Traži

Slučaj prevarantice s Manhattana Anne Delvey i što smo iz njega naučili

Slučaj prevarantice s Manhattana Anne Delvey i što smo iz njega naučili

Cijeli je skandal detaljno opisan u novoj knjizi njezine prijateljice, a očekuje se i film

Tekst: L.L.


Fotografija: Instagram

Do sada smo već naučili kako Instagram često priča svoju priču, onu nešto drugačiju od stvarnosti, ljepšu, naprosto savršeniju. Broj pratitelja često su zapravo plaćeni profili, a iza lijepih fotografija kriju se sati uređivanja u programima za obradu fotografija. Na kraju krajeva, svi smo se barem jednom i u domaćim medijima susreli s takvim i sličnim situacijama, a Anna Sorokin, navodna nasljednica iz Njemačke, odvela je cijelu priču na jednu novu razinu. Kako smo već pisali, riječ je o prevarantici koja se silno željela obogatiti, družiti s njujorškom elitom, pojaviti se na svim važnim događajima diljem New Yorka pa je iskoristila svoj Instagram profil, lažno se predstavila i uspjela stvoriti priču u koju su zatim brojni povjerovali. Ipak, kako svako loše djelo slijedi još gora kazna, Anna Sorokin koja se prijateljima i poznanicima predstavljala kao Anna Delvey, trenutno odrađuje svoju kaznu.

Slučaj prevarantice s Manhattana Anne Delvey i što smo iz njega naučili (фото 1)

Njezina je priča poprilično bizarna. Naime, ova se mlada navodna njemačka nasljednica, kako se predstavljala poznanicima, a kasnije i prijateljima iz visokih elitnih krugova, dosjetila sjajnog načina za lagodan život. Najprije je podvalila priču o svom njemačkom nasljedstvu, stekla prijatelje koji su je uvodili na sva važna mjesta, a zatim pronašla prijateljicu koja je u to vrijeme radila u prestižnom magazinu Vanity Fair i započela jednu sasvim novu priču.

Rachel DeLoache Williams, tadašnja najbolja prijateljica Anne Sorokin nije nimalo sumnjala u njezino podrijetlo. U jednom je intervjuu otkrila kako je, kada joj se Anna počela javljati, provjerila njezin Instagram profil, na kojem je brojila više od 40 tisuća pratitelja, od kojih su velik broj zapravo bili njihovi zajednički prijatelji i to joj je dalo razloga da povjeruje svemu što Sorokin o sebi govori. Williams nije posumnjala ni u situacijama kada bi Sorokin zaboravila svoju kreditnu karticu, zaboravila rezervirati karte za put koji su dogovarale mjesecima pa bi ti isti troškovi pali na leđa Rachael DeLoache Williams, no sumnja se probudila kada je Sorokin, na jednom od njihovih putovanja u Marakeš, naprosto nestala u trenutku kada je trebalo platiti račun.

Williams se našla u situaciji u kojoj je račun od preko 60 tisuća dolara morala podmiriti sama, a Sorokin se nakon toga ispričala i rekla kako će sav novac vratiti. To se, naravno, nije dogodilo. Nakon nemilog događaja za Williams, počela je preispitivati svoje prijateljstvo, ali i samu Annu Sorokin o njezinom podrijetlu. Ispostavilo se kako je Sorokin za vrijeme svoje "operacije" obmanula brojne kompanije, hotele, restorane i banke za više od 200 tisuća dolara. Ostatak troškova pokrivali su njezini prijatelji.

Slučaj prevarantice s Manhattana Anne Delvey i što smo iz njega naučili (фото 2)

Primarni cilj Anne Sorokin, kako je govorila svojim prijateljima, bio je stvoriti novi "Soho House", mjesto kreative i umjetnosti samo za odabrane, kojim bi zatim stvorila mjesto za sebe na njujorškoj umjetničkoj sceni. Upravo zbog brojnih, na prvi pogled vjerodostojnih, fotografija koje je objavljivala na svom Instagram profilu, ljudi koji su s njom provodili najviše vremena, ni u jednom trenutku nisu posumnjali u njezinu autentičnost. Ipak, njezina prijevara nije potrajala. Već u svibnju ove godine Sorokin osuđena je na četiri do 12 godina zatvora, a Williams, njezina dotadašnja najbolja prijateljica te ujedno najveća žrtva njezine prevare, ovih je dana u javnost izašla s knjigom pod nazivom "My Friend Anna, The true story of Anna Delvey, the fake hairess of New York City".

Osim knjige, Netflix je već otkupio prava na njezinu priču te Sorokin isplatio poprilično svotu novaca kako bi pristala na snimanje. Hoće li se uz prodaju svog imena i prihvaćanjem izlaganja svog iskrivljenog života izvući iz zatvorskih kazni, još je nepoznato, no Anna Sorokin sve nas zajedno može podučiti još jednoj vrlo važnoj lekciji. Onoj da smo došli u doba kada Instagram kao društvena mreža u prevelikoj mjeri utječe na naše živote te onoj da zbilja ne treba vjerovati svemu što stoji na toj i brojnim drugim društvenim mrežama. Sorokin će možda prodati svoj imaginarni život, no to je neće učiniti njujorškom miljenicom kako je planirala, već će njezin život ostati obilježen prijevarom koju američka javnost, ali i ostatak svijeta neće tako skoro zaboraviti.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar