Search

\"Super single\": koga ovaj izraz adekvatno opisuje i što zapravo znači?

"Super single": koga ovaj izraz adekvatno opisuje i što zapravo znači?

Moć nove generacije ili zamka 21. stoljeća?


Image: PR,
screenshot

Pisali smo već o tome kako je u današnje vrijeme postalo "cool" biti single, međutim svjedočimo tome da danas ima sve više osoba koje bi prije bile slobodne, nego u vezi. One ne žele ući u vezu, ne zato što je to danas moderno nego zato što su konstruirale vlastiti održivi "ekosistem", koji bi im druga osoba jednostavno narušila... Je li riječ o revoluciji ili fenomenu koji će nas dovesti do socijalnog udaljavanja?

Danas smo izloženi, više nego ikad, novim terminima kojima se pokušavaju objasniti novi društveni fenomeni. Do njih dolazi jer nas društvene mreže i novi tempo života "guraju" u stanja za koja još nismo čuli i koje ne znamo identificirati. Ti novi termini nerijetko nam dolaze iz omiljenih serija, filmova pa se svako malo moramo "educirati" o tome kako da definiramo naša ili tuđa ponašanja i stanja. Jedan od novih termina, koji je nedavno ugledao svjetlo dana, jest super single. Izraz je predstavljen u seriji "Better Things", kada samohrana majka Sam Fox objašnjava zašto ne želi stupiti u vezu.

"Super single": koga ovaj izraz adekvatno opisuje i što zapravo znači? (фото 1)

Sam Fox žena je kojoj su djeca, karijera i njezino slobodno vrijeme na prvom mjestu. Odnose ima samo onda kada ona to želi, a pod odnosima podrazumijevaju se oni seksualni. Ona ne traga bjesomučno za osobom koja će joj "ispuniti" život jer je njezin život već ispunjen. Bespotrebnih odnosa rješava se brže nego netko ustajalog kruha, a ono što želi postići jest životni balans, a ne pronalazak idealnog muškarca. Nije prvi put da se susrećemo s takvim likom. Sjetimo se Samanthe Jones iz "Seks i grada". Ona je lik koji je predstavljao na jedan način budućnost, odnosno profil žene s kojim se nismo često susretali. Poslovno uspješna žena koja svoj seksualni život drži otvorenim, a pritom svu emocionalnu potporu crpi od svojih prijateljica. Sve ostale vrste odnosa u njezinom životu su "potrošne". Ovakve žene danas nisu rijetkost, nego se čini da ih ima i da će ih biti sve više. 

"Super single": koga ovaj izraz adekvatno opisuje i što zapravo znači? (фото 2)

Tko su super single osobe? Koje su njihove karakteristike? Riječ je o osobama koje nisu u vezi i, iako im se oduvijek govorilo da moraju imati nekoga kako bi njihov život dobio smisao, one su razvile održivi "ekosistem" u kojem im ta "druga polovica" jednostavno nije potrebna. To su osobe koje su jako dobre u tome da budu same. Možda čak i predobre jer u jednom trenutku dolaze do "zida", a on se očituje u njihovoj nemogućnosti da zamisle drugu osobu kao aktivnu stavku unutar njihova života. Jednostavno ne žele dovoditi drugu varijablu u sistem koji tako dobro funkcionira i bez nje.Oni "vezu" vide kao potencijalnu opasnost za njihov način života u kojem su otkrili kako biti zadovoljni, sretni i ispunjeni te ne žele da im to netko naruši

Takvih primjera ima i među slavnima. Dovoljno je da spomenemo imena kao što su Diane Keaton i Whoopi Goldberg. One se ne užasavaju ostati cijelu nedjelju same na svom kauču čitajući omiljenu knjigu ili gledajući najdražu seriju. Umjesto da se predaju očaju jer nemaju nekoga s kim bi dijelile svoju svakodnevicu, one slave svoj život u kojem su posvećene sebi i svojoj uravnoteženosti. To ne znači da su te osobe u potpunosti lišene ljudske interakcije. Upražnjavaju bogat društveni život, ali na ljubavnom planu osjećaju veću "sigurnost" kada su same, nego kada su u vezi. 

"Super single": koga ovaj izraz adekvatno opisuje i što zapravo znači? (фото 3)

Osobe koje imaju ovakav pristup životu često nailaze na neodobravanje od strane društva. Mnogima je teško prihvatiti da postoje ljudi koji su zadovoljni u svojoj koži i nije im potreban netko drugi da bi ih "upotpunio". Vjerojatno je tako zato što nam je svima problem razumjeti kako netko može živjeti drugačijim stilom života od nas, većine. Sve mudre izreke ovoga svijeta govore kako moramo prvo naučiti voljeti sebe i naučiti biti sami sa sobom, kako bismo uopće mogli graditi suživot s drugom osobom.

Neki su u tome uspjeli, ali ne žele ići taj korak dalje i rušiti svoj mir uvodeći drugu osobu u svoj život. I to je za pohvalu! Živimo u vremenu kada oba spola mogu više-manje na isti način zarađivati za život i ne ovisiti o onom drugom. Pa onda, zašto bi se svatko morao vezati? Nečija supermoć u 21. stoljeću se sastoji od toga da bude sam i s time bude zadovoljan. I dobro je dok imaju mogućnost da žive tako, a ne da ih "mi" kao društvo napadamo jer sami sebi nismo u stanju biti "sigurnosna mreža". 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više