti neke od najboljih vintage stvari koje nabavlja i skuplja posljednjih 14 godina, i ponuditi ih svim posjetiteljima. "Bit će tu puno zanimljivih modnih dodataka – haltera, negližea, torbica, zatim zanimljivih lustera, fotelja... A znate kako je s tim starim stvarima – kad ih uzmete, date im novi život i one odmah zablistaju".

Savjeti za uređenje doma u retro stilu (фото 1)
Objašnjava kako to vintage blago nabavlja raznim putevima, među ostalim i na zagrebačkom Hreliću ("Odem jako rano ujutro, makar izbor nije više onakav kakav je bio prijašnjih godina"), a zovu ga i ljudi koji u stanovima imaju vintage komade namještaja, predmete, modne detalje... Za one koje žele da završe u pravim rukama. Otkriva i kako se u kulturu 50-ih i 60-ih zaljubio još kao četverogodišnjak, kad je prvi put čuo Elvisa Presleya i naježio se, i otad ta ljubav traje četiri desetljeća. "Bila su to bolja vremena, ali dok god je entuzijasta koji će njegovati i oživljavati detalje iz tih vremena, ona će trajati", zaključuje.

Savjeti za uređenje doma u retro stilu (фото 2)
A ako i vi želite u svom stanu ili poslovnom prostoru detaljima ili namještajem oživjeti tu kulturu sredine prošlog stoljeća, Igor Recek Gangster savjetuje sljedeće:

1. Kao prvo i osnovno, komadi namještaja ili detalji kojima ćete urediti prostor u retro stilu, moraju biti pravi, originalni. Nemojte se igrati s novim komadima koji imaju retro izgled, jer onda to jednostavno nije to. Mora biti originalno, iz tog vremena!

2. Pitate se gdje nabaviti takve komade? Pa kod mene, naravno! Imam preko 60 fotelja, 150 torbica, 30-ak lustera iz 50-ih i 60-ih. Također, postoje i sajmovi kao i staretinarnice gdje se mogu nabaviti stari komadi namještaja ili detalji za prostor, a vi im možete dati novi dom.

3. Koliko je to skupo? Puno manje nego što mislite. Pogotovo kad uzmete u obzir kvalitetu stvari iz 50-ih i 60-ih. Tad se sve radilo puno kvalitetnije, od boljih materijala, dugovječnijih, a još kad im se da novi sjaj... Vrijedi svake lipe.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više