Search

Saznali smo sve o beogradskom \"clubbingu\"

Saznali smo sve o beogradskom "clubbingu"

Pokucali smo na vrata beogradskih insajdera


Image: Miklja Milenko / Viktor Šekularac /

Činjenica je da već godinama unazad pakiramo kofere, sjedamo u auto i vozimo se u pravcu Beograda u želji za dobrim "clubbingom"

Ok, svako malo volimo mijenjati mjesto boravka i atmosferu i otisnuti se u neki drugi grad iako samo na vikend koji nikad nije dovoljno dug, volimo dobar clubbing, upoznavanje novih ljudi, pozitivnu atmosferu, ljubazne domaćine i osmijeh na licu koji uvijek ponesemo sa sobom. Beograd je uvijek odlična ideja, a nije daleko. Nudi mnogo sadržaja, a nije previše skup. Plus, Beograđani su (pre)zgodni i jako šarmantni te uvijek spremni za dobar tulum.

"Opće je poznato da je zaštitni znak Beograda njegov noćni život i to je jedna od njegovih karakteristika koja konstantno vuče ljude sa svih strana da dolaze u potrazi za zabavom, što su beogradski gazde prepoznali na vrijeme i eto razloga za fenomen raznovrsne ponude koja danas broji više od 15 aktivnih klubova gdje se kroji aktualna elektronička scena." - komentirao je jedan od sugovornika, Dj Dejan Milićević.

Dejan Milićević

Početkom ove godine beogradska Cetinjska ulica postala je novo "it" mjesto u gradu te je vrlo brzo postala dom mnogih klubova i barova koji su se trebali preseliti iz do tada popularne Savamale. Napuštena pivovara dobila je novo "industrijsko" ruho i svi klubovi koji su se otvorili podsjećali su na one u berlinskim kvartovima. U velikim gradovima je posve normalno da se mjesta troše i da se vruća mjesta za izlaske sele po gradu i mijenjaju lokacije. Što zbog tehničkih razloga ili razjarenih susjeda ili jednostavno novih projekata. Tako je Cetinjska okupila klubove kao što su Polet, Zaokret, Kenozoik, Elektropionir i mnoge druge, a ja sam pročavrljala sam s nekima od "stupova" klupske scene, koji su mi približili svoje viđenje stvari odnosno trenutne situacije u Beogradu.

"Cetinjska ulica je vjerojatno najbolji primjer kako uprava grada gleda na ugostiteljstvo, a samim tim i na clubbing u Beogradu. Prostorije stare pivovare pripadaju industrijskoj zoni, i samim tim moglo se raditi 24 h bez ikakvih ograničenja, ali s obzirom na to da "veliki igrači" nisu imali udjela u tim alternativnim lokalima, napravljen je pritisak na vlast i donesen je neustavni zakon, koji se odnosi samo na dvije ulice gdje se ograničava radno vrijeme do ponoći." - rekao je Ivan Ojkić koji radi u Zaokretu te je zadužen za glazbeni program institucije Kulturni Centar GRAD i nadodao kako klubovi koji rade i ostvaruju neki utjecaj na alternativnu scenu su klub 20/44 i Drugstore. "Brod 20/44 se pozicionirao na europsku mapu elektroničke klubske scene, dok Drugstore postaje centar techno scene u Beogradu."

Na pitanje koliko se Beograd promijenio po tom pitanju i u kojem je smjeru krenuo odgovorio je kako se clubbing svakako odmaknuo od klasičnih klubova u Beogradu i sada su jako popularni partiji koji se organiziraju po napuštenim hangarima. Jedina razlika koju uviđa jest ta što underground tulumi više nisu ono što su bili prije 15-20 godina, već se radi o komercijalnim eventima.

The Tube

Uroš Radenković poznatiji kao DJ Ewox aktivno je na sceni već više od 16 godina te je vrlo precizno opisao stanje kroz vrijeme i kako su se mijenjale stvari. "Od 2010. godine polako se gradila neka nova bajka. Ja sam imao tu privilegiju da od 2009. godine budem programski urednik jednog novog prostora u gradu, po ugledu na neke u Berlinu ili drugim europskim gradovima. U pitanju je Kulturni centar GRAD, koji je na neki način najavio novu eru u beogradskom clubbingu. Kulturni centar GRAD je pokrenuo val Savamale (Mikser House, Mladost, Ludost, Radost, Tranzit, BenAkiba, Berliner...), koji su ubrzo postali glavna točka na turističkim rutama. U isto vrijeme se otvara sada jedan od najkvalitetnijih klubova u regiji, a to je klub 20/44. Godinu dana ranije se otvorio Tube koji je bio jedan od najozbiljnijih klubova u gradu."

Marko Milosavljević jedan od najatraktivnijih srpskih DJ-eva koji se bavi glazbom već više od 15 godina i istražuje elektronsku glazbu u svim mogućim oblicima tvrdi da se konkretno u Cetinjskoj ulici dogodio konflikt vezan uz gradske dozvole te da je donesena odluka da svi lokali smiju raditi samo do 1 poslije ponoći, čime se zapravo sve više svelo na barove nego na pravi clubbing. "Zimski klabing svakako je intenzivniji s klubovima koji se trude da se programski izdvoje i privuku posjetioce, ali sve je veći broj i sve su češći veliki partiji na više lokacija u gradu koje konstantno predstavljaju jaka mainstream imena sa svjetske elektroničke glazbene scene." Također je kao najzanimljivije klubove izdvojio Drugstore i 20/44 koji po njegovom mišljenju imaju najkvalitetniji muzički program. "Atmosfera je svuda drugačija, svaki klub ili veći party ima neku svoju struju. Meni najviše odgovara ta intimnija atmosfera kao na 20/44, a s druge strane i mračna underground energija kluba Drugstore."

Marko Milosavljević

"Tijekom  posljednjih 20 godina koliko dugo sam prisutan na sceni cijeli koncept clubbinga i noćne zabave je potpuno evoluirao, zapravo do neprepoznatljivosti. Ranije je bilo dovoljno imati jedan ili dva kluba (Industria, Omen...) s elektroničkom glazbom i to bi bilo to, sva čarolija se događala pred sve zajedno nekih 500-1000 ljudi, dok danas ta cifra sigurno ide puta 10, biznis jel'? Uz mnogo različitih glazbenih pravaca koji su prisutni po gradu postoji veliki potencijal za buduće projekte, no dodaje kako je jedina stvar koja nedostaje specifičan beogradski zvuk, neki karakterističan sound koji postoji na primjer u Detroitu, Chicagu, Bukureštu ili Napulju." - komentirao je DJ, Dejan Milićević.

Sudeći po brojci od 10 tisuća ljudi, koliko navodno vikendom prodefilira kroz Cetinjsku ulicu, nije čudno da je Beograd još uvijek omiljeno mjesto za vikend bijeg iz grada ili kako je Dj Ewox lijepo zaključio: "Sve u svemu trenutno smo tu gdje jesmo. Noćni život u Beogradu nikada nije bio življi. Imamo klubova, kafića, koncept barova više no ikada. Svakog vikenda se događa i po nekoliko "rejvova" za više tisuća ljudi i gostuje veliki broj ozbiljnih imena sa svjetske scene." Partijanerima dosta. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više