Search

Tko je bila opasna Griselda Blanco, ženska verzija Pabla Escobara koju glumi Catherine Zeta Jones?

Tko je bila opasna Griselda Blanco, ženska verzija Pabla Escobara koju glumi Catherine Zeta Jones?

Žena koja nastavlja intrigirati

Tekst: Ema Glavina

Image: screenshot

Žena koja je žarila i palila svjetskom narko scenom davno prije Pabla Escobara i braće Rodriguez, žena koja je u jednom trenutku radila s dnevnim prometom od 80 milijuna dolara, žena koja je odgovorna za stotine ubojstva te žena o čijem se životu uskoro počinje prikazivati film - sve je to, ali i mnogo više Griselda Blanco, kraljica narkotika iz zloglasnog Medellín kartela

Iz ovog ili onog razloga, životi zloglasnih vođa narko kartela oduvijek intrigiraju javnost. Pablo Escobar je tako, primjerice,  odavno nadišao imidž još jednog kriminalnog moćnika iz Kolumbije te, potpuno nevjerojatno, postao kultna figura suvremene povijesti kojoj se mnogi još uvijek dive. Još uvijek se pričaju priče o tome kako je bio toliko bogat da je ponudio otplatu vanjskog duga svoje zemlje (iako se to zapravo nikad nije dogodilo), kako je u jednom trenutku dnevno trošio oko 2000 dolara samo na gumice s kojima su se vezali snopovi novčanica, kako se veliki dio tog novca još uvijek nalazi zakopan u šumama u okolici Medellína, a na društvenim mrežama se još uvijek periodično pojavljuju fotografije štovatelja s njegovog groba, uz neizbježan dodatak slavnog bijelog praha koji ga je učinio time što je bio.

Podsjetimo, riječ je o čovjeku odgovornom za smrt tisuća ljudi, čovjeku koji je cijelu zemlju držao kao svog taoca, čovjeku koji je naručio da se parlament digne u zrak te, naposljetku, megalomanu koji je nauštrb moći uništio život svoje obitelji. Sve se to znalo i o svemu se tome pričalo i prije, ali tek je serija "Narcos" pokazala koliko je zanimanje javnosti za ovakvu tematiku doista veliko. Treća sezona je bila ultimativni pokazatelj; Pabla Escobara više nema, a gledanost i dalje ne pada, dapače.

Prevedeno na jezik holivudskih producenata: novac leži u pričama o narko kartelima i njihovim vođamaFormula je relativno jednostavna. Provjerite tko je vodio najkompleksnije narko operacije u povijesti i provjerite koliko je bio zanimljiv kao osoba. Šanse da je takva osoba vodila dosadan život koji nije vrijedan ekraniziranja baš i nisu pretjerano velike. I tako dolazimo do filma "Cocaine Godmother", povratničkog projekta Catherine Zeta Jones, koji bi svjetsku premijeru trebao doživjeti u siječnju sljedeće godine. Film donosi priču o Griseldi Blanco, Kolumbijki koja je zauvijek promijenila tržište kokainom u SAD-u. Još preciznije rečeno, film donosi ultimativnu priču o ženi od koje se strahovalo davno prije Escobara i još važnije, ženi koja je uspjela biti na čelu igre u kojoj su i najmanje pozicije rezervirane isključivo za muškarce. Catherine Zeta Jones je izjavila kako je i iz tog razloga žarko željela glumiti fascinantnu Griseldu Blanco, a sudeći prema reakcijama na prvi objavljeni trailer, svaki uloženi dolar će se višestruko isplatiti. Ovo nije prvi put da se ime Griselde Blanco nalazi u pop kulturi; u pjesmama su je spominjali Lil Kim, Fetty Wap, Nicky Minaj, Rick Ross i mnogi drugi, a na filmu o njenom životu radi i Jennifer Lopez s kućom HBO.

Catherine Zeta Jones

No, tko je zapravo bila Griselda Blanco? Rođena je 1943. u Cartageni, u dobi od tri godine je s majkom preselila u Medellín, dok oca nikad nije upoznala. U svijet kriminala je ušla u vrlo ranoj dobi; s 11 godina je navodno otela i ubila jedno dijete zbog otkupnine, dok je s 14 godina pobjegla od majke koja ju je zlostavljala te se počela baviti prostitucijom. Nakon što je kroz taj posao došla u kontakt s istaknutim članovima Medellín kartela, Blanco se tijekom 1970-ih seli u New York i kreće graditi mrežu raspačavanja kokaina, koja će uskoro postati jednom od najvećih na području SAD-a, te kao takvo privući pažnju organa vlasti. Tako će 1975. Blanco biti osuđena, ali će prije izdržavanja kazne prebjeći u Kolumbiju. 

Catherine Zeta Jones

Ipak, želja za moći i novcem će prevladati, a Griselda Blanco će se vratiti u SAD, ovaj put u Miami. Svojim revolucionarnim načinom krijumčarenja droge putem posebno skrojene odjeće (naziva je se i pionirkom krijumčarenja kokaina) će pomutiti posao lokalnim organizacijama, a posredno i pokrenuti zloglasni "Miami Drug War", u kojem su karteli međusobno ratovali kroz 70-e i 80-e godine prošlog stoljeća. Unatoč tome, posao Griselde Blance je išao bolje nego ikad, s čime je paralelno njen život postajao sve ugroženiji. Kroz godine njene dominacije, osim brojnih pokušaja atentata, Blanco je nevjerojatno uspješno izbjegavala i optužnice i zatvorske kazne za dvjestotinjak ubojstava i stotine kilograma uvezenog kokaina. Međutim, Miami je u jednom trenutku postao preopasan, pa Blanco seli u Kaliforniju. Govorimo o periodu u kojem je već bila milijunašica i u kojem je kupila novu luksuznu vilu za bezbrižno uživanje u plodovima svog rada. Upravo će tada, 1985. doći kraj njenom sretnom nizu prolaska bez posljedica, a agenti DEA-e će je napokon uhititi.

Osuđena je na 19 godina zatvora, i to u sudskom procesu dostojnom filma Naime, okrivljena je po točkama uvoza, raspačavanja i proizvodnje droge, dok optužnica za ubojstva nije prošla. Naime, jedan od njenih najbližih suradnika je trebao svjedočiti protiv nje, no ušao je u vezu s jednom od tužiteljica, što bi na njegov iskaz bacilo preveliku sjenu. Prema nekim navodima, sve je to bio dio promišljene igre Griselde Blanco. Filmski momenti su jednako zastupljeni i u njenom privatnom životu; s prvim mužem Carlosom Trujillom  je imala tri sina, koji su redom ubijeni u okršajima povezanim s drogom, dok je s trećim mužem, Daríom Sepúlvedom dobila i četvrtog sina Michaela. Sepúlveda će ga nakon njihovog razvoda pokušati oteti, zbog čega će ubrzo završiti mrtav, i to prema naredbi svoje bivše supruge. S drugim mužem i poslovnim partnerom, Albertom Bravom, nije imala djece, ali je i on završio mrtav nakon oružanog okršaja s njom na parkiralištu ispred jednog noćnog kluba. U tom smislu, njen drugi nadimak, "Crna udovica", postaje poprilično jasan.

Tko je bila opasna Griselda Blanco, ženska verzija Pabla Escobara koju glumi Catherine Zeta Jones? (фото 1)

Uz sve to, Blanco je bila otvoreno biseksualna te, navodno, u više navrata prisiljavala žene i muškarce na seks uz obilje kokaina. Griselda Blanco je umrla baš kao što je i živjela: brzo, nepredvidivo i s filmskim elementima. Kad je 2004. u SAD-u odslužila zatvorsku kaznu, vratila se u Kolumbiju te se nije izlagala javnosti. Zadnji put je viđena 2007. godine na aerodromu u Bogoti, a umrla je 2012. godine u Medellínu, kad ju je prilikom izlaska iz mesnice, u dobi od 69 godina, hicima u glavu usmrtio nepoznati napadač na motoru. Vjerojatno vam već i ova sažeta biografija Griselde Blance jasno signalizira da od filma smijete i trebate očekivati puno. A onda se spremite, jer je samo pitanje vremena kad će vas Hollywood poželjeti upoznati s El Chapom. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više