Search

Slučaj Johnnyja Deppa

Slučaj Johnnyja Deppa

Kome vjerovati?

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

Glumac se jučer službeno razveo od supruge Amber Heard donekle spriječivši skandal koji mu je mogao uništiti karijeru

Cijele generacije su odrasle uz Johnnyja Deppa. Prvo kao mladog policajca u seriji 21 Jump Street, pa onda kao seksi dečka (faza Viper Room) koji se pokazao kao iznimno talentiran glumac ali izuzetno ranjiv u medijskoj pompi koju je izazivala njegova toksična veza s Kate Moss. Potom su došle zrelije godine, ozbiljnije uloge, brak, djeca i naizgled određeni mir koji sve to nosi. Rockerski život zamijenio je francuskim ladanjem gdje je obitavao sa suprugom Vanessom Paradis, mnogi će kazati smirenijom francuskom verzijom Kate Moss. Depp je doduše tek bio na prekretnici prave svjetske slave prihvativši ulogu Jacka Sparrowa u blockbusteru "Pirati s Kariba". Ta ga je uloga katapultirala u financijsku A ligu komercijalnih glumačkih imena i ponovno ga dovukla u Hollywood, ali i medije. Kroz cijelu Deppovu karijeru javna percepcija je bila takva da se ovdje radi o beskrajno šarmantnom i senzibilnom boemu koji ne j... što Hollywood misli i ne uvlači se svakom producentu i direktoru studija za posao. Deppa su žene željele, muškarci su ga poštovali, klinci su mislili da je jako cool i sada je došlo vrijeme da to napokon unovči u stilu Roberta Downeyja Jr.

Where is Johnny?

Kada sam prvi put pročitala vijest da je Depp fizički nasrnuo na svoju danas već bivšu suprugu glumicu Amber Heard, nisam mogla vjerovati. U glavi mi je ostala izjava najboljeg prijatelja koji je imao priliku raditi s njom još iz vremena dok nije bila gospođa Depp i koji mi je kazao da u životu nije imao teže snimanje, a čovjek je ipak radio s opakim tabletomankama čiji su "prebačaji" dobro dokumentirani. U istom  sam se trenutku posramila svog mišljenja i reakcije jer ovdje govorimo o optužbi za težak zločin obiteljskog nasilja i to što je žena navodno bahati monstrum te ima karizmu i ponašanje Američkog Psiha ne mora značiti da laže. Bojažljivo sam upitala za mišljenje i nekoliko svojih prijatelja koji su se, na moje čuđenje, složili s mojom prvotnom reakcijom.

Većina njih je imala stav da tu nešto smrdi jer "hej to je ipak Johnny Depp"

Kako me vlastiti mozak prenerazio krenula sam u daljnje istraživanje slučaja. Komentari koje sam pročitala na ovu temu na svim mogućim svjetskim portalima, te članci u uglednim magazinima doveli su me do zaključka da svijet jednostavno ne može vjerovati da je Depp postao nasilni alkoholičar. Edward Škaroruki ne loče vino iz boce od 5 litara, ne razbija kuhinju i ne gađa ženu telefonom. Nikako. Mora da je "kučka" sve namjestila kako bi se dokopala bogatstva. Javnom mišljenju o Deppovoj nevinosti doprinijele su brojne filmske zvijezde poput Benicija Del Tora, Mickeya Rourkea, Laurieja Holdena koji su branili glumca s tezama da je Depp jedno osjećajno i drago biće te da nema govora o agresiji. Njegova bivša supruga Vanessa Paradis javnosti se obratila pismom u kojem stoji da Depp nikada nije bio agresivan prema njoj i djeci te da su optužbe na njegov račun urnebesne.

Depp

U cijelom tom medijskom cirkusu koji je trajao nekoliko mjeseci a koji je napokon okončan jučer razvodom i sterilnim izjavama o "najboljim željama za ostatak života", Amber Heard je doživjela tretman kao kakav okorjeli kriminalac. Dobar dio javnosti je pripremio lomaču za "proračunatu plavokosu vješticu" koja je kapetana Sparrowa dovela u neugodnu situaciju i okaljala mu ime. Čak i nakon što su u medijima objavljene fotografije na kojima se jasno vidi modrica na oku za koju je tvrdila da je  nastala od telefona s kojim je Johnny nasrnuo na nju, Heard je dobivala prijetnje komentatora koji su je nazivali pogrdnim imenima. Kulminacija situacije je došla u obliku videa koji je objavio notorni tračerski portal TMZ, a u kojem vidno alkoholizirani Depp razbija po kuhinji i bjesomučno ulijeva vino u veliku čašu. U jednom trenutku Depp shvati da ga supruga tajno snima i tu snimak prestaje bacanjem telefona i njegovim mumljanjem.

Johnny Depp

U javnost su procurile i degutantne fotografije otkinutog vrška prsta koji je navodno sam odrezao i vlastitom krvlju na ogledalo napisao Easy Amber (laka Amber) aludirajući na aferu koju je po njegovim riječima imala s glumcem Billyjem Bobom Thorntonom. Čak i nakon tih razotkrivajućih materijala dobar dio javnosti ne popušta. Ne vjeruju da ipak postoji mogućnost da je Depp možda od šarmantnog boema postao kronični alkoholičar koji u fazi ludila fizički nasrne na suprugu. Nemojte krivo shvatiti. Ovaj članak nije presuda Deppu niti insinuiram da je doista tukao suprugu. Samo njih dvoje znaju što se tu doista dogodilo, ali je reakcija i ustrajanje dobrog dijela javnosti koja Deppa uopće ne poznaje i koja ni na trenutak nije pomislila da je čovjek možda doista "propucao" od droge i alkohola i postao agresivan, pomalo šokantna.

 

Moć holivudske pr mašinerije

Tu dolazimo do činjenice da je Depp tvrtka, tvrtka teška 40 milijuna dolara od koje živi dobar dio Hollywooda, a "grad zvijezda" će uvijek štititi investiciju pogotovo ako su dokazi labavi te postoji mogućnost da ga izvuku. O svakoj zvijezdi znamo onoliko koliko nam servira njihov tim "odijela" koji danonoćno rade na tome da sve indiskrecije i loša ponašanja ostanu zakopana. Potplaćuju se žrtve, dileri, uklanjanju se dokazi, prijeti se novinarima, ljudi su maltene nedodirljivi. "Odijela" oblikuju mišljenje javnosti stvarajući bankomate na nogama od kojih cicaju svi u hollywoodskom hranidbenom lancu. Tako je Britney Spears bila djevica do braka, a Justin Bieber je pravi anđeo s kojim je užitak raditi.  Sjetite se Beyonce i incidenta u liftu. Beyonce je neprobojna kao tvrđava. Žena ne daje intervjue, kontrolira svaki pokret i informaciju koja se o njoj plasira. Nikad ne biste pomislili da se u njenoj kući i obitelji događa bilo što osim nehajnog gađanja Guccijevim jastucima.

Woody Allen

Puno ozbiljniji primjer i donekle srodniji s Deppovom situacijom jest Woody Allen, neurotični genijalac koji je svojim filmovima zadužio filmsku industriju. Ovogodišnji Cannes je prošao u znaku nekoliko incidenata vezanih uz optužbe za silovanje maloljetne kćeri Dylan. O Woodyju i njegovoj pr agentici Leslee Dart koja ga godinama čini nedodirljivim napisan je odličan članak u Hollywood Reporteru koji su kasnije dobili zabranu prisustvovanja pressici u Cannesu. Javnost je također bila podijeljena oko optužbi ne vjerujući da bi Allen mogao zlostavljati nekoga. O Billu Cosbyju nećemo ni govoriti. Nakon godina optužbi i žena koje su svjedočile o silovanjima pr mašinerija je sve do nedavno uspjela održati imidž dobrog tatice komičara iz svima omiljene obiteljske serije.

Moć i novac daju zaštitu u svakom kutku zemlje, a ako ste celebrity veće su šanse da vam se progleda kroz prste. PR agenti su oduvijek bili prva crta obrane za sve dijabolične postupke svojih klijenata i to se sigurno neće promijeniti. Ono što im trenutno zadaje glavobolju su internet portali, pogotovo TMZ koji je nužno zlo digitalnog žutila, ali koji svojim agresivnim djelovanjem nanosi milijunsku štetu njihovim klijentima. Je li Johnny Depp krvnik ili žrtva pokazat će vrijeme. Kako se dokazalo u bezbroj slučajeva iz prošlosti, koliko god se trudili i borili istina doista ima tu nezgodnu naviku da izađe na vidjelo, a kad se to dogodi onda svakom po zasluzi...

 

Save

Save

Save

Save

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više