Search

Tko je Naomi Seibt, anti-Greta koja smatra da svijet ne treba strahovati od klimatskih promjena?

Tko je Naomi Seibt, anti-Greta koja smatra da svijet ne treba strahovati od klimatskih promjena?

Nazivaju je Anti-Gretom, a svojim YouTube videima zbunila je svijet

Tekst: L.L.


Image: Instagram,
GettyImages

Dok cijeli svijet zahtjeva nove zakone, donosi ekološki privatljive promijene i sluša govore Grete Thunberg, na njemačkom, ali i američkom tlu, protiv svega toga prosvjeduje tinejdžerica Naomi Seibt. Ona je, naime, samu sebe prozvala klimatskim skeptikom, a mediji je nazivaju još i Anti-Greta. Samo dvije godine starija od Grete, ova 19-godišnjakinja svijetu tvrdi kako je zabrinutost oko klimatskih promjena pretjerana, a nedavno je postala i zaštitno lice kampanje američkog Heartland instituta.

Hartland institut konzervativna je organizacija koja, između ostalog, u velikom broju pitanja surađuje s američkim predsjednikom Trumpom i njegovim ljudima, a koji su, podsjetimo se, s pojavom Grete Thumberg krenuli zagovarati upravo ono iza čega danas stoji mlada Naomi Seibt. Glavna teza Anti-Grete, kako je navela u nekoliko održanih govora, jest da klimatske promjene nisu toliko veliki problem koliko, kako kaže, to govore ljudi poput Grete Thunberg, a istu planira iznijeti i ovog tjedna na Konzervativnoj konferenciji za političku akciju, najvećem skupu američkih konzervativaca, na kojem će govore, sasvim očekivano, održati i Donald Trump te Mike Pence.

Ova je 19-godišnjakinja svoju je čudnovatu karijeru započela na YouTubeu, dijeleći videe političke tematike, a zatim, nakon što su je primijetili iz Heartland instituta i nekoliko održanih govora poslije, na svom je kanalu podijelila i video u kojem je napala mainstream medije te objasnila svoj položaj u cijeloj situaciji. Iako je povezanost s američkim predsjednikom Trumpom i čitavom mašinerijom koja iza njega stoji i više nego očita, što su odmah shvatili i vodeći njemački mediji, Naomi Seibt u jednom je objavljenom videu naglasila kako ne može vjerovati napadima od strane medija kojima je u posljednje vrijeme izložena te kako joj je činjenica da se ne slaže s tezom o problematici klimatskih promjena, donijela velik broj neugodnosti.

Tko je Naomi Seibt, anti-Greta koja smatra da svijet ne treba strahovati od klimatskih promjena? (фото 1)

Njezin je cilj, kako kaže, proširiti toleranciju kada je u pitanju prihvaćanje tuđih mišljenja te objasniti ljudima kako je u redu biti skeptičan pa čak i kada su u pitanju znanstveni dokazi. Ona, dodaje, ne smatra kako klimatske promjene nisu problem, već smatra kako postoji doza pretjerivanja kada za isto naprosto nema potrebe. Greta Thunberg i svi koji istu podržavaju, smatra, otišli su predaleko s obzirom na to da zemlja nije u toliko velikom problemu kao što se to neprestano naglašava. Svoj je nedavni video, koji je nazvala "Message to the Media - HOW DARE YOU", završila Gretinim riječima te je isti do danas, dva tjedna nakon objavljivanja, pogledalo nešto manje od 50 tisuća korisnika. Za isto toliko narastao je i broj pratitelja na njezinom kanalu.

Tko je Naomi Seibt, anti-Greta koja smatra da svijet ne treba strahovati od klimatskih promjena? (фото 2)

Bez obzira što koristi njezine riječi, u jednom je govoru Naomi Seibt izjavila kako ne voli naziv Anti-Greta jer on znači da je i ona tek ime kojim se upravlja iz pozadine. Dodala je na kraju kako ne želi zvučati zločesto, vrijeđati Gretu niti na njezinom imenu graditi vlastitu slavu, no kako svijetu želi obznaniti da iza njezinih riječi stoje samo njezina mišljenja. Činjenica da na svom YouTube profilu i dalje objavljuje videe pod nazivom "Anti-Greta or Pro Human" i "I Want You to Think", inspirirana Gretinom izjavom "I want you to panic", dodali bismo, ipak govore drugačije.

Iako se o Greti Thunberg još uvijek priča kao o proizvodu politike i svojih roditelja te kako osoba s toliko zdravstvenih poteškoća ne bi trebala biti izložena tako velikoj količini medijskog pritiska, kada je u pitaju Naomi Seibt, poprilično je jasno čije naputke u svojim videima recitira nova tinejdžerica na klimatskoj sceni. Za sada, ipak, nije ni blizu prikupljanju količine pozornosti koju je u samo nekoliko mjeseci skupila Greta Thunberg i, ma koliko god bili skeptični prema određenim mišljenjima koje je sa svijetom podijelila Greta, veći skepticizam u našim glavama svakako izaziva Naomi Seibt.

Je li u pitanju pokušaj Donalda Trumpa da kontrira Greti Thunberg, neslaganje s kojom je izrazio već nebrojeno mnogo puta, i pokuša umanjiti paniku oko problema globalnog zatopljenja ili ova nova antiklimatska aktivistica zbilja svijetu želi poručiti nešto što sama smatra važnim, samo će vrijeme pokazati.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više