Traži

Što je LCHF dijeta i zašto joj raste popularnost? Pričali smo s koautoricom prve hrvatske LCHF kuharice

Što je LCHF dijeta i zašto joj raste popularnost? Pričali smo s koautoricom prve hrvatske LCHF kuharice

Intervju s Arijanom Bugenvilijom Miljević

Tekst: Ema Glavina


Fotografija: Denis Butorac,
Unsplash,
Brooke Lark

Koji god portal otvorite, koje god novine čitali ili koji god program na televiziji gledali, prije ili poslije ćete naići na teme povezane uz zdravi način života, različite dijete i načine na koje možete ostati aktivni. Štoviše, moglo bi se reći da živimo u kulturi koja je opsjednuta time što i koliko jedemo te kako to u konačnici utječe na naš izgled. Međutim, svi vrlo dobro znamo efekt društvenih mreža i privida koje njihov sadržaj može stvoriti; s jedne strane svi broje kalorije i stalno su u teretani, a s druge smo strane i dalje u europskom vrhu po postotku pretilosti. Budući da pretilost potencijalno povlači potencijalno kobne posljedice, smatramo da je o temama alternativnih režima prehrane i nadalje važno pisati. Danas smo vam tako odlučili donijeti razgovor s Arijanom Bugenvilijom Miljević, koja je s Anitom Šupe napisala "Prvu hrvatsku LCHF kuharicu" koja donosi recepte bazirane na visokom udjelu masti i niskom udjelu ugljikohidrata. Sve detalje možete doznati u nastavku!

Danas se u svim većim hrvatskim knjižarama može nabaviti "Prva Hrvatska LCHF Kuharica". Možete li nam u nekoliko rečenica reći kako je do toga došlo, što vas je navelo na pisanje knjige i kakav je osjećaj bio kad ste je ugledali na policama?

Da, s ponosom možemo reći da se nalazi gotovo u svim knjižarama, ali i knjižnicama diljem zemlje, kao i u mnogim zemljama regije. A osjećaj je bio neopisiv, mješavina ponosa i veselja što je naših ruku djelo izašlo u javnost!

Laički objašnjeno, što je LCHF dijeta? Koja je njena osnovna odrednica?

LCHF je skraćenica od Low Carb High Fat, što znači malo ugljikohidrata, puno masti. To znači da ćete malo "podebljat" kvalitetne masnoće (ne skidati kožicu s mesa!), a izbaciti slatkiše, šećer, slatke napitke, sve žitarice i paražitarice, mahunarke ali i škrobno povrće te sve voće osim bobičastog, limuna i avokada, jako pojačati unos povrća što kuhanog što sirovog. Ubaciti u to najbolji od svih probiotika, a to je domaće rađeni kefir, te juhe od kostiju. U sve uključite kao glavnu masnoću svinjsku mast, maslac, ghee (maslo), djevičansko malinovo i kokosovo ulje, meso pašnih životinja te jaja i dobili ste zapravo okosnicu LCHF prehrane.

Ariana Bugenvilija Miljević

Tu ima, naravno, još puno detalja, ali koga zanima potražit će odgovore jer ih ima na više mjesta: u našoj kuharici, na blogu Anite Šupe "Istine i laži o hrani" (te njenoj istoimenoj knjizi), a koja je i smislila ovaj koncept prilagodivši ga iz svjetski poznatog pokreta i približila ga našoj publici, mojoj grupi na Facebooku "LCHF u praksi" te "Zelena Kura" (još stroži oblik LCHF prehrane koji isključuje mliječno, a služi za čišćenje tijela u proljeće i skidanje tvrdokornih par kilograma viška).

Kako ste se uopće našli u cijeloj LCHF priči? Jeste li imali neki konkretni motiv za traganjem za dijetama i različitim vrstama prehrane?

Pa, znate da se sve krupne stvari obično dešavaju "slučajno", tako je bilo i kod mene. Patila sam cijeli život od svih mogućih alergija i bolovala godinama od astme. Više puta godišnje bi završila u bolnici na kisiku, a ostalo vrijeme navlačila se bez snage i energije između kreveta i stolice. Uz to sva mi je hrana teško padala i stalno sam bila naduta sa žgaravicom i još mnoštvom kojekakvih simptoma. To nije život. Tada mi je obiteljski prijatelj rekao za kokosovo ulje i njegovu ljekovitost. Tu je zapravo sve krenulo. Pretraživala sam internet u potrazi za još informacija i naletjela na blog Anite Šupe, "Istine i laži o hrani" i tu se zaustavila dok nisam sve dvaput pročitala. Nakon toga sam prešla na striktni LCHF i izliječila sve svoje boljke u vrlo kratko vrijeme i doslovno se ponovo rodila.

Što vas ljudi najčešće pitaju vezano uz ovaj režim prehrane? Koje su najčešće zablude vezane uz njega?

Obično nisu sigurni kako odrediti omjer nutrijenata na tanjuru. Kao niti odakle početi i kako složiti jelovnik. Koje namirnice dodati što odbaciti kao nepotrebno... Najveća zabluda je da je ovo samo mesna i masna prehrana koja ne uključuje povrće.

Je li LCHF dijeta prikladna za sve ljude, primjerice, mogu li je pratiti vegetarijanci? Koliko je ona zahtjevna u smislu planiranja obroka i restrikcije namirnica? Možda nam možete ispričati i nešto iz osobnog iskustva, kako je vama bilo u samim počecima?

Ako vegetarijanci jedu jaja, mliječne proizvode i eventualno ponekad ribu onda bi im LCHF bio prikladna prehrana, inače je previše vrijednih nutrijenata koji ispadaju iz prehrane. Tako da na režimu ove prehrane mogu biti svi ljudi bez obzira koje prehrambene navike su do sada imali i od kojih bolesti boluju. Naravno, prilagodit će je sebi između mnoštva varijanti ove prehrane. Tako se tu podrazumijeva Paleo, Primal, Low Carb, Optimal... Netko će kao ja recimo, biti striktni LCHF bez sezonskog voća osim bobičastog, a netko ne mora toliko paziti i ne smetaju mu grožđani šećeri pa će sve jesti, ali i paziti na količinu.

Davno je to bilo kad sam počinjala s ovom prehranom, ima tome već i 8 godina. U početku mi je bilo malo teško poloviti konce. Što sve može, a što ne i kako pripremiti kvalitetan obrok da sve štima i da zadovoljim potrebe tijela. Tu je i mnoštvo novih namirnica koje su nadomjestile na neki način stare. Pogotovo orašasta brašna za izradu kruhova i peciva. U to vrijeme kad sam počinjala nije bilo odmašćenih brašna kao što sad ima s kojima se stvarno da lijepo raditi. Kad sam naišla na Anitin blog sve je bilo puno lakše, a i ona mi je u tome pomogla. Nije problem koncipirati prehranu sad kad postoji kuharica, postoje razne grupe na društvenim mrežama koje služe za pomoć u početku.

Mnogi misle da je ovakav tip prehrane rezerviran za periode u kojima želimo gubiti kilograme, no koliko sam shvatila vašu priču, vi to vidite kao način života. Jesam li pravu?

Kad jednom krenete s ovom prehranom šteta je ne nastaviti dalje zato jer se tijelo prekrasno očistilo od štetnih tvari kojima je prepuna standardna prehrana. Skinuli ste višak kila i dobili energije i ravan trbuh. Zašto se vratiti na staro kad znamo da su stare navike bile za nas pogubne? Kvalitetna prehrana je ključ zdravlja i sretnog života.

Kako biste odgovorili onima koji govore da je LCHF dijeta nezdrava? Što je ono u čemu se oni ne slažu s vama?

Unosom rafiniranih ulja, industrijskim i sojinim prerađevinama, hidrogeniziranim biljnim uljima, margarinima, genetski modificiranim žitaricama, silnim šećerom u svim oblicima i varijantama, kemijskim aditivima, sa svim time smo si zapečatili sudbinu i zdravlje. Sve te stvari nisu postojale prije 50-60 godina, a uvele su ih na tržište prehrambena i farmaceutska industrija popraćena medijskom propagandom. Uzeli su nam izvornu prehranu i zamijenili je otrovima svih vrsta, ali vrijeme je za osvijestiti se i pogledati tko je stvarni uzročnik srčanog i krvožilnog sustava, tko je kriv za pretilost, dijabetes... Priča je jednostavna

Ako konzumirate puno slatke hrane sigurno ćete se udebljati, a to sa sobom nosi oslabjele žile, a uz to ćete još dobiti i šećernu bolest. Srce će se teško nositi s vašom pretilošću i šećernom bolesti, a ni infarkt vam nije daleko. Upalni procesi su vam u tijelu stalno prisutni radeći kvar i narušavajući vam ionako slab imunitet, a rezultat svega je izvjestan. Tu uskače farmaceutska industrija kojoj nije cilj da vas vidi zdrave. S druge strane, ako konzumirate mnogo zdravog zelenog povrća, kvalitetne masnoće, meso pašnih životinja, jaja kokica koje su trčale livadama, bobičasto voće koje je raslo u šumi ili u vašem vrtu, vi ne možete dobiti ništa od gore navedenih problema.

Mislim da se tu nema što puno govoriti što je na našoj strani i za nas dobro, a što ne. No, od svega je najbolji vlastiti primjer. Ja sam na ovoj prehrani skinula 25 kila bez muke uz normalne obroke i potpuno se transformirala u zdravu i vitalnu osobu iz teškog kroničnog bolesnika. Ako to nije poticaj, onda ne znam što je!

Pređimo malo na sam sadržaj kuharice. Što se sve unutra nalazi? Koja razina spretnosti u kuhinji je potrebna za provedbu recepata?

Kuharica je koncipirana po temama, pa obuhvaća sve vidove obroka koji nas zanimaju, od doručka, predjela, malih brzih jela, juha, glavnog jela ili deserta, a također i veliki uvod u LCHF prehranu, sve je tu. Svi recepti su prokušani i odgovaraju slikama u knjizi. Željele smo napraviti kuharsku početnicu, tako da i oni koji do sada nisu vidjeli kuhinju iz blizine mogu po njoj skuhati identičan obrok s fotografije. Drugim riječima, kuharica je za početnike, ali je odlični oslonac i iskusnim kuharicama ili kuharima.

Imate li neki svoj omiljeni recept? Je li do vas stigla već kakva povratna informacija o tome koji se recept najviše sviđa široj publici?

Nemam neki recept koji bih baš sad izdvojila kao omiljeni. Kuham po onome što se nalazi u hladnjaku ili što je po danima predviđeno, jer želim da moja obitelj redovito jede kvalitetne obroke. O da, ljudi su oduševljeni receptima, a od njih mogu izdvojiti slavnu Čokoladnu tortu sa stranice 188.

Dogodi li se i vama kad da "zgriješite" i pojedete nešto što nije po pravilima ovog režima? Dopuštate li se ponekad takve izlete ili vam baš ništa od hrane koju ste nekad jeli ne nedostaje?

Pa da, na žalost dogodi mi se. Najčešće na putovanjima kad želim kušati neku tradicionalnu kuhinju, ili ne želim gnjaviti kuhara. I ponekad mi se omakne "tekući kruh" kako ga Anita zove, tj. pivo. (smijeh)

Za kraj, što biste poručili onima koji razmišljaju o kupnji kuharice ili prelasku na LCHF način prehrane? Imate li neku "čarobnu" rečenicu koja neodlučne može pogurati u pravom smjeru?

Kuharicu je dobro imati jer je prepuna prekrasnih fotografija jako ukusne i dobre hrane, pa je to jedan od razloga zašto je kupiti. Odlična je početnicima kao orijentir što može proći, a što ne. Ali ja kuharice skupljam, a sigurna sam da ovakav raritet ni jedna dobra kolekcionarka neće propustiti nabaviti! (smijeh) Čarobnu rečenicu je osmislila Anita kad je rekla da ovom kuharicom rušimo mit i da je moguće imati dobro zdravlje i normalnu tjelesnu težinu uz uživanje u pravoj ukusnoj hrani.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar