Search

To čarobno mjesto zvano otok Vis

To čarobno mjesto zvano otok Vis

Putopis s jednog od najljepših hrvatskih otoka

BURO.

Image: privatni album

Zbog svoje izolacije i strateškog položaja Vis je u 20. stoljeću bio prava vojna utvrda o čemu svjedoče brojni vojni objekti po kojima su organizirane "military" ture s vojničkim džipovima

Ako ste nautičar velike su šanse da ste barem jednom uplovili u neku od brojnih uvala viškog arhipelaga. Ako pak ljeta ne provodite na brodu, Vis je destinacija na koju ćete se teže odlučiti, budući da je riječ o našem najudaljenijem naseljenom otoku, 45 kilometara udaljenom od kopna. I upravo u tome, i u njegovoj polustoljetnoj izoliranosti kao vojnog otoka, leži njegova čar. Na Visu će vas tako i u vrijeme najvećih turističkih gužvi dočekati mir i tišina netaknute prirode, bogate povijesti, autentičnog otočkog ambijenta i ona specifična dalmatinska ležernost koja zna izluditi turista u meni, ali ovdje sam joj se bez opiranja prepustila. I sasvim mi je jasno zašto ga je Svjetska organizacija za zaštitu okoliša uvrstila među deset najbolje očuvanih mediteranskih otoka.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 1)

Antička Issa prva je grčka kolonija i najstarije urbano naselje na Jadranu. Do danas su ovdje sačuvani ostaci rimskog groblja, termi i teatra. Kasnije je kroz povijest otok padao u ruke Mletaka, Francuza i Engleza čija je ostavština prvo igralište za kriket u Hrvatskoj. Danas dom viškog kriket kluba Sir William Hoste, smješteno je u blizini savezničkog aerodroma u Pliskom Polju kojeg su 1944. godine izgradile američke postrojbe. 1960. godine na pisti ratnog aerodroma posađeni su vinogradi, a ovoga ljeta u zgradi uz pistu otvorena je gostionica Aerodrom. Uz cestu koja povezuje Vis i Komižu, u nepretencioznom, šarmantnom ambijentu nude odlična vina i tipične dalmatinske zalogaje.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 2)

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 3)

Zbog svoje izolacije i strateškog položaja Vis je u 20. stoljeću bio prava vojna utvrda o čemu svjedoče brojni vojni objekti po kojima su organizirane "military" ture s vojničkim džipovima. Ako se ipak odlučite na obilazak u vlastitom aranžmanu ne propustite posjetiti Titovu špilju koja se nalazi neposredno ispod Huma, najviše točke na otoku. Riječ je zapravo o dvije prirodne špilje u kojima se Josip Broz Tito skrivao za vrijeme Drugog svjetskog rata, a koje je arhitekt Neven Šegvić pretvorio u sobu za sastanke Vrhovnog Štaba, te životni prostor za Tita. Lokalno stanovništvo otkrilo nam je da je riječ o dobrom turističkom spinu, te da je Tito za boravka na otoku imao svoj apartman u obližnjoj Ženi Glavi (u prijevodu s viškog "Žedna Glava"). Što je još jedno mjesto koje morate posjetiti prvenstveno zbog obiteljskog domaćinstva Darko.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 4)

Višesatni ručak u dvoru stare kamene kuće u društvu vlasnika Darka Mladinea, uz domaću rakiju od limuna i gorkih naranči te anegdote iz 30-godišnje povijesti konobe, koji je završio posjetom Darkovim kozlićima i poklon-paketom voća od kojeg gospođa Mladineo pravi domaći pekmez jedno je od najljepših gastro-iskustava u mom životu.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 5)

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 6)

Drugačiji, ali jednako očaravajuć pristup gastronomiji ponudit će vam konoba Lola o kojoj ste već mogli čitati na ovim stranicama. Ono što je mene posebno oduševilo je atmosfera zasigurno jedne od najljepših terasa na našoj obali koja je, iako je riječ o visokoj kuhinji, sasvim ležerna, gotovo kućna.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 7)

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 8)

Za noćnu ponudu otoka pobrinula se Fabrika Luke Nižetića, i u svojoj drugoj sezoni hit mjesto u Komiži. Preko dana idealno mjesto za doručak ili lagani ručak, a u sitnim noćnim satima Luka će vas ponuditi svojim "eksperimentalnim" koktelima poput onog s chilijem kojeg se ipak nisam usudila probati.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 9)

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 10)

Za one koji preferiraju Vis (iako se moje društvo do kraja boravka nije moglo odlučiti jesmo li "team Vis" ili "team Komiža") tu je Paradajz Lost - Izgubljeni pomidor. Mali trg iza kule Perast u noćnim satima postaje premalen da primi sve goste, pa nije neobično da vam konobari improviziraju mjesto na skalinama. Danju je pak sasvim normalno da gosti preuzmu ulogu DJ-a i sa starog gramofona puštaju ploče po vlastitom izboru.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 11)

Noć u Visu završava u klubu Fort George, utvrdi britanske Kraljevske ratne mornarice iz 1813. godine, a koja je unazad dvije godine restaurirana prema projektu splitskog arhitekta Nene Kezića. Ako imate dovoljno snage da nakon intenzivnog viškog dana dočekate zoru, ovdje ćete uživati u najljepšem pogledu na višku luku.

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 12)

I da, pored svega ovog, Vis ima i spektakularne plaže koje zaslužuju svoju vlastitu priču. A ovu priču na pragu jeseni završit ćemo s pogledom na meni najdražu - Srebrenu...

To čarobno mjesto zvano otok Vis (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više