Search

Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop

Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop

Tekst: Tina Kovačiček


Još do nedavno, gramofonske su ploče bile na izdisaju. No, u međuvremenu taj je vinilni komadić glazbene sreće ipak pronašao put do ljubitelja analognog zvuka. Pogotovo u svijetu. A takvih ljubitelja ne nedostaje niti u Zagrebu iako bismo po broju prodavaonica gramofonskih ploča voljeli da ih je više. Zato su se na hrabar poduzetnički pothvat, s idejom da promjene kulturnu sliku Zagreba, odlučili Tatjana i Toni Suman. I to na adresi Dubrava 31 prije nekih tjedan dana otvorili su Analogni zvuk, šarmantno i drugačije mjesto na kojem se voli glazba.

Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 1)

"Sama ideja o otvaranju prodavaonice ploča u Dubravi bila je Tonijeva. Nakon kratke prezentacije supruzi i njezine više nego pozitivne reakcije bacili smo se na brainstorming i ta ideja je dobila i dodatnu dimenziju. Odlučili smo proširiti ponudu i s mnoštvo dodatnih stvari osim samih ploča i tako objediniti sve naše interese. Odluka je pala u sekundi i bez razmišljanja - to je bilo apsolutno “da” s uskličnikom. Nakon toga zasukali smo rukave i krenuli. Prvi korak je bio davanje otkaza u firmi gdje je Toni radio, zatim nabava ploča, traženje i uređenje prostora i još štošta. Uz veliku pomoć naših predivnih i nesebičnih roditelja i prijatelja, ideja i želja o otvaranju shopa se ostvarila te smo početkom srpnja otvorili svoja vrata" govore mi Toni i Tatjana o ideji da stvore novo mjesto u gradu koje bi mnogima mogao postati i dnevni boravak.

Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 2)
Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 3)
Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 4)

"Prostor je uređen s puno ljubavi. Posvetili smo puno pažnje detaljima i sitnicama. Bilo nam je jako bitno da to bude ugodan, cosy prostor pun topline. Željeli smo da svatko tko dođe ima osjećaj kao da je u dnevnom boravku i da se tu dobro osjeća. Rekli smo da želimo biti dnevni boravak Dubrave, a upravo tako izgleda i naš prostor." Tako posjetitelje ovdje očekuje puno dobre glazbe, ali i dobrih glazbenih ideja za sva osjetila. Analogni zvuk je specijaliziran za prodaju gramofonskih ploča, prvenstveno u second hand stanju, ali u ponudi je i posebna "mint" polica s novim pločama. Tagline ovog mjesta je "Glazba za sva osjetila" kažu mi te nastavljaju "To opravdavamo time što u ponudi imamo glazbu na gramofonskim pločama, tj. naša glazba je i opipljiva i, za razliku od digitalnih izdanja, zadovoljava i osjet opipa, ne samo sluha. Osim toga, za naše kupce imamo i kavu koja je besplatna, a za koju se pobrinula Quahwa koja, između ostalog, u ponudi ima retro kavu koja se više ne može naći u svakodnevnoj ponudi. Sve njihove kave su aromatizirane raznim dodacima i okusima, tako da osim opipa i sluha, tako nudimo i cijelo iskustvo za sva osjetila – njuh i okus. Uz kavu mora ići i neka šalica, tako da u ponudi imamo i PolonaPolona šalice s ilustracijama glazbenika. Za osjetilo vida pobrinula se naša predivna prijateljica i umjetnica Helena Šepl, koja je oslikala naš izlog i zid, tako da cijelo iskustvo „Analognog zvuka“ kreće od samog ulaza. Zidove nam ukrašavaju i satovi izrađeni od neispravnih gramofonskih ploča što se dobro uklapa i u našu misiju da doprinesemo recikliranju odnosno upcyclingu, tj. ponovnom korištenju gramofonskih ploča koje bi inače završile na otpadu. U planu nam je i suradnja s lokalnim umjetnicima čija djela će naši kupci moći pogledati kod nas u dućanu u vidu mini izložbe."

Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 5)
Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 6)

I je li to - to što je trebalo Dubravi, pitam ih. "Po reakcijama kupaca i njihovim komentarima rekli bismo da je to stvarno istina. Često dobivamo oduševljene komentare da je napokon nešto ovakvo otvoreno u našem kvartu. Dubrava je predivna i oboje je volimo. Tu smo rođeni i odrasli i jako volimo svoj život ovdje, no nedostajalo nam je neko mjesto u kvartu gdje bismo mogli uživati u glazbi i podijeliti je s drugima. Jedini zaključak je taj da takvo mjesto moramo otvoriti sami!"

Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 7)
Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 8)
Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 9)
Taman kad smo odustali, Zagreb je dobio novi odličan vinil shop (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više