Search

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom

Atelier Meštrović, Koza store, Zvjezdarnica, Muzej prekinutih veza, Pod starim krovovima...

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Atelier Meštrović,
John Pavlish,
TZGZ - Marko Vrdoljak,
Muzej prekinutih veza

Šetnja šarmantnim starozagrebačkim ulicama Gornjeg grada je uvijek dobra ideja. Evo što sve možete obići za jedan dan...

Jedna od najljepših stvari koje možete raditi u Zagrebu jest šetnja Gornjim gradom. Legendarna Marija Braut znala je reći kako ne prođe dan, a da ne prošeće svoj fotoaparat ulicama omiljenog starog djela Zagreba. I znamo točno što joj je bilo na umu, na kraju krajeva njezine su fotografije prenosile tu starozagrebačku ljubav. Ranom zorom, u pasje vruće popodne, predvečer, navečer; taj dio starog Zagreba ponosno nosi svoju prošlost i još uvijek ju prepričava nevjerojatno uvjerljivo. Razlog tome je i činjenica što se Gornji grad od 13. st., kada su nastajali bedemi i kule koje su trebale zaštiti Gradec tj. Grič (naziv za stari dio grada Zagreba na obronku Medvednice iz kojeg je, zajedno s Kaptolom, nastao današnji Zagreb), nije puno promijenio. Njegov oblik i raspored ulica ostali su gotovo isti. Doselile su neke nove generacije, i neki novi muzeji, ali duh uzbudljive prošlosti i dalje je tu. I tu se krije romantičnost Gornjeg grada; u njegovom zanimljivom spoju starog i novog. U njegovoj nadogradnji novim sadržajima.

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom (фото 1)

Gdje započeti šetnju? Ukoliko nas pitate; kavom u galeriji Lav s pogledom na  Kamenita vrata, na jednoj od najljepših starozagrebačkih terasa. Produžite Opatičkom ulicom do Muzeja grada Zagreba kojeg su još davne 1907. godine utemeljila Braća Hrvatskog zmaja. Odmah iza ugla je Basaričekova ulica kojom nastavljate svoj doživljaj prošlosti starog Zagreba. Ovog puta krećete se filmskim svijetom.

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom (фото 2)

Legendarni film "Tko pjeva zlo ne misli" snimao se u dvorištu kućnog broja 11, a na broju 9 ponosno stoji mjesto "Pod starim krovovima" popularno zvano "Kod Žnidaršića", i to još od 1830. godine. Dakle to je najstariji kafić u gradu, a i danas je popularno okupljalište zagrebačkih 'kulturnjaka'. Također, tu su Šafranek i Fulir iz spomenutog filma "Tko pjeva zlo ne misli" ispijali svoje gemište. Odmah preko puta nalazi se dućan Koza - obiteljska oaza ručno rađenih predmeta od kože. Jednom kad ovdje uđete poželjet ćete se ponovno vratiti da vidite što ima novo u ovoj maloj kožnoj manufakturi, i da upotpunite svoju gornjogradsku šetnju.

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom (фото 3)

Nakon svega ovog, vjerojatno ćete ogladniti. U Mletačkoj 11 čeka vas konoba Didov san sa svojim okusima i mirisima tradicionalne fine kuhinje. Za ljetnih mjeseci obavezno rezervirajte stol na terasi. Zadovoljni i siti nakon ručka možete nastaviti kulturnu šetnju. Već prelaskom ceste naći ćete se u prekrasnom ambijentu Ateliera Meštrović koji se nezaobilazi. U Mletačkoj 8 nalazi se umjetnički muzej sa stalnom izložbom radova Ivana Meštrovića te je adaptiran dio kompleksa kojeg je Ivan Meštrović kupio i doradio početkom dvadesetih godina XX. stoljeća, kada se kao uspješan i svjetski priznat umjetnik, nakon školovanja u Beču i boravka u Parizu, Rimu, Cannesu i Londonu, zajedno sa svojom prvom ženom Ružom Meštrović, vratio u domovinu i nastanio u Zagrebu. Mjesto s mnogo svjetla, umjetničkog šarma i bezvremenske energije. 

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom (фото 4)

Ukoliko ste slijedili ritam koji smo vam predložili vjerojatno ste dočekali predvečerje na Gornjem gradu, a to nosi još razloga da osjetite priču starog Zagreba. Sada je vrijeme za posjet Zvjezdarnici. Zvjezdarnica je u večernjim satima otvorena za posjete građana, kada se u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, upriličuju promatranja neba teleskopima uz stručna objašnjenja, a za pojedinačne posjete ulaz je besplatan. I za kraj dana nagradite se čašom vina na terasi Muzeja prekinutih veza. Naravno, uz razgled postava jednog od najzanimljivijih muzeja na svijetu koji je svojim inovativnim konceptom osvojio hrvatsku i stranu publiku, ovdje ćete u ljetnim mjesecima 'naletjeti' i na neki od zanimljivih koncerata u jazz maniri.

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom (фото 5)

Postoji još mnogo razloga za posjet Gornjem gradu; tu su i Klovićevi dvori, restoran Fajn, ljetne večeri na Strossu, pogled s Gradeca, pokoja izložba u kuli Lotršćak, a s nstrpljenjem se iščekuje dovšetak preuređenja parka Grič. Vrijeme na Gornjem gradu teče drugačije, teče sporije i malo romantičnije. A svi vole romanitku zar ne? Makar i potajno. Zato je šetnja Gornjim gradom uvijek dobra ideja.

Šetnja zagrebačkim Gornjim gradom (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više