Search

Sve što trebate znati: Vodič za rad od kuće

Sve što trebate znati: Vodič za rad od kuće

Donosimo nekoliko jednostavnih, ali korisnih savjeta

Tekst: L.L.

Image: Unsplash

S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji i svijetu, vjerujemo kako je velik dio vas, zbog vlastite i sigurnosti drugih, svoj posao odlučio prebaciti u kućnu atmosferu. Iako je rad od kuće možda nešto o čemu maštate već dulje vrijeme, a pidžama jedino odijelo koje želite imati na sebi dok obavljate svakodnevne zadatke na laptopu, baš kao i svaka druga obaveza, i on sa sobom donosi izazove.

Organizacija vremena, više sati provedenih ispred ekrana i gubitak koncentracije samo su dio problema koji bi vas mogli zadesiti u ovoj novonastaloj situaciji. Upravo zato, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam rad od kuće učiniti lakšim, jednostavnijim te vam ostaviti vremena za ostale aktivnosti kojima ste se ovih dana planirali baviti unutar vlastitog doma.

Za početak, odvojite radni prostor od onoga za odmor

Mjesto na kojem ste odlučili raditi, bez obzira radi li se o radnom stolu, kauču ili kuhinjskom otoku, trebalo bi biti odvojeno od onog mjesta koje povezujete s odmorom. Površina na kojoj će stajati vaš kompjuter ili laptop trebala bi biti odvojena od onih na kojima obično jedete ili uživate u drugim aktivnostima, a poželjno je i da je odvojena od mjesta na kojima aktivnosti obavljaju i vaši ukućani.

Prvih ćete se dana vjerojatno tražiti i premještati sve dok ne pronađete ono što vam najbolje odgovara, no na umu imajte kako su koncentracija i mir ono čemu težite te pokušajte pronaći mjesto koje će vam upravo to i pružiti.

Sve što trebate znati: Vodič za rad od kuće (фото 1)

Trebat će vam i oprema

Kada ste pronašli savršeno mjesto za rad, a kako bi posao iz udobnosti vlastitog doma zbilja bio udoban, važno je iskoristiti ono najbolje što posjedujete. Odaberite udobnu stolicu sjedenje u kojoj kasnije neće uzrokovati bolove, slušalice koje će vas izolirati od okoline, a odlična ideja bit će i odjeća u kojoj se osjećate ugodno, ali vas istovremeno podsjeća i na činjenicu da, iako se nalazite u vlastitom domu, obavljate posao koji zahtjeva profesionalnost.

Naravno, to ne znači da svakog jutra trebate obući uobičajeni outfit za posao, šminku i cipele, no traperice i košulja bit će dobar odabir u slučaju hitnih video poziva ili drugih, sličnih situacija. Osim toga, stvorit će osjećaj da se zbilja nalazite na radnom mjestu i da posao koji stoji ispred vas zbilja treba biti obavljen.

Od ostalih dodataka, dobro je pripremiti i dobru rasvjetu, notes i olovku za hitne zabilješke te držati mobitel nadohvat ruke.

Rutina je pola posla

Iako rad kod kuće daje mogućnost da spavate dulje, a tuširanje i doručak ne obavljate u žurbi, već nakon nekoliko dana zatvorenih u stanu ili kući shvatit ćete kako vam je, želite li sve stići obaviti unutar zadanih osam sati, potrebna rutina. Prilagodba na rad kod kuće nije jednostavna upravo zato što vas klijenti često mogu kontaktirati i van radnog vremena pa se rad nerijetko oduži i na nekoliko sati više. Najbolje rješenje za to bit će stvaranje navike, bez obzira na to koliko će razdoblje rada od kuće zapravo trajati.

Pokušajte se buditi u isto vrijeme, sve što trebate obaviti prije početka rada obavite u barem približno jednakom vremenskom roku svakoga dana, a dobra ideja bit će i planiranje odmora između nekoliko sati gledanja u ekran.

Sve što trebate znati: Vodič za rad od kuće (фото 2)

Odmor neka traje najviše pola sata, a za to vrijeme pripremite brzinski ručak, obavite nekoliko jednostavnih vježbi kako bi se po povratku na stolicu ili fotelju osjećali bolje ili jednostavno skuhajte kavu i napravite nekoliko krugova po kući ili stanu. Iako možda zvuči smiješno, tjelovježba bilo kakve vrste uvijek će vam dobro doći, posebice u slučaju posla koji zahtjeva višesatno sjedenje ispred ekrana.

Sve navedeno zatim uvrstite u rutinu. Napraviti možete i popis zadataka za pojedini dan, upisati ih u rokovnik ili planer pa zatim jedan po jedan skidati s liste. Osim što ćete se osjećati bolje, sav posao obavit ćete u zadanom vremenu, a zatim će vam ostatak ostati za opuštanje i aktivnosti kojima se na kraju svakog uobičajenog radnog dana posebno veselite.

Komunikacija u ovoj situaciji znači više nego što mislite

Važna stavka rada od kuće u ovoj situaciji bit će i komunikacija s kolegama. Napravite WhatsUp ili Facebook grupu, komunicirajte baš kao da sjedite u uredu, provjeravajte mailove i javljajte se na telefon. Nikada ne znate tko i zašto vas može trebati, a neobavezna komunikacija s kolegama pak vam može pomoći da se osjećate opuštenije i novonastalu situaciju prihvatite na smireniji način. Također, postoji mogućnost da ćete uz savjetovanje s kolegama s kojima ste i inače u svakodnevnom fizičkom kontaktu, lakše i efikasnije obavljati posao.

Sve što trebate znati: Vodič za rad od kuće (фото 3)

Rad od kuće ima svoje granice

Jedna od važnijih stvari koje za vrijeme rada od kuće naprosto morate obaviti jest obavijestiti ukućane i one koji bi vašu pomoć mogli zatrebati kako raditi iz udobnosti vlastitog doma ne znači biti na raspolaganju 24 sata dnevno. Upozorite ukućane kako vam je potrebna koncentracija i vrijeme za sebe te da u satima kada radite ne dižu preveliku buku i ne ometaju vas.

Za uštedu vašeg vremena i što bezbolniji rad od kuće dobro je ne naglašavati susjedima i onima koji bi vam koncentraciju mogli narušiti kako ste kod kuće i na raspolaganju baš cijeli dan, osim u, naravno, hitnim situacijama kada je bližnjima zbilja potrebna vaša pomoć.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više