Search

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao

Tekst: Tina Kovačiček


Prije nešto više od godinu dana u sklopu zagrebačkog Swanky Mint hostela, u Ilici 50, otvoren je SOI Fusion bar. Prije koji mjesec proširili su ga na cijeli dio terase i bara u prizemlju Swanky Monkey Gardena, i čini se da je tako odlučila baš publika. Naime, za vrijeme dok smo još išli u restorane (nadamo se da ćemo uskoro opet), SOI Fusion je bila ta lokacija u gradu gdje se traži stol više, a često i rezervacija unaprijed, mjesto gdje se stolovi za vrijeme ručka i večere brzo pune, a zbog cjelokupne se usluge i atmosfere osjećate kao lansirani u neku od europskih metropola. Kako i ne bi, kada ga je osmislio uspješan tandem Vid Nikolić - Vedran Gulin zbog čega se u SOI Fusionu jedu odlična azijska jela i piju jako zanimljivi kokteli, domaća soda ili se pak bira sa zanimljive vinske karte. Zapravo dok čekamo da se restorani otvore, SOI Fusion dostavlja na adresu, na svu sreću. Obojica, Vid i Vedran, poznati su u društvenim krugovima kao vrlo poduzetni, ali i kao vizionari, pri čemu su uspjeli SOI Fusion baru dati pečat koji nadilazi samo “restoran azijske kuhinje”. Ostvarivši različite suradnje s umjetnicima, ilustratorima, dizajnerima pa čak i kreativnom agencijom Utorak, stvorili su, kako mi kaže Vedran, svoj mali svemir. S Vedranom smo poželjeli razgovarati o njihovom uspješnom poslovnom konceptu, kako se pokazalo, koji je Zagrebu baš nedostajao.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 1)

SOI Fusion bar prije godinu dana vs. SOI danas. Što se sve dogodilo tijekom vaše prve godine života?

Našu prvu godinu možda najbolje ilustrira činjenica da nas je u prvoj postavi bilo četvero, a da nas je danas 14. Rasli smo brzo, prilagođavali se novim uvjetima koje nam je priuštila ova "povijesna" godina, širili kapacitete i trudili se biti najbolji što možemo, a da se pritom i dobro zabavimo.

Chef Vid Nikolić glavni je i odgovorni kreativac kuhinje. Kako danas izgleda SOI gastro karta, kako se mijenja jelovnik, kada možemo očekivati iznenađenja s novim stvarima na jelovniku, ono najbitnije - gdje nabavljate namirnice?

Jelovnik se mijenja dijelom sezonski, a dijelom emotivno. Neka jela ne idu s menija jer su gosti vezani za njih, a neka jer ih mi ne damo. Ono što je sigurno je da svako malo izađe neki novitet kao što je recimo najnovija Vidova fuzija tajlandskog Khao Soia s japanskim ramenom i karaage piletinom. Jedno od onih jela koje postane instant hit pa smo sada u problemu jer nismo još razvili način na koji ga možemo dostaviti, a da ostane na ispravnoj razini kada stigne na adresu. Bitno nam je da hrana koju šaljemo dostavom bude na jednakoj razini kao ona u restoranu i da goste doma ili u uredu tretiramo kao i one u restoranu.

Izvori namirnica su različiti. Povrće i voće su većinom domaći jer postoji lokalna proizvodnja. Isto je i s mesom koje gotovo u potpunosti dolazi od lokalnih mesara, ali začini i drugi sastojci specifični za azijske kuhinje dolaze s izvora. Danas je u Zagrebu moguće nabaviti sve što vam treba za azijsku kuhinju, a ponuda je sve bolja i za druge specifične nacionalne kuhinje.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 2)

Što je to što je nedostajalo Zagrebu, a da je dobio sa SOI Fusion barom?

Teško je govoriti o sebi tako, ali azijska kuhinja u Zagrebu je do prije par godina imala 3 oblika - skuplji sushi/japanski restorani, standardni kineski te fast food inačice sushija i drugih popularnih formata. Mi smo u kategoriji koja se u svijetu zove fast casual i pomirujemo visoku kvalitetu uz ne toliko visoke cijene, ali imamo i dobru uslugu, kvalitetnu glazbu, a nadamo se i svima ugodnu atmosferu. Nisam siguran je li baš to Zagrebu nedostajalo, ali mi neke stvari radimo drugačije - jedna od njih je i da ne prodajemo flaširanu vodu - ne vidimo smisao u tome da uz potpuno ispravnu pitku vodu u restoranu angažiramo dobavljače, dostavu, zbrinjavanje ambalaže i naplatu nečega što je već dostupno i što bi trebalo biti jedno od osnovnih ljudskih prava.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 3)

Poseban dio ove priče odnosi se i na koktele s tvojim potpisom. Oni dolaze s izvornim prirodnim sastojcima što je genijalno, radite i svoju sodu, a trenutno je vrijeme i vaše originalne sode od mandarine, je li tako?

Ovo je još jedna od spomenutih drugačijih stvari u našem malom svemiru (smijeh). Kada smo počinjali, odlučili smo da ćemo, kada već azijske sastojke za hranu nabavljamo s druge strane svijeta, one za piće pokušati nabavljati u neposrednoj blizini i uz što manje utjecaja na okoliš. Već smo dosta ljudi navukli na našu sodu od smokvinog lista. Kako je sezona listanja smokve gotova, trenutno razvijamo sodu od ekološki uzgojene mandarine koja će se uskoro naći i u dostavi. Koktele smo, kada smo počinjali, zbog premalog šanka i činjenice da je u smjeni bila jedna osoba koja je bila i barmen i konobar i pomoćno osoblje, unaprijed pripremali i točili s točionika. Većina naših pića danas je složena tako da pripremu i serviranje može odraditi bilo tko od servisnog osoblja i da je sve brzo gotovo i fino.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 4)
SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 5)

Tri koktela koja obavezno vrijedi probati prema tvom savjetu?

Gin sa sodom od smokvinog lista umjesto tonika, spritz od Piena pjenušca iz Sv. Jane u kombinaciji s Bermetom Philipecz iz Samobora ili našu rekonstrukciju gin tonica koja je u potpunosti bez šećera, bilo umjetnih ili prirodnih.

Jesu li izolacijski kokteli još uvijek aktualni?

Pripremamo novu ediciju izolacijskih koktela u nešto drugačijem izdanju - pakiranja, okusi, sve novo (smijeh). Stiže nam sok od eko mandarine s đumbirom i soda od limunske trave s klinčićem, ali i neki twistovi na klasike. Tako osim zimskog kuhanog vina koje rade naši prijatelji iz Dobre berbe, svi oni kojima topli dom nije ugođaj za tople napitke mogu naručiti Xmass Sangriu koja se poslužuje s ledom ili gin sa već spomenutom sodom.

Manje božićni, ali jednako fini su Strawberry Margarita s dodatkom korejskog sojua od jagode i domaćom grenadinom ili Dan Dan Sour koji reinterpretira naše Dan Dan noodlese - bourbon s kikiriki maslacem uz naš vlastiti 5 spice sirup.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 6)
SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 7)

Osim inovativnog gastro koncepta, SOI je otišao i puno šire u svojoj fuziji. Ostvarili ste zanimljive i vrlo različite suradnje. Reci mi više o tome i o svakoj pojedinoj suradnji?

Suradnje su, kao i većina naših odluka, spontana i kreativna rješavanja problema. Limitirana edicija Zagreb Social Club majica nastala je iz potrebe za uniformiranjem ljudi u servisu, a da nemamo standardne majice s logotipom. Najveća drama s ovim majicama je to što ih nemamo dovoljno za prodaju svima koji su nas za majice pitali.

Mane Mei, čovjek koji crta poruke optimizma, zahvalnosti i pristojnosti po zapuštenim gradskim zidovima nam je pao na pamet kad smo trebali urediti vrata skladišta na terasi pa sada tamo imamo šarenu apstrakciju u kojoj se nalazi japanska zdravica KANPAI.

Vizualnu komunikaciju na društvenim mrežama smo začinili radovima svestranog majstora ilustracije Vedrana Klemensa koji je kreirao hrpu životinjskih likova na granici japanske i tajlandske stripovske estetike, a zimska kolekcija "uniformi" nam se krčka s nezavisnom kreativnom agencijom Utorak. Oni već godinama izbacuju različite varijante svoje majice za dan poslije s natpisom "srijeda", a SOI srijeda majice bi, kada se opet otvorimo, trebale biti i svojevrsni teaser za akcije koje ćemo u restoranu imati utorkom (smijeh). Trenutno dogovaramo s Lukom Hrgovićem i Dinom Juliusom, koji su 4 godine u vlastitoj produkciji snimali genijalni low tech kratki SF film "Slice of life", da se jedan od komada scenografije iz filma doseli kod nas i jako se radujemo vidjeti kako će se uklopiti u prostor.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 8)
SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 9)

Stvara se jedna sasvim nova zajednica SOI Fusion publike koja nadilazi hranu i piće. Moram priznati jako dobra ideja.

Nekako se poklopilo da imamo različite interese i u drugim stvarima osim u samom ugostiteljstvu - Vid je u slobodno vrijeme aktivan u astronomiji i sjajan fotograf, a ja sam uz prošlost u dizajnu zavirio i u hrpu drugih industrija. Poznajemo puno ljudi koji su zahvaljujući tome pronašli SOI, ali su onda zahvaljujući onome što nudimo i kako to radimo postali naši stalni gosti. Naša je mala baza fanova na okupu prvenstveno zbog hrane, ali očito ako si dovoljno otvoren možeš to i nadgraditi u drugim smjerovima.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 10)

Uzbudljivost europskih metropola najčešće procjenjujem po mogućnosti izbora pa me zanima mogu li i vegani zadovoljno izaći iz SOI-ja? Pripremate li proširiti možda ponudu u tom smjeru?

Veganstvo je velika i važna tema, ali se nažalost u praksi pokazuje kao dosta marginalna na domaćem tržištu. Gotovo 30% naših jela može se naručiti u vegetarijanskoj, a neka od njih i u veganskoj verziji, ali ukupni udio u prodaji im je i dalje ispod 5%. Jako se teško pripremiti za posluživanje jela s tako malim obrtajem. Recimo, prije par mjeseci smo na menu uvrstili genijalnu indonezijsku gado gado salatu s prženim tofuom, hrpom parenog i svježeg povrća i raznih dodataka uz curry umak na bazi kikirikija, ali smo je brzo morali i maknuti s menija zbog premalog interesa. Ispada da je domaća veganska scena glasnija nego brojnija (ili mi možda nismo na mapi zagrebačkih vegana), ali nastavit ćemo pokušavati i dalje. Svjetski trendovi pokazuju da je veganska dijeta smjer u kojem se krećemo - možda nećemo svi postati vegani, ali ćemo definitivno smanjiti udio namirnica životinjskog porijekla u prehrani.

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 11)
SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 12)

Što još možemo od vas očekivati?

Deserti su područje koje nismo još u potpunosti razradili - samo jedan desert nam je na karti već mjesecima, ali iako je senzacionalan, u pripremi ih je još nekoliko za koje pripremamo tehničke uvjete. Osim toga, postoji vjerojatnost i da će se sljedeća koktel i desert karta preklapati, ali o tome kad se ponovo otvore restorani.

Najbolje doba za posjet SOI Fusion baru?

Iz trenutne perspektive - kada nije lockdown (smijeh), a ako ćemo ozbiljno, postoji nešto dobro u svakom dobu. U mjesecima prije zatvaranja nam je za ručak bilo užurbano i poslovno, večeri u toku tjedna su bile opuštene i vesele, a vikendom je obično bilo krcato i malo glasnije zbog tuluma na Swanky terasi. Moje najdraže doba je onih par sati između ručka i večere kad je malo ljudi u lokalu, a zdjela ramena i fino piće na stolu (smijeh).

SOI fusion bar nije samo restoran. To je koncept koji je Zagreb trebao (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više