Search

Tko se to navukao na vježbanje?

Tko se to navukao na vježbanje?

... ili ne dao Bog postao opsjednut


Ako ste se barem jednom "požderali" zbog toga što propuštate trening, onda je pravo vrijeme da se zapitate je li opsesija otišla predaleko

Otkako smo dobar dio života počeli voditi na Instagramu, nemoguće je da niste primijetili gomilu fotografiju manje ili više isklesanih tijela, kratkih videa koji prezentiraju setove vježbi za podizanje stražnjice ili pumpanje ramena i naravno, nezaobilazne tanjure s pomno izvaganim namirnicama uz savjete što je najbolje jesti prije, a što poslije treninga. O "cheat obrocima" bilo bi nepotrebno pisati jer to je nešto kao odličje koje smo osvojili jer smo cijeli tjedan bili disciplinirani. Smiješno. Nagraditi se za uloženi trud? Posve je jasno da je kretanje bilo kojeg oblika poželjno uvijek i svaki dan, počevši od običnog hodanja pa sve do nabrijanih treninga. Isto tako je jasno da je izbalansirana prehrana ključ zdravlja i da njome gradimo svoje tijelo izvana, ali i iznutra. Trend vježbanja i zdravog življenja uzeo je maha i neka je, ali se često pojavljuje jedan mali problem koji možemo nazvati - opsjednutost. 

Iz svojeg iskustva mogu reći da sam prilično disciplinirana i na neki mazohistički način još uvijek sam vrlo predana čemu god se posvetim. Dakle, nema fušarenja! Isto kao što se posao treba odraditi od početka do kraja, taj obrazac preslikavam i na druge segmente života. Odnosi, prijateljstvo, trening, prehrana, kroz sve se provlači taj tračak svojevrsne discipline. E sad, kod mene stvar s vježbanjem funkcionira ovako: kad se vježba se vježba, a kad se uzme pauza uživa se u njoj (ako se uzme).

Netko će reći da sam potpuna luđakinja što živim u takvoj centrifugi, ali ja drugačije ne mogu. Isto kao što joggeri svako jutro odlaze na trčanje i ljute se kad pada snijeg, tako i ja ne propuštan svoj plan koji sam si zacrtala. Nema ne da mi se ili sutra ću. Svima dan ima jednak broj sati i svatko bira kako će ih iskoristiti. Ako mogu osam sati sjediti u uredu, onda mogu sat i pol provesti baveći se sportskom aktivnosti. Naravno da mi kao i svakom discipliniranom vježbaču ide malo na živce kada preskočim trening, ali nastojim ne praviti paniku oko toga. Međutim, u posljednje vrijeme srećem sve više pojedinaca koji su se toliko "zakačili" za odlazak na kakav trening da je to već postalo malo zabrinjavajuće. 

Tko se to navukao na vježbanje? (фото 1)

Da ne bi sve ostalo na pustim pretpostavkama, ovisnost o vježbanju zaista postoji kao problem, nećemo ju nazvati bolest. No, britanski institut British Medical Journey opisao ga je kao poremećaj kod ljudi koji imaju ovisnost o vježbanju do te mjere da gube kontrolu - sport im postaje glavna obaveza te često pretjeruju. Iako nije klasificiran kao poremećaj mentalnog zdravlja, karakteriziraju ga slični negativni učinci na emocionalno i društveno zdravlje kao i kod ostalih ovisnika. Ukratko treba ga rješavati. 

Petra je otkrila teretanu prije godinu dana kada je poželjela stražnjicu Kim Kardashian. Jer Bože tko ne bi htio sjediti na takvoj raskoši ako je moguće uz pomoć nekoliko vježbi, malo truda i malo više proteina. Nakon dva mjeseca Petra još uvijek nije zadovoljna veličinom svoje stražnjice i bjesomučno skrola po Instagram profilima i misli: "Pa kako, pa sve radimo isto, kako to da ja ne vidim promjene?". Strpljen spašen reklo bi se, ali Petra na to pristaje. Podebljava trening, vječito hoda za trenerom i ispituje ga što još može napraviti, a trening ne propušta i kad ju sretneš uglavnom priča samo o tome. Sve je u redu s tvojom stražnjicom, ti nisi Kim Kardashian, a postavlja se i pitanje vježbaš li zbog sebe ili vježbaš zbog drugih? Jer, vježbači se dijele na one koji vježbaju zbog sebe i svoje psihe (a onda i zbog izgleda) i oni koji upadaju u gym tamo negdje u travnju i žele se izdefinirati preko noći zato što idu na more u srpnju. Nedavno sam imala situaciju da mi je u teretanu prišao jedan mladi gospodin i uputio mi kompliment da sam "spremna za ljeto". Toliko o tome. 

Tko se to navukao na vježbanje? (фото 2)

No, vratimo se mi na laganu opsjednutost koja je zavela Petru. Osim što je počela trenirati šest puta tjedno, zadržavajući se gotovo dva sata u dvorani, a do zida je došla u onom trenutku kada je ozlijedila gležanj i nije mogla trenirati više od 6 tjedana. Shvatila je koliko je iscrpljena, neuravnotežena i lagano opsjednuta treninzima i odlučila je ubaciti u nižu brzinu. Na koncu, naše tijelo je odraz našeg odnosa prema njemu, a forsiranje nikada nije pozitivno urodilo plodom. 

Sigurna sam da je teško živjeti s nametnutim idealima ljepote koje ne možeš popratiti jer a) nemaš mesa za to b) nemaš konstituciju koja podržava neke tvoje vizije o savršenom izgledu c) želiš sve odmah d) upisati po želji _______. Postoje dvije opcije za rješavanje tog problema. Prva je ganjati nešto što vjerojatno nikad neće biti ono što zadovoljava kriterije, a druga je pomiriti se sam sa sobom. To je najispravnije, najmanje frustrira i najbliže je formuli zadovoljstva i tada ne trebaš čak niti "cheat meal". 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više