Search

Što je intuitivna prehrana i zašto bi mogla biti prava stvar za vas?

Što je intuitivna prehrana i zašto bi mogla biti prava stvar za vas?

Ipak možete jesti što god želite

Tekst: D.M.

Image: Unsplash

Zamislite da se vaši obroci sastoje od čipsa, sladoleda ili smjese za kolačiće. Zdrav razum nalaže da od takve prehrane ne bi činili ništa dobro za svoje tijelo i zdravlje, No baš se takvim namirnicama Geneen Roth, spisateljica i zagovarateljica takozvane intuitivne prehrane (ili jedenja) hranila puna dva tjedna ne bi li spasila posljednju trunku svog duševnog zdravlja. Zauvijek se odrekla dijeta, a ipak je izgubila dvadesetak kilograma i uspjela zadržati istu kilažu više od dva desetljeća.

Spisateljica je, dok se nije prestala izluđivati ishranom, kilogramima, yo-yo dijetama bila vječno nezadovoljna vlastitim tijelom. Odlučila je da će osluhnuti svoje tijelu umjesto da mu naređuje. Preokret je urodio plodom i otada se pretvorio u revoluciju svjetskih razmjera s pobornicima poput glazbenice Demi Lovato, voditeljice Oprah Winfrey i glumice Jennifer Lawrence.

Evo o čemu je riječ - jedan od ključnih principa intuitivne prehrane je poštivanje zahtjeva svoga tijela. Ovaj način ishrane predlaže sasvim drugačiji pogled na sam pojam dijete. Naime, Roth tvrdi da namjeran gubitak kilograma zapravo ne pokazuje ljubav prema tijelu, već nezadovoljstvo njime jer "da ga zaista volimo, ne bismo ga pokušavali učiniti manjim. Ne bismo pokušali ugurati nogu u daleko manji broj cipele, pa zašto onda nastojimo smanjiti konfekcijski broj unatoč brojnim signalima koje nam tijelo odašilje?", tvrdi Amerikanka u knjizi "Intuitive Eating: A Revolutionary Program That Works". Dijete nam ne govore samo da je manji konfekcijski broj bolji, već i da je zdraviji. Zaboravljamo da je težina jedan od pokazatelja zdravlja, ali ne i jedini.

Što je intuitivna prehrana i zašto bi mogla biti prava stvar za vas? (фото 1)

Intuitivna prehrana protivi se tom stajalištu i temelji se na konzumiranju namirnica za kojim tijelo žudi umjesto praćenja unaprijed isplaniranih planova prehrane. Primjerice, umjesto da se pitamo što bismo trebali i smjeli jesti, pitajmo se što bismo htjeli, što bi nas zadovoljilo i čega smo gladni. Pri intuitivnoj prehrani riječ je o zadovoljavanju i brizi o tijelu koje imamo trenutačno, a ne o postavljenom cilju. To ne znači da trebamo jesti bilo što što nam je nadomak ruke (poput trenutaka kad na putu do posla svratimo u pekaru jer je tako najpraktičnije), već da se hranimo onim za čime čeznemo jer ta čežnja dolazi iz nedostatka neke određene namirnice, minerala ili vitamina, a okus za kojim žudimo tek je osjetilni manifest mnogo elementarnijih potreba. A s druge strane poteškoće poput nadutosti signal su da, iako vam je neko jelo ukusno, nije dobro za vas. Svjesno osluškivanje znakova koje ostatak tijela odašilje mozgu prije, prilikom i nakon obroka navika je koju je lako steknuti.

Što je intuitivna prehrana i zašto bi mogla biti prava stvar za vas? (фото 2)

Važno je naglasiti da intuitivna prehrana nije namijenjena za mršavljenje, ali može pomoći da se othrvamo lošim navikama zbog kojih nakupljamo viške kilograma. Redefiniranje vlastitih ideala ljepote je težak pothvat, no ideju savršenstva ne trebate dijeliti s cijelim zapadnim svijetom, već ju imate pravo odrediti sami. U nastavku pronađite nekoliko savjeta za prakticiranje ovog načina ishrane.

Redefinirajte pojam dijete. Dijeta ne znači ograničavanje kalorija i unosa hrane, već način prehrane.

Utažite svoju glad. Slušajući što vaše tijelo traži od vas gradite zdraviji odnos prema sebi.

Pomirite se s hranom. Dopustite si da jedete koliko želite. To, između ostalog, znači da trebate prestati kada se osjećate ugodno, a ne puno.

Uživajte u hrani. Konzumiranje hrane koju volite u ugodnom okruženju utažit će mnogo veću glad od one za samom hranom.

Poštujte svoje tijelo. Prihvatite svoju genetiku i građu tijela i brinite se da tijelo koje imate funkcionira najbolje što može, ne da funkcionira kao tip tijela kojem težite.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više