Search

\"Sober October\" – što znači i koristi li zbilja vašem zdravlju?

"Sober October" – što znači i koristi li zbilja vašem zdravlju?

Još uvijek se stignete priključiti

Tekst: L.L.


Posljednji i, priznajemo, poprilično koristan hit na društvenim mrežama, postao je "Sober October", pokret koji okuplja ljude diljem svijeta u jednom jedinom naumu – da čitav listopad ostanu trijezni. Izmišljen je kako bi se, između ljeta i prvih zimskih druženja, tijelo resetiralo i bilo spremno za blagdanska druženja. No, nosi li zbilja mjesec dana pauziranja od alkohola bolje zdravstveno stanje?

Ovim su se fenomenom pozabavili američki znanstvenici te su tako otkrili kako za one koji piju tek povremeno, primjerice, jednom ili dva puta tjedno, mjesec dana bez alkohola ne donosi pretjerane zdravstvene benefite, dok za one koji u alkoholu uživaju svakodnevno, može imati čak i negativne posljedice. Drastično smanjivanje unosa alkohola može uzrokovati manjak sna i nuspojave poput slabosti i povraćanja.

"Sober October" – što znači i koristi li zbilja vašem zdravlju? (фото 1)

Kako je riječ o manjim istraživanjima, ona se ne mogu shvaćati doslovno te reakcija na prestanak konzumacije alkohola na mjesec dana zapravo ovisi o pojedincu, no istraživanje je, s druge strane, pokazalo i kako nakon mjesec dana apstinencije od alkohola može imati i pozitivne posljedice. Naime, povratak aktivnom ispijanju alkoholnih napitaka kod nekih je slučajeva postalo rjeđa pojava.

Ipak, izazovi poput "Sober Octobera", naravno, nisu negativni i iako neće drastično promijeniti zdravstveno stanje onih koji alkohol konzumiraju tek vikendom, svakako je dobar način za čišćenje organizma i neće vam donijeti baš nikakve negativne posljedice. Kako se nalazimo već na sredini listopada, ako se i niste uspjeli priključiti ovom trijeznom izazovu, ne očajavajte, tu su i "Dry November" te "Dry January" koji se, logično slave na isti način na koji se slavi i "Sober October" – bez alkohola.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više