Search

Skrivate li novi shopping ulov od svojih partnera?

Skrivate li novi shopping ulov od svojih partnera?

I ako da, zašto?


Image: screenshot

Ako ste jedna od onih koja ima svoju tajnu buksu izvan partnerovog vida moguće je da krijete puno više od same potrošnje gotovine...

Ha! Dva prsta u zrak tko nije nikad u životu "prešutio" novi par cipela svojem partneru. Ili nove sunčane naočale. Ili neki komad plastike u tijelu. OK, to bi valjda odmah primijetio. Šalu na stranu, problem je prisutan od davnih dana, sjećam se još pokojne bake koja je imala dva novčanika. Jedan je bio novčanik za sve, a onaj drugi, nešto manji je bio samo njezin. Unutra su stajale uredno posložene novčanice koje je, kako kaže, čuvala za crne dane. Uz šestoro unučadi, brzo joj je propao taj plan i sve je otišlo na naše slatkiše i džeparac. Bliža prošlost veže me uz moju majku koja je uvijek nešto sa sobom vukla iz grada. Nove sandale za sebe, komad ili dva odjeće za mene i sestru.

Što moj stari kaže: krpa je u kući bilo uvijek previše, zato i niste znale što ćete odjenutiPriča je uvijek imala dramatičan završetak u kojem se on vraća u djetinjstvo gdje nosi prevelike cipele od svojeg starijeg brata. Nema dalje. Vratimo se ipak mi na mamu koja je očito naslijedila bakinu filozofiju dvostrukog novčanika i onu filozofiju koju je živjela, ali je nikad nije izrekla na glas: "tvoji novci su naši, a moji novci su moji (i od moje djece)". Lomila su se koplja, ali svijest se slabo mijenjala. Tajna buksa je uvijek bila aktivna, a stari se odavno prestao praviti da ne vidi nove cipele na bilo kojoj ženi u obitelji. 

Skrivate li novi shopping ulov od svojih partnera? (фото 1)

Ako slučaj pogledamo sa psihološkog stajališta, laički možemo zaključiti da je skrivanje gotovo uvijek povezano s nekom vrstom ovisnosti. Skrivanje alkohola od ukućana, pušenje ili trpanje hranom poskrivećki - ništa od navedenog ne zvuči dobro. Postavlja se pitanje, zašto to krijemo? Koju rupu time želimo ispuniti i kako se nosimo s osjećajem krivnje što smo kupili nešto što nam uopće ne treba, a moguće je da si to ne možemo ni priuštiti. Dobro znamo da nas kupovina ispunjava tek 48 sati, možda sam previše i rekla. Ima nešto vražje u tome kad te novci svrbe i baš kao da ih se želiš riješiti iz novčanika. A poznajem neke koje je takvo ponašanje jako skupo koštalo.

"Naravno da s vremena na vrijeme sakrijem neki novi komad  koji sam kupila. Uopće mi se ne da slušati o tome kako imam 20 haljina i kako on ima samo četiri pulovera. I naravno, kako je on s tim ok." kaže Una koja je svoju dugogodišnju vezu okončala jer Tomo (između ostalog) više nije mogao podnijet njezine krpe. Ne mogu reći da je u potpunosti podržavam, ali mogu shvatiti da zbog mira u kući ona gužva haljinu u premalenoj torbi. Pa k vrapcu, mora biti neka računica u kojoj će svi biti zadovoljni. Većinu života provedemo radeći za neki novac koji onda želimo potrošiti. Na bilo što. Njemu je to možda 10 gramofonskih ploča svaki mjesec, a njoj je to odlazak u shopping odjeće. Teško je razumjeti, a još je teže boriti s vjetrenjačom koja te svaki mjesec gurka u tvoju tajnu buksu. 

Skrivate li novi shopping ulov od svojih partnera? (фото 2)

Moja iskustvo do sada nije usporedivo s ovim s čime se danas bore mnoge žene, možda zato što još uvijek nisam djelila životni prostor s partnerom pa su moji novci uvijek bili "naši" novci, a možda sam i imala sreće jer je taj nesretnik kupovao više od mene. Dala bih se kladiti da je često znao prešutjeti pravu cijenu, podcjenjujući moje guglanje i golemu bazu nepotrebnih informacija koju znam bez da to želim (smijeh). Summa summarum, borile smo se za samostalnost i neovisnost (i još uvijek to radimo), ali ipak možda volimo da su muškarci ti koji plaćaju rentu, režije, večere u restoranima, a mi svoju hrpicu želimo raspodijeliti na što mi želimo. 

Još uvijek ne mogu tvrditi jesam li ista kao baka ili mama jer vodim solo život i za kasu me se rijetko pita. Naravno da bi bilo bolje da sam novac uložen u posljednji par cipela stavila na štednju, ali ako ništa drugo, ponosno sam ih instalirala na svoj ružičasti regal s knjigama i ne trebam ih skrivati od nikog. Zasad (smijeh). 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više