Search

Tehnologija, dizajn i održivost: Trendovi koji su obilježili 2019. godinu

Tehnologija, dizajn i održivost: Trendovi koji su obilježili 2019. godinu

Iza nas je inovativna godina!

Tekst: L.L.


Image: Unsplash,
Getty Images,
Instagram

Da je 2019. godina bila godina velikih zaokreta kada su u pitanju tehnologija, dizajn i održivost uvjerili smo se u čak nekoliko navrata. Dolazak još mrvicu pametnijih uređaja rasteretio nas je na jednoj posve drugačijoj razini od one koju smo do sada poznavali, klimatski prosvjedi natjerali su nas da se zapitamo što mi to možemo učiniti za svijet oko sebe, a zatim smo se, u trenucima opuštanja, divili novim pothvatima velikih dizajnera. I upravo zato, u nastavku vam donosimo popis najvažnijih trendova s omiljenih područja koji su obilježili 2019. godinu.

Tehnologija, dizajn i održivost: Trendovi koji su obilježili 2019. godinu (фото 1)

Privatnost na prvom mjestu

Iako smo svjesni da kao korisnici društvenih mreža odajemo velik broj informacija o sebi, dobra je vijest kako je u protekloj godini i to pitanje napokon došlo na red. Postali smo svjesniji da otkrivanje određenih podataka o sebi zbilja nije potrebno, kreirani su hardverski filteri koji sprječavaju online praćenje uređaja, a postoje i gadgeti te plug in-ovi pomoću kojih možete u potpunosti sakriti one najosnovnije podatke o sebi dok surfate internetom.

Ove je godine također redizajniran Facebook i njihova nova politika postala je "privatnost na prvom mjestu", a diljem Engleske otvorili su i privacy kafiće u kojima gosti mogu provjeriti svoje postavke privatnosti uz šalicu omiljenog napitka. Iako je cijela stvar oko privatnosti na internetu još uvijek pod velikim upitnikom, vjerujemo kako je i ovo poprilično velik korak za današnje moderno doba.

Klimatski prosvjedi i pametan dizajn

Kao što smo već pisali, velik utjecaj na količinu svjesnosti o klimatskim promjenama stvorila je upravo 16-godišnja Greta Thunberg. Mlada aktivistica odgovorna je za globalni pokret koji je uvelike definirao 2019. godinu. Prosvjedovalo se u velikom broju gradova diljem svijeta, o klimatskim se promjenama govorilo na značajnim skupovima i ljudi su, čini se, postali sve svjesniji opasnosti koje donosi nebriga o jedinom planetu koji imamo. Ovaj je trend, ako ga tako uopće možemo nazvati, zasigurno jedan od značajnijih i važnijih.

Također, kada govorimo o ekološkoj svjesnosti, važno je spomenuti i sve veću pojavu dizajnerskih komada nastalih recikliranjem određenih komada te pametnih instalacija koje, osim što izgledaju lijepo, imaju i višu svrhu za današnje vrijeme.

Tehnologija, dizajn i održivost: Trendovi koji su obilježili 2019. godinu (фото 2)

Tehnološki napredak

Sklopivi mobiteli, električni automobili i uređaji s kojima možemo razgovarati i koji jednostavne poslove obavljaju za nas, ove su godine postali nešto sasvim uobičajeno. Tako je, u tehnološkom smislu, 2019. obilježio dolazak prvog mobitela čiji se ekran može rasklopiti, a koji je kreirao Samsung, počelo se sve više govoriti o dodatnim unaprjeđenjima električnih automobila poput primjerice ugradnje najbržeg motora u Lamborghinijev model Sian, a onda, kada smo već došli do razine futurističkih mobitela i automobila, okrenuli smo se i digitalnim asistentima od kojih tražimo da za nas biraju glazbu, bude nas, pišu poruke i odgovaraju na pozive. I, priznajemo, stvarno si olakašli svakodnevni život.

Modni dizajneri u projektima koji uključuju interijer

Zanimljivo je spomenuti kako je u svijetu modnih dizajnera, sve češća pojava postala uplitanje i u svijet dizajna interijera. Svjedočili smo kolekciji dizajnera Virgila Abloha za IKEU, francuski dizajner Jacquemus dizajnirao je i otvorio čak dva lokala u Parizu, Roksanda Ilinčić sama je dizajnirala jedan londonski stan, a belgijska modna dizajnerica Ann Demeulemeester na tržište je izbacila svoju prvu kolekciju kuhinjskog pribora. Najbolje od svega, sve te kolekcije bile su nešto čemu smo se ove godine divili pa nam je činjenica da modni dizajneri šire svoja područja interesa postala još malo primamljivija i istoj se nadamo i u 2020. godini.

Tehnologija, dizajn i održivost: Trendovi koji su obilježili 2019. godinu (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više