Search

Tko je kontroverzni zet Donalda Trumpa?

Tko je kontroverzni zet Donalda Trumpa?

Ambiciozni poduzetnik kojeg prate afere

Tekst: Ema Glavina


Image: Getty/Guliver

Dok većina javnosti još uvijek teško prihvaća da će osoba poput Donalda Trumpa biti novi predsjednik SAD-a, medijske kuće istražuju članove obitelji, a najkontroverzniji bi mogao biti muž njegove kćeri Ivanke Trump...

Kad je Donald Trump najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, malo tko je vjerovao da ima ikakve šanse. Hillary Clinton je trebala predstavljati osobu zavidnog iskustva i reputacije koja će s lakoćom dobiti izbore. Ipak, unatoč svim prognozama, Donald Trump je uspio u svom naumu, a mediji i društvene mreže ne prestaju prenositi šokirane reakcije građana, paralelno podsjećajući na niz njegovih ksenofobnih izjava i zastrašujućih najava koje je ponekad teško ozbiljno shvatiti. Osim što smo mogli saznati gotovo svaki detalj iz njegovog privatnog i javnog života, postupno su se u medijski diskurs počele uvoditi i osobe iz njegove uže i šire obitelji. Već smo pisali o slučaju njegove supruge Melanije Trump, koja se susrela s nevjerojatnom količinom napada od strane medija, javnosti i Trumpovih političkih protivnika. U nekom se trenutku činilo da su njene gole fotografije iz mladosti daleko veći problem od politike koju zagovara njen suprug. Pisalo se o školama koju pohađa njihov sin, o Trumpovoj djeci iz drugih brakova te načinu života koji svatko od njih vodi.

Kushner Trump

Široj javnosti je vjerojatno najpoznatija njegova kći iz braka s Ivanom Trump, Ivanka, koju se često moglo vidjeti na raznim društvenim događanjima. Budući da se uz nju ne vežu nikakvi skandali (osim onog s kopiranjem cipela brenda Aquazzura) i s obzirom na to da je i sama ambiciozna poduzetnica, Ivanka Trump nije bila tako laka meta mizoginih komentara. Upravo suprotno, tijekom cijele kampanje je ponosno stajala uz svog oca i bila maksimalno uključena. Štoviše, pripala joj je pozicija političke savjetnice, baš kao i njenom suprugu Jaredu Kushneru, iako nije posve jasno kakve bi kompetencije mogli imati u tom području. Jared Kushner se u posljednje vrijeme nalazi pod posebnom prismotrom medija. Jednom kad su se istražili svi bitniji članovi obitelji, upravo se njegovo ime isprofiliralo kao najzanimljivije. Ako pogledate snimke ili slike s Trumpovih političkih skupova, vrlo brzo ćete uočiti da je Kushner gotovo uvijek u kadru. Nije neobično da članovi obitelji dolaze na takva događanja, ali ipak iznenađuje činjenica da je Trumpov zet bio istaknutiji od neke njegove djece ili službenih sugovornika.

Kad su objavljene fotografije sastanka Donalda Trumpa s japanskim premijerom na kojima se vidjelo da su tamo bili Ivanka Trump i Jared Kushner, javnost se uzburkalaNikome nije bilo jasno zašto su oni točno tamo, na koji način mogu pridonijeti samom sastanku i na kraju, smiju li uopće prisustvovati takvom susretu. Kako bi se doznalo nešto više o Kushneru, počelo se kopati po njegovom privatnom i profesionalnom životu. Tko je Jared Kushner? Ukratko, rođen je 1981. u uglednoj židovskoj obitelji i odgajan je u tradicionalnom duhu judaizma. Pohađao je privatne vjerske škole, nakon čega je završio studij sociologije na Harvardu te poslijediplomski studij na Sveučilištu u New Yorku.

Kushner Trump

Već u ovom razdoblju nastaje prva afera o kojoj će se pričati. Naime, Kushner nije bio osobito dobar učenik pa čudi kako je uspio upisati dva prestižna studija, a kasnije se saznalo da je njegov otac donirao višemilijunske iznose tim fakultetima. Njegov otac Charles Kushner, dobro je poznato ime u industriji nekretnina. Štoviše, 2007. godine, upravo je njegova tvrtka ostvarila najskuplju kupovinu jedne nekretnine u povijesti SAD-a, onu na adresi 666 Fifth Avenue. Charles Kushner 2007. godine završava u zatvoru zbog utaje poreza i sumnjivih donacija, a njegov sin Jared postaje izvršni direktor tvrtke. Sa samo 25 godina, upravlja milijunskim iznosima, a osim nekretnina ulazi i u izdavaštvo. Za 10 milijuna dolara kupuje novine New York Observer i pomalo mu počinje podizati tiražu, iako kritičari naglašavaju kako su novine izgubile s vremenom svaku reputaciju. Uz to, otkriveno je da se Kushner nije libio obračunavati sa svojim poslovnim protivnicima putem novinskih članaka svoje tiskovine, o kojima bi se redovito pisalo u negativnom kontekstu.

Kushner Trump

Iako je obitelj Kushner tradicionalno podupirala Demokrate, Jared je u potpunosti stajao iza Donalda Trumpa, unatoč protivljenju nekih članova svoje obitelji. Najviše su mu zamjerali što je opravdavao Trumpove ksenofobne izjave, od kojih se neke mogu shvatiti i kao antisemitske. Dapače, održao je govor u kojem objašnjava kako je Donald Trump tolerantna i topla osoba koja prihvaća različitosti. Uz to, nevjerojatno je da unuk osobe koja je preživjela holokaust i koja (navodno) živi po strogim pravilima svoje vjere, može podupirati osobu koja se otvoreno zalaže za najteže oblike diskriminacije ljudi temeljene na vjerskoj pripadnosti. Naravno, ne smeta mu niti boravak u istoj prostoriji s ljudima koji istodobno podržavaju Trumpa, ali i grupe poput Ku Klux Klana. Nakon što je Trump pobijedio i otišao u Bijelu kuću na sastanak s Barackom Obamom, novinari su došli do fotografija Jareda Kushnera koji se također tamo nalazio i to u šetnji i razgovoru sa čelnikom osoblja.

Nakon toga su i skeptici počeli vjerovati u priče koje od samih početaka tvrde da je Kushner osoba koja cilja na neku od bitnih pozicija Trumpove administracije O njegovom utjecaju na Trumpa govori i činjenica da je Chris Christie, koji je figurirao kao ozbiljan kandidat za potpredsjednika, odjednom počeo imati sve manje veze kampanjom. Kakve veze Jared Kushner ima s tim? Prema vlastitim riječima, ništa. Ipak, ako znamo podatak da je Chris Christie osobno zaslužan za zatvorsku kaznu Kushnerova oca, situacija postaje u najmanju ruku sumnjiva. Iako bi Trumpu s pravne strane bilo vrlo komplicirano postaviti Kushnera na neku važniju poziciju, do sada nas je uspješno demantirao u svim onim stvarima za koje smo bili uvjereni da su potpuno nemoguće. I zaista, apsurdni primjer u kojem Ivanka Trump koristi gostovanje u emisiji "60 minutes" za promociju linije svog skupocjenog nakita, posljednji je slučaj koji je šokirao javnost do krajnjih granica.

Kushner

Ako pogledamo recentne izjave Donalda Trumpa, koje već sada negiraju mnoge njegove predizborne najave, lako je pomisliti kako su doista bili u pravu svi oni koji su od samih početaka tvrdili kako ih Trump koristi samo kako bi privukao glasove konzervativnih birača, a zapravo ga takve rasprave uopće ne zanimaju. Jedna od osoba koja mu je pisala govore jest i Jared Kushner, mladi poduzetnik koji, prema vlastitom priznanju, u Trumpu vidi poslovni uzor. Na kraju dolazimo do jednadžbe u kojoj se nalaze megalomanski nastrojen Donald Trump koji se odjednom našao na  najmoćnijoj poziciji svijeta, njegova kći koja na nevjerojatan način koristi svaku priliku za promociju svog posla te njen suprug koji pod svaku cijenu želi izgraditi poslovni imperij. Odjednom ga strahovito zanima politika, a kao Židova ga pak nimalo ne uznemiravaju antisemitske izjave. Nije teško zaključiti kako se s druge strane te iste jednadžbe nalazi ono što bismo mogli opisati sintagmom “business as usual.“

Related articles

Buro 24/7 Selection

više