Search

Studio Kut na kvadrat: Najljepše svjetske zelene adrese

Studio Kut na kvadrat: Najljepše svjetske zelene adrese

Jer biljke su jako cool!

Urednik: T.K.


Image: Ortobotanicopd.it,
Unsplash/ Zac Wolff,
Chris Barbalis

Studio [ kutnakvadrat ] se bavi oblikovanjem funkcionalnih i dekorativnih predmeta od betona, a osnovali su ga Krešimir Tušak i Tonći Urošević. Protekle dvije godine, koliko brend postoji, bile su iznimno uspješne, a Krešimir i Tonći domaćem tržištu dizajna dali su šaroliku ponudu vaza za biljke, dekorativnih zdjela te stolnih i podnih lampi, izrađenih od sirovog betona. Ono zbog čega su nam također iznimno dragi jest činjenica da sve proizvode izrađuju ručno zbog čega su predmeti unikatni, a rade i kalupe uporabom predmeta od plastike, metala, pleksiglasa smanjujući pritom količinu takvog otpada. Ove godine osmislili su novu kolekciju koju, uz nove linije i modele, obilježava spoj jakog monokromatskog kolorita i pastelnih nijansi.

Njihove proizvode možete pronaći na nekoliko lokacija u Zagrebu, između ostalog i u novootvorenom Hortiartu u Zvonimirovoj 24, a i vrata njihovog zagrebačkog studija u Modecovoj 13 su uvijek otvorena za sve znatiželjne. Osim što dizajniraju lijepe stvari za biljke, poželjeli smo da nam kažu koje su njihove najdraže zelene svjetske adrese, baš tamo gdje su biljke najljepše.

Botanički vrt u Padovi, Italija
Orto Botanico, 15 - 35123 Padova

Botanički vrt Sveučilišta u Padovi, jedan od najcjenjenijih botaničkih vrtova na svijetu, kojeg uvijek rado posjetimo na našim putovanjima po sjevernoj Italiji. Ovaj botanički vrt utemeljen je 1545. godine s ciljem upoznavanja studenata s ljekovitim biljem. Zanimljivost vezana uz njega je da su u njemu po prvi puta u Europi uzgajane biljke poput krumpira i suncokreta bez kojih bi današnja prehrana bila nezamisliva. Maksimum uzgoja postignut je 1854. godine kada se na području vrta moglo pronaći čak 16.000 biljnih vrsta, dok danas šećući prekrasno uređenim trasama možete vidjeti oko 7.000 biljaka, odnosno 3.500 različitih biljnih vrsta. Ako se nađete u blizini ovog botaničkog vrta, svakako preporučujemo ugodnu, opuštajuću šetnjicu čak i ako niste jedan od ljubitelja zelenih ljubimaca. Za otprilike 4 eura, koliko ćete platiti cijenu karte, isplati se napuniti pluća i razgledati ovu UNESCO-om zaštićenu ljepoticu.

Studio Kut na kvadrat: Najljepše svjetske zelene adrese (фото 1)

Alnwick Poison Garden,Velika Britanija
Denwick Lane, Alnwick NE66 1YU, Ujedinjeno Kraljevstvo

Jedan od neubičajenijih vrtova koje smo posjetili je Alnwick Poison Garden. Na ulazu nas je dočekala upozoravajuća oznaka "These Plants Can Kill", čim smo to vidjeli obrazi su nam se ozarili i pohitali smo prema ulazu. Ono što nas je dočekalo s unutarnje strane dvorca teško je opisati riječima. Prekrasno uređeni perivoji koje je osmislio poznati krajobrazni arhitekt pod imenom Capability Brown oduševili su nas na prvu. Ovaj neobični vrt sadrži stotinjak pomno biranih i iznimno otrovnih biljaka koje vas doslovno mogu ubiti. Među njima se mogu pronaći i psihoaktivne biljke poput opijuma, kanabisa, gljiva i duhana. Sve biljke, naravno, imaju dozvolu za uzgoj na području vrta, a upozorenja o zabrani diranja kao i približavanja i udisanja biljaka nalaze se na svakom koraku, na što će vas upozoriti i profesionalni vodič.

Il Bosco Vericale, Milano, Italija
Četvrt Porta Nuova

Uspješan eksperiment koji je ove godine proslavio svojih prvih velikih 5 godina, nalazi nam se na top listi želja za pogledati uživo. Ovi zeleni blizanci vrište da ih se pogleda, doživi i puno toga od njih nauči. Il Bosco Verticale ili "Vertikalna šuma" predstavlja uspješan model održivog urbanizma u kontekstu simbioze prirodne i urbane sredine, a sadrži dva nebodera na kojima je posađeno 900 stabala, 5 tisuća grmova i 11 tisuća trajnica koji uspješno reduciraju gradski smog stvarajući pritom velike količine kisika. Također, od nastanka ovih zelenih divova, povećana je bioraznolikost grada u vidu raznih vrsta ptica i insekata. Uz to, izgled nebodera se mijenja sa svakim godišnjim dobom pa svaki put izgledaju potpuno preobraženo. Iako ih nismo još posjetili, ove godine smo imali priliku poslušati predavanje njihova stvaratelja, arhitekta Stefana Boerija o zelenoj i održivoj arhitekturi u sklopu sajma interijera InDizajn.

Studio Kut na kvadrat: Najljepše svjetske zelene adrese (фото 2)

Adachi Museum of Art, Japan
320 Furukawa-cho, Yasugi, Shimane, 692-0064, Japan

Ako ste u posjeti ovoj prekrasnoj zemlji, Adachi Museum Of Art koji okružuje pet različitih tipova vrtova na 165 tisuća četvornih metara, nezaobilazna je stanica. Japanski vrtovi poznati su u cijelom svijetu zbog svoje nenadmašne ljepote i nevjerojatne imitacije prirode. Ovaj vrt, kojeg je dizajnirao Adachi Zenko, zamišljen je kao živa slika koja se svakodnevno mijenja, tako da ćete rijetko, ako i ikad, uloviti isti moment, a proglašen je najboljim vrtom u Japanu čak 16 godina za redom. Kombinacija opuštajuće atmosfere kojom zrače ovi vrtovi i japanskog slikarstva teško da će vas ostaviti ravnodušnim.

Studio Kut na kvadrat: Najljepše svjetske zelene adrese (фото 3)

La Fabrica, Barcelona, Španjolska

Savršen spoj napuštene tvornice cementa, dizajna i prirode pretočen u životni prostor koji je oblikovao arhitekt Ricardo Bofill. Kada razmišljamo o uređenju interijera, dizajnu općenito i skladu koji se može postići spajanjem nezamislivog, uvijek se rado sjetimo ovog arhitektonskog diva. Prekrivena biljkama penjačicama i okružena vrtom eukaliptusa, palmi, maslina i čempresa, ova napuštena tvornica daje dojam postapokaliptičnog, a opet toplog i inspirativnog mjesta u kojem bismo se rado sakrili od napada zombija (smijeh). Kompleks sadrži osam silosa, podzemne galerije i ogromne hale koje je ovaj umjetnik prenamijenio u svoj životni i radni prostor koji uključuje urede, laboratorije, arhivu, knjižnicu i ogromni prostor za izložbe. Zbog svoje veličanstvenosti nazvao ga je "The Cathedral". Tako, nekoć veliki onečišćivač okoliša, danas predstavlja inspiraciju za ekološku gradnju, održivost i sklad s prirodom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više